Реклама
Реклама
Реклама

Туреччина: початок

Нижченаведений текст - невеликі замітки по Туреччині, що не претендують на будь-яку літературність Нижченаведений текст - невеликі замітки по Туреччині, що не претендують на будь-яку літературність. Вся літературність пішла в "Арію князя Ігоря" , А ці записи - всього лише власні спостереження і деякі рекомендації, які, сподіваюся, комусь можуть бути корисними. Також я постараюся постачати текст різними власноруч зробленими фотографіями - для більшої ілюстративності. Ну і якимись іншими ілюстраціями - для все тієї ж ілюстративності, прошу вибачення за тавтологічні тавтологію. Отже ...

різні відомості

Класифікація готелів

Зоряна класифікація готелів в Туреччині - штука дуже загадкова. Зазвичай в Європі - Франції, Німеччини, Бельгії, Голландії, Швейцарії (за винятком хіба що Англії, але про неї розмова особлива) - кількість зірок досить чітко визначає рівень готелю. Звичайно, всюди бувають свої нюанси, проте європейська зоряна класифікація - це в будь-якому випадку цілком виразний показник рівня. Ви не знайдете готель в п'ять зірок, яка за всіма параметрами схожа на три зірки, і навпаки.

Однак в Туреччині - все трохи не так. Теоретично класифікація готелів в Туреччині є європейською. Тобто якщо на фасаді готелю гордо красуються п'ять зірок, керуючий повинен мати відповідний європейський сертифікат. Однак на практиці з'ясовується, що вони нерідко видають бажане за дійсне - тобто зірки-то красуються, а сертифіката ніякого немає. Але сертифікат - чорт би з ним, найстрашніше полягає в тому, що готель при цьому практично за всіма параметрами зовсім не відповідає заявленому рівню.

Ну або ще веселіше: сертифікат існує, але він отриманий років десять тому і з того часу не підтверджувався (взагалі-то, рівень готелю перевіряється і підтверджується щороку), і за цей час готель з заявлених п'яти зірок сповз в кращому випадку на три- чотири, та й то якщо закрити очі на повністю розвалюється меблі і повне обнагленіе обслуговуючого персоналу Ну або ще веселіше: сертифікат існує, але він отриманий років десять тому і з того часу не підтверджувався (взагалі-то, рівень готелю перевіряється і підтверджується щороку), і за цей час готель з заявлених п'яти зірок сповз в кращому випадку на три- чотири, та й то якщо закрити очі на повністю розвалюється меблі і повне обнагленіе обслуговуючого персоналу.

Тому в Туреччині нерідко зустрічаються випадки, коли недавно побудований і тільки що атестований в три зірки готель помітно краще, ніж п'ятизірковий, який собі цю категорію або сам привласнив, або отримав її давним-давно, а з того часу щасливо спочиває на грунтовно застарілих лаврах.

Так як відрізнити хороший готель від поганого? Один із критеріїв - ціна. Якщо нормальна ціна для п'яти зірок - $ 1000 за десять днів, а вам пропонують п'ять зірок за $ 500-600, можете бути впевнені, що це віртуальні п'ять зірок. Одна назва. Втім, ціна говорить далеко не про все. Тому що є ще багато тонких моментів ...

Кілька тонких моментів з готелями

1) Дуже важливо з'ясувати, наскільки давно готель побудований або коли він повністю перебудовувався. Краще вибирати недавно побудований готель, тому що при цьому на порядок менше шансів отримати щось неоковирне. Я знаю чимало випадків, коли людина платила гроші за хороші п'ять зірок, приїжджав, а потім з'ясовував, що готель-то великий, з усім необхідним сервісом, але побудований чортзна коли і не ремонтувався років десять. У підсумку всіх справ номери тягнуть зірки на дві, навіть не на три, і перебувати в них - дуже навіть огидно, тому що все старе, застаріле і розвалюється.

