Реклама
Реклама
Реклама

У плані: Реконструкція московських вокзалів

  1. привокзальні площі
  2. Пряма мова: Сергій Абрамов, начальник російських вокзалів
  3. В поїзди далекого прямування проведуть Wi-Fi
  4. Вокзальні каси оснащують «кнопками ввічливості»
  5. Ленінградський вокзал
  6. На всіх вокзалах з'явився Wi-Fi
  7. Київський вокзал
  8. «Аероекcпресс» доїде до Рубльовки
  9. Ярославський вокзал
  10. «РЖД» встановило табло з ГЛОНАСС
  11. Казанський вокзал
  12. На московських вокзалах з'являться фуд-корти

Всього за рік столичні вокзали повинні перетворитися в зразково-показові міні-міста, принаймні це обіцяє їх керівництво. Влітку завершиться реконструкція Павелецького і Ленінградського, до кінця року - Ярославського і Київського, потім черга дійде і до Казанського. Скрізь з'являться ескалатори і ліфти для інвалідів, відкриються кафе, ресторани і магазини, автоматичні камери схову. Ще «РЖД» обіцяє запустити нові послуги, в тому числі «посилку через провідника». Експерти, втім, скептично дивляться на ці плани: вокзали обіцяли відремонтувати ще в минулому році, але в «РЖД» запевняють, що все виконають в строк. The Village оцінив масштаби робіт.

привокзальні площі

Реконструкція почалася з привокзальних площ, які минулого літа мерія передала в оренду «РЖД». Спочатку близько Ленінградського вокзалу прибрали всі торгові намети, замостили територію плиткою, розбили клумби, поставили діжки з деревами і фонтан, який повинен служити орієнтиром для пасажирів. А буквально днями Москомархитектура оголосила відкритий конкурс на підготовку проекту перепланування Комсомольській площі - там повинні побудувати пересадочний вузол, який з'єднає різні види транспорту, і парковку.

Всього за рік столичні вокзали повинні перетворитися в зразково-показові міні-міста, принаймні це обіцяє їх керівництво Пряма мова: Сергій Абрамов, начальник російських вокзалів

Пряма мова: Сергій Абрамов, начальник російських вокзалів

Протягом року на привокзальних площах з'являться камери спостереження і автоматичні шлагбауми для в'їзду автомобілів. Навколо вокзалів заново організують схему дорожнього руху: для проводжаючих і зустрічаючих створять короткострокові парковки Kiss & Ride, де автомобіль може безкоштовно перебувати півгодини. У перспективі на кожному вокзалі з'являться вертолітні майданчики.

В поїзди далекого прямування проведуть Wi-Fi

Павелецького вокзалу

Навпаки Павелецького хочуть поставити рухливий пам'ятник паровозу: якщо в нього кинути монетку, склад починає погойдуватися. Реконструкція самого вокзалу передбачає збереження модернових інтер'єрів і стилізація під ту епоху. Кольорове рішення збережуть в світло-сірих тонах, яскравою зроблять тільки оббивку крісел. При цьому всі прилади, датчики, інформаційні табло і відеокамери з'єднають в єдиний підвісний елемент - itube, прозваний «інтелектуальним коробом». Повністю переобладнують входи і виходи, у яких сьогодні постійна тиснява. На першому поверсі будуть каси, аптека, ресторани, на другому - зал очікування і магазини, ще вище - офіси. Праве крило вокзалу займе готель. Поверхи між собою зв'яжуть ескалатори і ліфти, а влітку буде відкрито вихід на дах, де з'явиться веранда з садом.

Вокзальні каси оснащують «кнопками ввічливості»

Вокзальні каси оснащують «кнопками ввічливості»

Ленінградський вокзал

В історичному залі Ленінградського вокзалу відновлять знамениті царські покої, які в 1934 році були переобладнані в кімнату матері і дитини. У фойє на першому поверсі буде ресторанний дворик, перукарня, хімчистка та газетні кіоски. На другому поверсі - каси, в тому числі з продажу авіаквитків, і зали очікування. А на цокольному відкриється супермаркет, де можна буде купити все необхідне для поїздки. Також в планах адміністрації створити в одному із залів вокзалу зимовий сад: хтось із керівництва побачив тропічний сад на вокзалі в Мадриді і загорівся ідеєю.

На всіх вокзалах з'явився Wi-Fi

На всіх вокзалах з'явився Wi-Fi

Київський вокзал

Роботи на Київському вокзалі повинні завершитися в кінці року. План реконструкції розробляло архітектурне бюро «А. Левінсон і партнери », яке спроектувало, наприклад, атріум« Афімолл ». Каси переїдуть на цокольний поверх, куди будуть вести два ескалатори і два ліфти. При цьому каси приміських електричок розмістять в окремій зоні. Тут же відкриють фуд-корт і магазини. На першому поверсі влаштують зал очікування і ігрову кімнату для дітей. Вестибюлі вокзалу принципово не зміняться, їх тільки заново пофарбують, а ліпнину і барельєфи відреставрують. Найпомітнішою подією в реконструкції вокзалу стане відкриття ресторану на засклених балконах першого і другого поверхів.

«Аероекcпресс» доїде до Рубльовки

Ярославський вокзал

Одна з головних проблем Ярославського вокзалу в тому, що квиткові каси знаходяться в сусідній будівлі, проте переносити їх не збираються. Замість цього над касами зроблять навіс, щоб заховати пасажирів від дощу і снігу. На першому поверсі вокзалу відкриють ресторан, магазини і аптеку, а на другому з'явиться фуд-корт.

«РЖД» встановило табло з ГЛОНАСС

«РЖД» встановило табло з ГЛОНАСС

Казанський вокзал

Казанський вокзал вважається одним з найбільших в Європі. При цьому він вже багато років перевантажений, адже звідси потяги і електрички їдуть відразу за трьома напрямками - східному, південно-східного і південного. При цьому величезні зали очікування, як правило, порожні. «РЖД» вирішило знайти застосування просторим площами: Казанський стане першим вокзалом, в будівлі якого з'явиться повноцінний торговий центр, ресторанний дворик з національними кухнями і, можливо, кінотеатр.

На московських вокзалах з'являться фуд-корти

На московських вокзалах з'являться фуд-корти