Реклама
Реклама
Реклама

Пільги для військових пенсіонерів в 2018 році

  1. Правові основи для надання пільг
  2. придбання житла
  3. Пільги по оплаті комунальних послуг
  4. Пільги, пов'язані з лікуванням і відновленням здоров'я
  5. Транспортні пільги
  6. Податкові пільги
  7. Трудові та освітні пільги
  8. Пільги, що надаються членам сімей військових пенсіонерів
  9. висновок

Держава надає підтримку військовослужбовцям не тільки під час проходження служби, а й після виходу на пенсію. Державна допомога здійснюється шляхом надання різноманітних пільг. Розглянемо, хто і за яких умов має право на «військові» пільги.

Розглянемо, хто і за яких умов має право на «військові» пільги

Правові основи для надання пільг

Основні пільги для військових пенсіонерів відображені в законах від 27.05.98 № 76-ФЗ «Про статус військовослужбовців» і від 12.02.93 № 4468-1 «Про пенсійне забезпечення ...».

Пільги військових пенсіонерів вельми різноманітні і охоплюють практично всі сфери життя - від відпочинку і лікування до освіти та житла. Крім того, деякими з них можуть користуватися і члени родини відставного військового.

Розглянемо детальніше кожну групу наданих пільг.

придбання житла

«Квартирне питання», яке хвилює більшість росіян, не обійшла стороною і військовослужбовців. Але для них держава передбачила особливий порядок забезпечення житловою площею (ст. 15 закону № 76-ФЗ).

Головною умовою для надання житла військовим пенсіонерам є вислуга років. Вона повинна в загальному випадку становити 20 років або більше. Якщо ж причиною звільнення стало досягнення граничного віку, стан здоров'я або скорочення штатів, то для користування пільгою досить 10-річної вислуги.

Крім того, пенсіонер повинен бути визнаний потребують поліпшення житлових умов відповідно до правил, затверджених постановою Уряду РФ від 29.06.11 № 512. Основним критерієм тут є норма житлоплощі, встановлена ​​у відповідному регіоні.

При дотриманні всіх зазначених умов військовому пенсіонеру може бути надана допомога в придбанні житла в наступних формах (за його вибором):

  1. Безкоштовне надання житла у власність.
  2. Надання житла за договором соціального найму.
  3. Видача одноразової грошової виплати на придбання (будівництво) житла.

До моменту отримання житла або грошової виплати військові пенсіонери, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, отримують компенсацію за наймання житла.

Особливим варіантом придбання житла військовослужбовцями є військова іпотека. Вона регулюється законом від 20.08.2004 № 117-ФЗ «Про накопичувально-іпотечній системі ...».

Військова накопичувально-іпотечна система (НІС) дозволяє військовослужбовцям придбати житло, не чекаючи закінчення терміну служби. На іменний рахунок учасника програми держава щорічно перераховує певну суму (на 2018 рік це 268 465,6 руб.).

Через три роки учасник НІС має право отримати накопичені кошти в якості цільової безпроцентної позики на придбання житла. Вони можуть бути використані в якості першого внеску при отриманні іпотечного кредиту.

Право на «повноцінне» використання всіх накопичень військовослужбовець отримує при вислузі понад 20 років, або при звільненні через 10 і більше років за наступними обставинами (ст. 10 закону № 117-ФЗ):

  1. За станом здоров'я.
  2. Через досягнення граничного віку перебування на службі
  3. За скороченням штатів.
  4. За сімейними обставинами (наприклад, необхідність догляду за близькими родичами).

У разі смерті (загибелі) військовослужбовця право на використання накопичених коштів переходить до членів його сім'ї.

Пільги по оплаті комунальних послуг

Отримане житло необхідно утримувати, і в першу чергу це стосується оплати комунальних послуг. Пільги військовим пенсіонерам з оплати житлово-комунального господарства надаються тільки для тих з них, хто має статус ветерана військової служби. Відповідно до ст. 5 закону від 12.01.95 № 5-ФЗ «Про ветеранів» для цього пенсіонер повинен відслужити не менше 20 років, а також мати нагороди, почесні звання чи інші відзнаки. Крім того, цей статус отримують військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок поранення (захворювання), пов'язаного з виконанням службових обов'язків.

Стаття 23.2 закону № 5-ФЗ передає повноваження по фінансуванню цієї пільги на регіональний рівень. Тому в кожному регіоні приймається окремий закон, який регулює порядок компенсації витрат на «комуналку» для ветеранів військової служби. Пільги для військових пенсіонерів і ветеранів військової служби зазвичай являють собою 50% знижку на оплату комунальних послуг.

Пільги, пов'язані з лікуванням і відновленням здоров'я

Медичне забезпечення військових пенсіонерів і членів їх сімей проводиться і після звільнення зі служби за таких умов (п. 5 ст. 16 закону № 76-ФЗ):

  1. При вислузі понад 20 років, якщо причиною звільнення стало досягнення граничного віку, стан здоров'я або скорочення штатів
  2. При вислузі понад 25 років незалежно від причини звільнення.

При дотриманні даних умов пільговики мають право на:

  1. Безкоштовне обслуговування в військово-медичних установах, включаючи безкоштовне надання медикаментів і препаратів.
  2. Безкоштовне зубне протезування.
  3. Знижки на оплату путівки у відомчі санаторії в розмірі 75% для самого пенсіонера і в розмірі 50% - для членів сім'ї.

