Реклама
Реклама
Реклама

Все про військовій кафедрі

  1. Що таке військова кафедра, і що вона дає студентам
  2. Як потрапити на військову кафедру
  3. Як проходить навчальний процес на військовій кафедрі
  4. Чим відрізняється військова кафедра від навчально-військових центрів

Що таке військова кафедра? Навіщо вона потрібна студентам? Як на неї потрапити? Давайте розбиратися разом. Що таке військова кафедра

Військові заняття проходять 1-2 рази на тиждень

Що таке військова кафедра, і що вона дає студентам

Військова кафедра - кафедра при вузі цивільного профілю, яка займається вишколом студентів. Її суть полягає в тому, що крім основної спеціальності у вас є можливість отримати ще й військову професію. Після закінчення вам буде присвоєно звання офіцера, сержанта або солдата запасу.

Читайте також нашу статтю «Надходження до військового вузу після школи: особливості та умови»

Одне з головних переваг навчання - звільнення від проходження обов'язкової військової служби. Вас можуть тільки закликати на військові збори, які найчастіше тривають не більше місяця. Якщо вирішите пов'язати своє життя з армією, то зможете вступити на контрактну службу.

Ще один плюс - в деяких вузах на військових кафедрах передбачені доплати до основної стипендії.

Як потрапити на військову кафедру

Потрапити туди зможе не кожен. Серед бажаючих проводиться конкурсний відбір. Для участі в ньому необхідно:

  • наявність громадянства РФ;
  • вік не старше 30 років;
  • хороша успішність на основному факультеті;
  • допуск для проходження військової служби;
  • відсутність незнятої або непогашеної судимості та інших проблем з законом.

Конкурсний відбір проводиться в два етапи: попередній і основний. Попередній проходить у військкоматі, основний - у вузі.

Для участі в попередньому конкурсі потрібно написати заяву на військовій кафедрі, надавши паспорт та приписне свідоцтво. Після чого начальник кафедри видає направлення на проходження військово-медичної комісії у військкоматі за місцем реєстрації або перебування. Терміни подачі заяви можна дізнатися на сайті вузу, найчастіше прийом починається з 18 березня.

Для проходження основного етапу потрібно надати:

  • рішення медкомісії про придатність;
  • фото формату 4 х 6;
  • характеристику з деканату;
  • залікову книжку та студентський квиток.
  • підтверджуючий документ, якщо є перевага на зарахування.

Перевага на зарахування мають право:

  • діти сироти;
  • члени сімей військовослужбовців;
  • студенти, які пройшли службу за призовом.

На основному конкурсному відборі потрібно здати нормативи з фізичної підготовки: біг на дистанції 100 м і 3 км, підтягування на перекладині. Зарахування на кафедру проводять за їх результатами, а також після аналізу загальної успішності.

Зарахування на кафедру проводять за їх результатами, а також після аналізу загальної успішності

Після закінчення військової кафедри ви можете поступити на службу в Збройні сили РФ

Як проходить навчальний процес на військовій кафедрі

Студенти, які поступили на кафедру, продовжують навчання за своєю спеціальністю і одночасно проходять військову підготовку. Для цього 1-2 рази в тиждень визначають військові дні. Загальний термін навчання для офіцерів запасу - 3 роки, для сержантів - 2, для солдатів - 1,5.

Військовий день починається о 8:45 з ранкового побудови і огляду. Потім студенти приступають до теоретичних і практичних занять. На теорії вони вивчають статути, накази і дисципліни, які відповідають їх військової професії. Практичні заняття складаються з вогневої, стройової і тактичної підготовки. В кінці загального терміну навчання проходять військові збори, які тривають 1 місяць.

До студентів на військовій кафедрі пред'являють підвищені вимоги по дисципліні і зовнішнім виглядом. Хлопцям потрібно обов'язково носити коротку стрижку, не допускаються пірсинг, татуювання, біжутерія та інші викликають атрибути. За грубі порушення дисципліни і внутрішнього розпорядку студенти можуть бути відраховані.

Чим відрізняється військова кафедра від навчально-військових центрів

Якщо ви вирішили вступати на військову кафедру, будьте уважні в деяких вузах замість них є навчально-військові центри (УВЦ). Це не одне і те ж. При надходженні в УВЦ, Міноборони укладає договір зі студентом, за яким він зобов'язаний після закінчення навчання відслужити в армії 3 роки в статусі офіцера. Лови вузи, в яких є військові кафедри .

Військова кафедра - це не просто відмазка від армії. І потрапити на неї не так просто. Пам'ятайте, що крім основного навчання, вам доведеться пройти Курс молодого бійця (КМБ). Якщо ви до цього готові, починайте вже зараз підтягувати свою фізичну підготовку. Адже на військову кафедру беруть тільки сильних і витривалих.

Навіщо вона потрібна студентам?
Як на неї потрапити?