Реклама
Реклама
Реклама

Напередодні виборів військовим обіцяють гроші і квартири

Російським військовим обіцяна індексація окладів. Підвищення на 4% чекає і військових пенсіонерів, дохід яких безпосередньо залежить від розміру грошового забезпечення військовослужбовців. «Наша Версія» розбиралася, як в найближчі три роки збільшиться матеріальне становище солдатів і офіцерів і чому, незважаючи на це, діючі та колишні військові продовжують заявляти, що держава їм недоплачує.

Про плани проіндексувати виплати військовослужбовцям стало відомо з проекту бюджету на найближчі три роки. У нього після тривалої перерви внесли статтю про індексацію грошового забезпечення та військових пенсій. На три наступні роки закладено щорічне підвищення зарплат і пенсій військових на 4%. Останній раз серйозне збільшення грошового забезпечення було в 2012 році. Тоді міністр оборони Анатолій Сердюков провів саме значуще в історії Російської армії збільшення окладів військових, піднявши їх розмір більш ніж в 2 рази.

Інфляція в 10 разів перевищує прибавку

Тоді ж вступив в силу окремий федеральний закон № 306-ФЗ «Про грошове забезпечення військовослужбовців», який передбачає заходи, які дозволяли захистити оклади від знецінення. Перш за все держава прописав в законі зобов'язання щорічно індексувати доходи військових. Окремо статтею було чітко вказано, що розміри окладів збільшуються з урахуванням рівня інфляції і зростання споживчих цін. Однак за фактом цей закон виявився недієвим - протягом наступних п'яти років даний пункт просто скасовувався іншими федеральними законами. Так що за великим рахунком нинішня заява про підвищення грошового забезпечення - це ніяка не сенсація, а всього лише факт виконання російського законодавства. Варто звернути увагу на те, що за цей час реальна інфляція склала близько 42,68%, - виходить, що прибавка в 4% не компенсує навіть 10-й частині реального падіння рівня доходу військовослужбовців.

Очевидно, що гроші на це незначне підвищення в умовах нинішнього бюджетного дефіциту буквально наскребать з резервів. Кошти на індексацію взяли з «президентського резерву», де вони були зарезервовані в проекті бюджету в розділі «Національна економіка» під «окремі рішення президента». І хоча підвищення невелике, гроші для нього в масштабах всієї армії потрібні величезні - занадто багатьом покладена ця надбавка. За приблизними підрахунками, індексація грошового забезпечення торкнеться близько 2,7 млн ​​діючих військовослужбовців. Крім 1 млн осіб, які служать безпосередньо в Збройних силах, збільшення окладів чекає співробітників інших міністерств і відомств, де передбачена військова служба. У тому числі Росгвардіі, МНС, ФСБ, ФСО і Служби зовнішньої розвідки - це ще 1,7 мільйона. Загальні витрати на підвищення грошового забезпечення військових обійдуться бюджету в 2018 році в 67 млрд рублів, а в наступні два роки, коли індексація буде продовжена, додаткові витрати бюджету на ці цілі зростуть до 83,9 і 148,4 мільярда рублів відповідно. Таким чином, підвищення окладів військових в 2018-2020 роках зажадає від держави в цілому майже 300 млрд рублів.

У цю суму потрапляють і надбавки військовим пенсіонерам силових структур, яким теж покладена індексація. Їх, за приблизними підрахунками, налічується близько 3 млн осіб. На сьогодні це найбільш «скривджена» категорія - з 1 січня 2012 року, коли було значно збільшено грошове забезпечення, щодо військових пенсій був введений понижуючий коефіцієнт. Іншими словами, військові формально отримали істотну надбавку, але в той же час за фактом пенсії зросли досить незначно. Так, в 2012 році військові пенсіонери отримували всього 54% ​​від своєї реальної пенсії. Відповідно до федерального закону починаючи з січня 2013 року пенсії щорічно збільшуються, поки в 2035 році нарешті не досягнуть 100%. З січня 2013 року воєнних пенсії росли виключно за рахунок зміни зазначеного коефіцієнта, в результаті їх розмір збільшився приблизно на 18%. Сьогодні військові пенсіонери отримують 72% від розміру своєї реальної пенсії.

По темі

Російським військовим обіцяна індексація окладів

2661

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов провів незаплановані навчання, піднявши військових по тривозі. Сам політик також взяв участь в маневрах, продемонструвавши свої навички у стрільбі.