2) У багатьох готелях розміщення проводиться як в основному корпусі, так і в бунгало. Зустрічаються також готелі, які практично повністю складаються з бунгало - невеликих окремих будиночків на 2, 4, 8 і більше номерів. Якщо у готелю є основний корпус, то номери в ньому, як правило, комфортніше, ніж в бунгало. Крім того, десь у травні в бунгало взагалі небажано селитися - вони ще не висохли після зими, в них промозгло, холодно і сиро. Також практично завжди в бунгало підлога з плитки, а в основних корпусах - покритий ковроліном.

На жаль, якщо в готелі є основний корпус і бунгало, то жоден туроператор вам не зможе гарантувати розселення в основний корпус - це все на розсуд місцевої адміністрації На жаль, якщо в готелі є основний корпус і бунгало, то жоден туроператор вам не зможе гарантувати розселення в основний корпус - це все на розсуд місцевої адміністрації. На місці, звичайно, можна спробувати врегулювати це питання, проте немає гарантії, що вас не заселять в бунгало.

Втім, існує певна кількість п'ятизіркових готелів, де ці бунгало є вельми комфортабельні будови (наприклад, Club Ali Bey під Side).

3) Багато що залежить від нинішнього власника закладу. Готелі нерідко переходять з рук в руки, і буває так, що при колишньому власнику в ньому все було прекрасно, але з'явився новий господар, якому все по барабану, - і готель псується просто на очах. Мені неодноразово доводилося бачити захоплені відгуки про якийсь готелі, датовані, наприклад, влітку 2000 року, і купу різко негативних відгуків про те ж готелі, датованих двома роками пізніше. Практично у всіх цих випадках у готелю змінювалися власники.

4) У турецьких готелів, особливо середньої і нижчої категорії, досить часто змінюються назви. Якщо висококласні готелі високо несуть свій бренд і практично ніколи його не змінюють, то всякий середнячок дуже любить маскуватися. Отримає готель сумну популярність під ім'ям, наприклад, Burburis Club - дивись, на наступний рік він уже якась Juniana Club Hotel. Через пару років - Atlantus Resort. Через рік - Albatros Inn. Це сильно ускладнює пошук відгуків про цей готель в Інтернеті, а відгуки читати дуже рекомендується.

All inclusive

У більшості готелів Туреччини прийнята так звана клубна система відпочинку під назвою all inclusive - все включено У більшості готелів Туреччини прийнята так звана клубна система відпочинку під назвою all inclusive - "все включено". Придумали цю систему НЕ турки, а іспанці - для якихось таборів хіпі, - але саме в Туреччині її стали широко використовувати для відпочинку середньої і вищої категорії. All inclusive - це коли у вартість проживання входять харчування (по типу "шведський стіл" на сніданок, обід і вечеря), напої, включаючи алкогольні, а також різні види сервісів і послуг: пляжні аксесуари, сауна, тренажерний зал, корти і так далі . Подібна система передбачає, що людина приїжджає на відпочинок і більш ні на що гроші не витрачає, за винятком хіба що екскурсій, масажу і спеціальних видів розваг на зразок прогулянки на водному мотоциклі.

Загалом, в дійсності так воно і є: якщо береш all inclusive і не збираєшся нікуди вилазити з готелю, то гроші більше ні на що можна не витрачати. Багатьох туристів (з самих різних країн) така система цілком влаштовує, адже давно відомо, що коли приїжджаєш відпочивати в готель, де у вартість включено, наприклад, тільки сніданок або напівпансіон (сніданок і вечеря) без напоїв, то на харчування, напої, алкоголь і оплату різних послуг витрачаєш нерідко більше, ніж на путівку.

All inclusive буває декількох варіантів. Звичайний all inclusive, ultra all inclusive і super ultra all inclusive. Втім, всякі розширення all inclusive не особливо стандартизовані, тому я не здивуюся, якщо ви зустрінете який-небудь super-extra-mega all inclusive. Всі ці супери зазвичай припускають, що в вартість входять алкогольні напої не тільки турецького виробництва, а також деякі додаткові види сервісів: водні розваги і так далі.

