Реклама
Реклама
Реклама

У Підмосков'ї можуть з'явитися пляжі для собак

Фото: m24.ru/Лидия Широнина

У Московській області можуть з'явитися спеціальні пляжі для собак. Про це m24.ru сказала начальник підмосковного Госадмтехнадзора Тетяна Вітушева. Вона пояснила, що вигулювати собак без повідка і намордника в громадських місцях, в тому числі на пляжах, заборонено. Однак муніципалітети наділені повноваженнями вибирати місця для вигулу домашніх тварин. Тому такі майданчики можуть з'явитися на берегах водойм, це не буде порушенням закону. Жителі Підмосков'я скаржилися на людей, які вигулюють собак без повідка на пляжі. А собачники, в свою чергу, нарікали на неможливість нормального відпочинку біля води зі своїми вихованцями.

"У Московській області є закон про благоустрій. У ньому регламентований порядок вигулу домашніх тварин, зокрема, прописано, що заборонений вигул собак без повідка і намордника в громадських місцях. А пляж - це теж суспільне місце. Але органи місцевого самоврядування можуть визначити місце для вигулу собак, в тому числі, і на березі водойми. Це буде допустимо ", - підкреслила Вітушева. При цьому власники собак можуть з'являтися зі своїми вихованцями і на звичайних пляжах, якщо дотримуються правил вигулу тварин.

На сьогоднішній день, в Підмосков'ї визнані придатними для купання пляжі на 30 водоймах регіону. Там регулярно проходять перевірки, вода тестується в тому числі на радіацію, бактерії і різні хімічні забруднення. організовано 77 маршрутів громадського транспорту, за допомогою яких люди зможуть дістатися до зон відпочинку біля води. В п'ятірку кращих увійшли пляжі в Хімках, Сергієво-Посадському районі, Балашисі, Щелково і Електросталі. У Москві в цьому сезоні діють 10 зон відпочинку з купанням і 40 - без купання. Росспоживнагляд дозволяє купатися на 8 пляжах, засмагати - в 34 зонах відпочинку.

Згідно з чинним законодавством, власникам заборонено гуляти з собакою без повідка і намордника у дворах, парках та інших громадських місцях, а також на території шкіл, лікарень і дитячих садів. Порушників чекає штраф в розмірі від однієї до двох тисяч рублів. Крім цього, господар зобов'язаний відразу ж прибирати за своїм собакою, інакше йому загрожує до 2 тисяч рублів штрафу. Трохи серйозніше відповідальність за відмову від вакцинації тварини - 2-3 тисячі рублів.


На спеціальних собачих пляжах тварини та їх власники будуть захищені від можливих небезпек, впевнений заступник голови товариства захисту тварин "Фауна" Ілля Блувштейн.

"Сьогодні, щоб не порушувати закон і нікому не заважати, власники собак та інших тварин можуть відпочивати зі своїми вихованцями тільки на якихось пустельних берегах. Це не завжди зручно, туди буває довго або складно добиратися. Якщо на громадських пляжах з'являться ділянки, де собака зможе поплавати і пограти - це буде правильне рішення. До того ж на офіційних пляжах чергують рятувальники і швидка, а безпеку однаково важлива як для людей, так і для тварин ", - сказав співрозмовник m24.ru.

Громадський працівник і зоозахисники Ірина Лісіна вважає, що спеціалізовані пляжі для тварин потрібні, перш за все, власникам собак. "Сьогодні у громадян є безліч екзотичних тварин: тхори, міні-Піги і багато інших. Однак гуляє по вулиці з людиною, в основному, саме собака. Нечасто зустрінеш кішку, а вже екзотичних тварин - і того рідше. На природі собаки дуже активні, тому непогано було б оснастити такі пляжі якимись тренажерами: бар'єрами, сходами, колодами ", - уклала вона.

Посилання по темі

Сьогодні в Москві існує кілька десятків спеціалізованих кафе і ресторанів, куди можна прийти з тваринами. У столиці працюють перукарні і навіть цілі салон краси для чотириногих клієнтів. Восени минулого року в усіх столичних парках власникам собак роздавали пакети для прибирання за вихованцями. Крім того, в минулому році в Москві запропонували відкрити кінотеатр , В який можна приходити з тваринами. Подібна практика вперше з'явилася в Стокгольмі в 2011 році. В одному з кінотеатрів шведської столиці виділили спеціальний зал для звірів і їх власників. При замовленні квитків слід заздалегідь повідомити адміністратора вид тварини, щоб співробітники кінотеатру могли правильно підібрати місця для чотириногих відвідувачів і уникнути "конфліктів" між ними. У деяких московських бібліотеках проходить обкатку проект "Читаюча собака" , Завдання якого прищепити дітям любов до читання. Фахівці відзначають, що хлопці, які соромляться читати на людях, відчувають себе спокійніше і впевненіше в суспільстві собак. Крім того, в Москві заробив сервіс "Собака-гуляка" .