Однак нинішнім військовим, можливо, і така пенсія буде недоступна. У 2017 році з'явилася інформація, що на військових пенсіонерів знову хочуть заощадити. В даний час в силових структурах розробляють законопроект про підвищення нижнього порога вислуги років, що дає право на отримання військової пенсії. Правда, за оцінками експертів, він навряд чи буде прийнятий до виборів.

Пенсіонерів розділили на два сорти

Військових пенсіонерів обурює той факт, що окремі відставники вже зараз отримують свої військові пенсії в повному розмірі. Пільгових умов для себе змогли домогтися судді Військової колегії Верховного суду і військових судів, відставні військовослужбовці органів військової прокуратури і військових слідчих органів Слідчого комітету РФ. Експерти вважають, що таке розшарування і розподіл між військовослужбовцями-пенсіонерами є вкрай несправедливим, в зв'язку з чим звучать пропозиції прибрати різницю. Крім того, пропонується скоротити багаторазовий розрив між грошовим утриманням діючих військовослужбовців та військовими пенсіями.

По всій видимості, про проблеми військових пенсіонерів знають в Державній думі. У вересні 2017 року ряді джерел з'явилася інформація, що голова комітету Державної думи РФ з оборони, Герой Росії, генерал-полковник у відставці Володимир Шаманов намір домогтися скасування понижувального коефіцієнта в військових пенсіях. Але офіційного підтвердження ця інформація так і не отримала.

Василь Зацепін, військовий експерт, завідувач лабораторією військової економіки Інституту економічної політики ім. Е.Т. Гайдара:

- Індексація грошового забезпечення не проводилася шість років, за цей час інфляція значно знецінила доходи військових. Однак оклади офіцерів і особливо генералів і раніше залишаються вище, ніж в середньому зарплати по регіонах. Тим більше що багато офіцерів, особливо у вищих штабах, отримують різні надбавки і премії, які значно збільшують їх реальні доходи. У групі малозабезпечених залишається рядовий і сержантський склад. Якщо цей перекіс не виправити, то вже найближчим часом можуть виникнути проблеми з комплектуванням підрозділів контрактників. Також до числа бідних можна віднести і військових пенсіонерів, які отримують пенсію із знижуючим коефіцієнтом.

Підвищення грошового забезпечення військовослужбовців на 4% не має нічого спільного з поліпшенням добробуту військовослужбовців. Про їх стабільному фінансовому становищі можна буде говорити тільки в тому випадку, якщо економіка виросте до такого рівня, що вдасться перейти в режим щорічної автоматичної індексації окладів, як це прописано в законі. Але потрібно бути чесним - для цього в бюджеті сьогодні просто немає коштів, тому можливі тільки такі невеликі підвищення, які за великим рахунком є ​​популістськими і навмисно проводяться напередодні виборів.

ДО РЕЧІ

Різке знецінення грошового забезпечення військовослужбовців не єдина проблема соціального характеру в Міноборони. Як і раніше гостро стоїть проблема безквартирних офіцерів. Проблема давно була б вирішена, якби був завершений держконтракт семирічної давності. Так, в 2011 році групі компаній «СУ-155» було доручено побудувати 60 будинків для Міноборони. У 2015 році компанія збанкрутувала, частково виконавши свої зобов'язання. Тоді Міністерство оборони прийняло рішення самостійно добудувати будинки. У 2016 році заступник міністра оборони Тимур Іванов пообіцяв завершити будівництво об'єктів в найкоротші терміни. Для цього будівництва було відкрито повторне фінансування, але військове відомство виявилося не здатне осилити темпи будівництва навіть на рівні «вмираючого» СУ-155.

Зараз в Міноборони з'явилася своєрідна традиція: напередодні новорічних свят військові чиновники обіцяють бездомним офіцерам новосілля до кінця року і стабільно свої обіцянки не виконують. Кожен раз, коли терміни зриваються, чиновники військового відомства за звичкою продовжують виправдовувати проблеми довгобуду банкрутством Су-155. Будинки, в яких повинні були жити військові, стоять недобудованими, поступово руйнуючись від дощів і морозів. Тим часом отримали квартири скаржаться на низьку якість будівництва. За словами власників, цвіль і щілини в панелях будинку - звичайне явище. Щоб привести квартиру в порядок, офіцерам доводиться за свій рахунок проводити дорогий ремонт і самостійно усувати будівельні недоробки і шлюб. За інформацією «Нашої Версії», в кінці 2017 року через адміністрації президента в Міноборони направлено вказівку завершити будівництво до президентських виборів.