Незважаючи на велику популярність цієї системи, яку потихеньку стали вводити і в інших країнах, далеко не всі відпочиваючі люблять all inclusive Незважаючи на велику популярність цієї системи, яку потихеньку стали вводити і в інших країнах, далеко не всі відпочиваючі люблять all inclusive. Чому? По-перше, шведський стіл - штука досить специфічна. Вибір страв там обмежений (особливо в готелях 3-4 *), і якщо вам мало що припало до душі, то терпіти доведеться до кінця відпочинку. По-друге, в готелях 3-4 * обмежений не тільки сам вибір страв, але і кількість продуктів на душу туриста. Досить традиційна ситуація в багатьох готелях 3 * - натовпи народу, купка перед входом в ресторан, чекаючи початку обіду або вечері, тому що хто не встиг - той запізнився! Приблизно через годину після початку обіду або вечері на підносах шведського столу майже нічого не залишиться. А вже за страви, що користуються особливою популярністю, мало не б'ються. Крім того, в недорогих закладах існує чітка система наступності їжі: що не доїли на сніданок - йде на обід, що не доїли на обід - йде на вечерю, що не доїли на вечерю - доживе до наступного обіду. Загалом, круговорот all inclusive в природі окремо взятого готелю ... Не беруся стверджувати, що така ситуація зустрічається у всіх готелях 3 *, проте згадки про подібні проблеми зустрічаються дуже часто.

У готелях 4-5 * з харчуванням простіше. Шведський стіл досить різноманітний, їжа на підносах поповнюється практично до самого закінчення сніданку, обіду або вечері. Наприклад, для порівняння: якщо в готелях 3 * пропонується два-три гарячих страви (іноді взагалі одне), то в готелях 5 * їх може бути десять-п'ятнадцять. Те ж стосується, наприклад, фруктів. Якщо в трьох зірках на фруктовому столі пропонуються хіба що яблука і який-небудь невідомий науці плід, то в п'яти зірках вибір фруктів, як правило, дуже різноманітний ...

Тепер про напої Тепер про напої. Безалкогольні напої в трьох зірках - вода і якась порошкова отрута, пропонована з охолоджуючих агрегатів. Плюс традиційна кока-кола. Соків там майже ніколи не буває - ні свіжих, ні пакетних. Втім, свіжовичавлені соки і в відмінних п'яти зірках трапляються вкрай рідко. Максимум - пакетні. Але в п'ятизіркових, як правило, досить великий вибір різних "фрешів" - охолоджених безалкогольних напоїв, приготовлених з концентратів. Плюс - всі ті ж кока-кола, фанта, севенап і інша погань.

Алкогольні напої - це окрема, причому вельми жахлива пісня. У звичайний all inclusive входять так звані напої місцевого виробництва. Це цілком пристойне пиво Efes, турецьке сухе вино (в п'яти зірках - цілком непогане, в трьох-чотирьох може бути досить паршивим), а далі - суцільні непристойності: турецька коньяк (боже, бережи Туреччину), турецька горілка (це цензурними словами взагалі не описати), турецька джин, який порочить честь ялівцю, а також культовий національний напій - солодкувата анісова горілка раки (правильно вимовляється як "раки").

Турецький коньяк, горілка і джин один від одного відрізняються досить мало Турецький коньяк, горілка і джин один від одного відрізняються досить мало. Це напої абсолютно жахливої ​​якості (на мій, втім, смак), але зате їх розливають в теоретично необмеженій кількості. У чистому вигляді їх вживати неможливо, але є абсолютно дивовижний напій, який своїм чарівним гудронних присмаком заб'є будь-який алкогольний кошмар, - це кока-кола. Тому майже всі туристи вживають турецька алкоголь в варіаціях з колою: коньяк-кола, горілка-кола, джин-кола. Ну або джин-тонік, зрозуміло. Але я б цим джином тонік не псував, чесне слово ...