Транспортні пільги

Компенсація військовим пенсіонерам проїзду в громадському транспорті встановлюється місцевою владою в кожному регіоні. Це може бути повністю безкоштовний проїзд, часткова компенсація, пільгові проїзні квитки і т.д.

Крім того, військові пенсіонери (за наявності відповідної вислуги) і члени їх сімей мають право на один безкоштовний проїзд в рік до санаторно-курортних організацій та назад (п. 5 ст. 20 закону № 76-ФЗ).

Раніше це право реалізовувалося шляхом виплати компенсацій. Тобто пенсіонер сам купував квитки, а потім звертався до військкомату за поверненням коштів. Однак витрати на проїзд, особливо з віддалених регіонів, могли бути досить значними, і далеко не всі пенсіонери мали можливість заплатити таку суму.

Тому в 2018 році військовим пенсіонерам повернули ВПД - військові перевізні документи (наказ Міністра оборони від 27.12.2012г. № 815 «Про визначення порядку ...»). Наказ набрав чинності 30.03.2018г. і дозволяє військовим пенсіонерам отримувати безкоштовні квитки до курортних регіонів на підставі ВПД.

Податкові пільги

Ці пільги для військових пенсіонерів стосуються ПДФО, земельного, транспортного податку і оплати держмита.

Обкладенню ПДФО не підлягають всі види пенсії, подарунки вартістю до 10 тис. Руб. в рік (для ветеранів та інвалідів ВВВ). Також не обкладається прибутковим податком житло, безоплатно отримане військовим пенсіонером відповідно до закону № 76-ФЗ або кошти, виділені бюджетом на придбання такого житла. Не підлягають обкладенню ПДФО та доходи від інвестування коштів в рамках військової накопичувально-іпотечної системи (п.п. 2, 33, 36, 37, 41 ст. 217 НК РФ).

Всі пенсіонери звільняються від сплати держмита при поданні позовних заяв, пов'язаних з порушенням їхніх пенсійних прав. Крім того, ветерани бойових дій і військової служби не платять держмито за позовами про порушення прав, встановлених законодавством про ветеранів (п. 2 ст. 333.36 НК РФ).

По земельному податку всі пенсіонери з 2018 року мають право на відрахування з оподатковуваної бази в розмірі кадастрової вартості земельної ділянки площею 600 кв. м (ті самі «шість соток»). Пільга передбачена в п. 5 ст. 391 НК РФ.

Застосування пільги з транспортного податку відноситься до компетенції регіональної влади. Тому пенсіонери, які проживають у різних регіонах, знаходяться в цьому плані в нерівних умовах. У частині регіонів ці пільги взагалі відсутні, в інших - поширюються тільки на один транспортний засіб, або пов'язані з обмеженням по його потужності.

Трудові та освітні пільги

Військовослужбовці часто йдуть у відставку в цілком «працездатному» віці. Але нерідко вони не мають цивільної спеціальності, що, звичайно, ускладнює пошук роботи на «громадянці». У зв'язку з цим закон передбачає для відставних військових можливість надходження на пільговій основі до вищих або середніх спеціальних навчальних закладів.

При пошуку роботи через біржу праці військові пенсіонери мають пріоритет для заняття відповідної вакансії.

Якщо в компанії, де працює відставний військовий, який є інвалідом, відбувається скорочення, то за ним зберігається переважне право бути залишеним в штаті організації (ст. 179 ТК РФ).

Пільги, що надаються членам сімей військових пенсіонерів

Ряд пільг, належних військовим пенсіонерам, поширюється і на членів їх сімей, до яких відносяться:

  1. Дружина або чоловік.
  2. Діти (неповнолітні, студенти до 23 років, або інваліди з дитинства).
  3. Утриманці.

У разі смерті (загибелі) одержувача пільг вдова військового пенсіонера і інші члени його сім'ї зберігають права на більшість з них. Крім того, вони отримують додаткові виплати і компенсації в зв'язку зі смертю годувальника.

Пільги дружинам військовослужбовців при виході на пенсію (як і іншим членам сім'ї) надаються в наступних обсягах:

  1. Медичні - безкоштовне лікування у відомчих установах і придбання призначених лікарем ліків.
  2. Санаторно-курортні - придбання путівок зі знижкою і компенсація проїзду.
  3. Право для дітей на вступ поза чергою в дошкільні установи, школи та інші навчальні заклади.

При догляді військового пенсіонера з життя члени його сім'ї отримують право на:

  1. Пенсію по втраті годувальника.
  2. Компенсацію витрат на поховання.
  3. У разі необхідності - компенсацію проїзду до місця поховання (не більше 3 осіб) і в подальшому щорічна компенсація на 1 людину для проїзду до місця поховання.
  4. Компенсаційні виплати по оплаті комунальних послуг (якщо вислуга померлого склала більше 20 років).
  5. Гарантії збереження за ними службового житла при відсутності інших житлових приміщень у власності.
  6. Можливість скористатися для придбання житла накопиченими коштами в рамках програми НІС.
  7. Всі права на отримання житла, які не встиг реалізувати померлий.

висновок

Військовослужбовці після виходу на пенсію можуть користуватися різноманітними видами державної підтримки. Пільги військових пенсіонерів охоплюють всі «ключові» сфери життя громадянина - житло, роботу, освіту, відпочинок, медичне обслуговування. Основним критерієм для застосування більшості пільг є вислуга, тобто тривалість служби. Частиною пільг можуть користуватися і члени родини військового пенсіонера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.