Реклама
Реклама
Реклама

Заробіток вуличного музиканта: гроші кидають, почувши Цоя, а реп - неприбутковий - Новини Харкова - Якщо порахувати, що робочий день у музиканта триває 8 годин, то до вечора можна заробити мінімум 110 гривень

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

10 июля 2012, 10:02 Переглядів: 10 июля 2012, 10:02 Переглядів:   Влітку на вулицях міста все частіше лунають звуки гітари і голосу доморощених виконавців

Влітку на вулицях міста все частіше лунають звуки гітари і голосу доморощених виконавців. Музиканти, щоб розвіятися і трохи підзаробити, вибираються в парки або просто в людні місця. Кореспондент газети "Сегодня", який ще зі шкільної лави пам'ятає три блатних акорди, вирішив перевірити на собі, чи можна таким чином заробити або це лише спосіб добре провести час.

ФОТО: Життя вуличного музиканта: прибуток приносить Цой, а на реп не реагують

Вранці ми вирушили в сад ім. Шевченко, щоб там виконати кілька пісень для харків'ян. Та тільки-но зайшовши з гітарою на плечі в вагон метро, ​​ми помітили на обличчях пасажирів передчуття концерту. Однак на цей раз їх очікування не виправдалися - не так-то просто заграти на публіку без особливого досвіду, ще й з простягнутою рукою. Добравшись до парку і по дорозі переборовши хвилювання і сором, починаю грати. Трохи сумніваючись у власних вокальних даних, вирішив виконати речетатив. Але реп групи "Три крапки" "У житті так буває" перехожих за душу не бере, і портфель, який ми приготували для грошей, залишається порожнім.

ВІДЕО: Заробіток вуличного музиканта: гроші кидають за Цоя, а на "Земфіру" не реагують

Вирішивши, що реп у нас в країні не дуже популярний, ми перейшли до більш гітарним пісням. Але і "Звірі" і "Наутілус Помпіліус" і навіть репертуар "Земфіри" не змусили харків'ян поділитися з нами своїми кровно заробленими грошима. І навіть, коли в хід пішла важка артилерія - група "Кіно", жодної копійки в портфелі не виявилося. А тим часом в саду ми були вже близько 30 хвилин, тут через кілька лавок від нас з'явився музикант-конкурент, і ми вирішили переміститися в перехід метро.

У парку Шевченка. Немає ніякого заробітку, зате є куди більш досвідчені конкуренти. Фото: П. Федосенко

Там спочатку справи теж йшли не дуже, але коли зазвучали акорди "Восьміклассініци" Цоя хлопчик років 4 випросив у мами гривню і кинув її в портфель - з почином! Ще не закінчилася пісня, нам дали грошей ще кілька молодих людей. Потім ми вирішили зіграти пісню групи "Чайф" "17 років", тут з дріб'язком стали підходити дорослі жінки, мабуть, пісня їм навіяла якісь спогади. Але після цього люди знову стали проходити повз до того моменту, поки знов не зазвучала "Восьмиклассница", - ще пару гривень впали в наш портфель. Разом, за півгодини гри в саду заробітку нуль, а ось за той же час в метро - 13 грн 75 копійок.

Чому ж в місцях, що знаходяться один від одного на відстані 50 метрів, така різна реакція на гру? "Справа в тому, що вуличних музикантів городяни сприймають як щось другорядне, несвідомо. Вони не оцінюють майстерності гри або вокальних даних, - пояснює психолог Ірина Шевченко. - Людина, яка грає на гітарі в саду, асоціюється з відпочиваючим, який вибрався сюди з друзями і добре проводить час, ось і не дають грошей. А ось музикант в метро асоціюється з людиною, яка прийшла туди заробляти, і городяни діляться з ним грошима ", - говорить психолог.

Якщо порахувати, що робочий день у музиканта триває 8 годин, то до вечора можна заробити мінімум 110 гривень, а за місяць отримати - 2420 гривень. До речі, правоохоронці на вуличних музикантів навіть уваги не звертають.

ГОЛОВНЕ - НЕ ГРАТИ після 23:00

Правоохоронці не забороняють музикантам грати на вулицях. "Вони ж не порушують громадського порядку, людям не заважають", - сказали нам в прес-службі облуправління МВС. Те, що люди дають їм гроші, - теж не порушення.

"Давати чи не давати гроші - це особиста справа кожного. Їх же не змушують це робити насильно, - кажуть правоохоронці. - Інша справа, якщо музикант вирішить підзаробити після 23 годин - можемо скласти адмінпротокол. Але музиканти у нас люди інтелігентні, і таких випадків не було ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Заробіток вуличного музиканта: гроші кидають, почувши Цоя, а реп - неприбутковий". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Посохов Павло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Чому ж в місцях, що знаходяться один від одного на відстані 50 метрів, така різна реакція на гру?