А ось на прохання налити раки з колою турки реагують досить болісно. Раки - напій культовий. Раки розбавляють холодною водою приблизно один до одного, після чого спочатку прозорий напій стає мутно-білого кольору, чимось нагадуючи "Перно". На смак - анісова мікстура від кашлю. Але якщо туркам про це сказати, вони ображаються ...

До речі, у всіх готелях з all inclusive в барі ви можете замовити і нормальний алкоголь. Але це вже за гроші. Ціна - десь $ 5 за дрінк. Але знаючі пацани, вирушаючи в all inclusive, надходять у такий спосіб: у Аеропортівському duty-free запасаються солідними ємностями з вискаря і текілою, а потім просто приносять їх з собою на вечерю, щоб квакнути в солідній обстановці. Зауважу, що це ніяк не забороняється.

Готелі 3 * відрізняються від 5 * тим, що безкоштовний алкоголь в них, як і їжа, має звичай закінчуватися ще до закінчення обіду або вечері Готелі 3 * відрізняються від 5 * тим, що безкоштовний алкоголь в них, як і їжа, має звичай закінчуватися ще до закінчення обіду або вечері. Все закінчилося, сер, вибачте. При цьому німцям, гади, продовжують по-тихому наливати, як скаржаться наші співвітчизники ...

У варіанті ultra all inclusive в вартість входить алкоголь іноземного виробництва, розливає також як би без обмежень: текіла, ром, віскі, шампанське, коньяк і всілякі коктейлі. Однак процес розливу цього алкоголю певним чином все ж обмежується. По-перше, ємностями. Пиво розливається в 200-грамові стаканчики. Міцний алкоголь подається одним дрінком - ніяких подвійних.

По-друге, в дуже багатьох готелях іноземний алкоголь явно розбавляють водою - на це скаржаться майже всі. Віскі, текілу, ром - обов'язково розбавляють. Навіть текілу, яку розбавляти найскладніше, тому що її п'ють чистою. Розбавляють - туристичної наукою цей факт був доведений неодноразово.

Коньяк водою не розбавляють, але у багатьох туристів виникали небезпідставні підозри в тому, що, наприклад, Martell розбавляли місцевим коньяком. Втім, турків можна зрозуміти. Для просунутих туристів, які випивають п'ять віскарьков за більярдіком, п'ят мартельчіков в лобі-барі, п'ят текілок за вечерею і примудряються після всього цього вжити ще кілька дрінков різного алкоголю під час вечірнього шоу, нічого не варто розорити такий готель до чортової матері. Втім, в готелях з ultra all inclusive, які досить дорогі, відверто синюшно-алкогольний контингент зустрічається досить рідко. Зате в трьох зірках їх навалом - алкоголят з раннього ранку.

Подається цей алкоголь в різних готелях також по-різному Подається цей алкоголь в різних готелях також по-різному. У трьох зірках воду і прохолодні напої відпочиваючі, як правило, наливають самі зі спеціальних агрегатів, а за алкоголем потрібно вирушати до стійки бару. Причому чим простіше готель, тим більше чергу в цей бар. У чотирьох-п'яти зірках напої замовляються через офіціанта. Зауважу, що в чотирьох і скромних п'яти зірках потрібно витратити хвилин двадцять на те, щоб офіціанта зловити, ще п'ятнадцять-двадцять хвилин на те, щоб дочекатися замовлення, а після цього болісно намагатися вирішити проблему: як би прискорити цей процес, якщо раптом захотілося повторити . Втім, грамотні туристи відразу замовляють по два-три дринка, і це простіше і для них, і для офіціантів. Ще більш грамотні туристи відразу видають офіціанту два-три долари в американській або місцевій валюті, і тоді офіціант кружляє навколо столу, як на резиночки, прітасківая випивку мегатоннами.

У хороших (дорогих) п'яти зірках офіціанти, як правило, працюють досить спритно, і їх не доводиться по півгодини виловлювати, щоб замовити що-небудь попити або випити.

( продовження )

Так як відрізнити хороший готель від поганого?
Чому?