Реклама
Реклама
Реклама

Заміна водійських прав при зміні прізвища або паспортних даних в 2019 році

  1. Чи потрібно міняти права якщо змінилася прізвище
  2. Порядок заміни автоудостоверенія
  3. Документи для заміни прав при зміні прізвища
  4. Скільки часу відводиться на зміну прав при зміні прізвища
  5. Термін дії нового ВУ після зміни прізвища
  6. Де обміняти права при зміні прізвища
  7. Заміна водійського посвідчення в режимі Онлайн
  8. Штраф за їзду з правами на старе прізвище
  9. Зміни в полісі ОСАГО в зв'язку зі зміною прізвища

Абсолютно будь-який громадянин Росії, який досяг повноліття, має право на зміну прізвища. Ця процедура не викликає ускладнень і триває, як правило, не довго. Однак якщо людина змінять прізвище в паспорті, то він зобов'язаний внести відповідні зміни в усі інші свої документи (наприклад, в трудову книжку, диплом про освіту, документи про право власності, посвідчення водія та ін.).

)

Слід зазначити, що заміна посвідчення водія (далі - ВУ) є найбільш складною в разі прийняття водієм рішення про зміну прізвища.

Чи потрібно міняти права якщо змінилася прізвище

Нові (змінені) правила видачі прав на керування транспортними засобами (далі ТЗ) вступили в силу 05.11.2014г. Згідно з цим документом, як національне, так і міжнародне ВУ вважається таким, що втратив свою силу в разі, коли у його власника змінилися персональні дані, які вказані в цьому документі.

Зверніть увагу, що минула редакція Правил цього пункту не містила і, як наслідок, змінювати ВУ через це не було потрібно. Його переоформлення відбувалося лише після закінчення терміну дії документа, а саме через 10 років.

До цього моменту водій зобов'язаний був мати при собі документ, що підтверджує його особу та папір, яка стала підставою для зміни прізвища. Як приклад можна привести факт зміни прізвища через вступ в шлюб або його розірвання. В цьому випадку засвідчує зміну персональних даних документом виступало свідоцтво, видане в РАГСі.

З цього випливає, що зараз заміна водійських прав при зміні прізвища є процедурою обов'язковою. ГИБДД має право вимагати від водія замінити ВУ при зміні персональних даних (зміні прізвища) на підставі п.35 «Правил проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі ВУ».

35 «Правил проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі ВУ»

Важливо враховувати той факт, що ВУ втрачає правомочність безпосередньо з моменту, коли автоводії змінив прізвище (ім'я або по батькові), а саме з дати, яка стоїть в свідоцтві, отриманому при зміні ним / нею персональних даних. З цього моменту і повинна бути здійснена заміна посвідчення водія через зміну прізвища.

Порядок заміни автоудостоверенія

За своїм принципом порядок обміну прав при зміні прізвища схожий зі стандартною процедурою відновлення ВУ через їх втрати / розкрадання. Єдиною відмінністю є список документів, які слід надати для обміну старих прав на нові.

Документи для заміни прав при зміні прізвища

Для подачі в ГИБДД заявки на обмін прав через зміни автоводіям прізвища, він повинен зібрати такий комплект документів:

  • Цивільний паспорт заявника (оригінал + копія). Оскільки цей документ є основним, що підтверджує особу, паспорт для пред'явлення в ДАІ повинен бути наданий вже новий (із зазначенням нових персональних даних власника).
  • Старе ВУ. Цей документ, що втратив свою дію, необхідно здати в ГИБДД, як стало недійсним. Крім цього, старі права - це саме той документ, який підтверджує успішне складання водієм іспитів на право керування транспортним засобом.
  • Власноруч заповнене водієм заяву про обмін ВУ. Бланк заяви видається в ГИБДД і складається з 2-х сторінок, де в відповідні графи потрібно внести всі персональні дані заявника, а також причини, за якими потрібно замінити права. Окремі графи (службові) будуть заповнені співробітником ДІБДР.
  • Свідоцтво, яке підтверджує зміну прізвища або зміна інших персональних даних заявника (наприклад, свідоцтво про розірвання / реєстрації шлюбу).
  • Фотографії автоводія. Знадобляться кольорові фото (кількість - 3 шт., Розмір - 3,5х4,5).
    Слід уточнити заздалегідь, чи проводиться у відділенні ГИБДД, куди подається заява, випуск прав в автоматичному режимі. Якщо це так, то фотографії не знадобляться.
  • Квитанція, що підтверджує сплату держмита за заміну ВУ. Бланк квитанції видається автоводіям в відділенні ГИБДД, а оплатити її слід в відділенні Ощадбанку.
    З 01.01.2015 р розмір держмита за цю послугу становить 2000 руб. Квитанцію на оплату можна сформувати самостійно (в автоматичному режимі на сайті ГИБДД gibdd.ru.). Для цього потрібно на цьому сайті вибрати відділення ГИБДД, де буде здійснюватися заміна ВУ. Після цього висвітиться квитанція з відповідними реквізитами для оплати.

Важливо знати, що раніше в комплект документів входила також медична довідка встановленого зразка. Починаючи з середини 2015 р. це правило скасовано для процедури заміни прав через зміну персональних даних, втрати / розкрадання прав, а також їх псування.
Додатково (ще перед подачею заяви про заміну ВУ) слід уточнити в базі ГИБДД, чи немає у водія неоплачених штрафів. Якщо такі штрафи є, то потрібно їх погасити.

При отриманні на руки нового ВУ, важливо відразу перевірити всю інформацію, яка в нього внесена (правильність написання особистих даних, а також наявності необхідних печаток, штампів та підпису особи, яка видала документ).

Скільки часу відводиться на зміну прав при зміні прізвища

Російське Законодавство передбачає, що міняти ВУ слід відразу після зміни водієм своїх персональних даних. З цього випливає, що термін обміну водійського посвідчення при зміні прізвища повинен бути мінімальним, і починати процедуру обміну слід негайно.

Термін дії нового ВУ після зміни прізвища

Нововведення в Законодавство не тільки визначили, що обмін автоудостоверенія при зміні особистих даних тепер є обов'язковим, але і встановили термін дії нових прав після заміни. При цьому, згідно з п.32 Правил видачі водійських прав чітко говорить про те, що в разі зміни ВУ через зміну особистих даних, термін дії цього документа залишається без змін.

Таким чином, водійські права, які отримані водієм вже на нове прізвище, будуть вважатися дійсними такий же термін, як і старе ВУ. Так, заміна водійських прав після зміни прізвища не продовжує термін їх дії (а саме 10 років) і не продовжує його.

Де обміняти права при зміні прізвища

Маючи на руках повний перелік документів, описаних вище, водій може подавати їх до відділення ДАІ за місцем реєстрації / місцем проживання. Якщо весь пакет зібраний і немає відсутніх паперів / довідок, то процедура обміну прав займе зовсім небагато часу.

Заміна водійського посвідчення в режимі Онлайн

Чинний зараз сайт держпослуг надає водіям можливість змінити права в режимі онлайн. Для того щоб це виконати, слід діяти так:

  1. Зайти на ресурс https://www.gosuslugi.ru;
  2. На цьому сайті зайти в особистий кабінет (якщо водій поки не зареєстрований, то слід пройти нескладну процедуру реєстрації та вказати логін і пароль);
  3. В особистому кабінеті вибрати розділ «Все популярні послуги»;
  4. З розділу вибрати «Послуги для фізичних осіб», а там - «За відомствам»
  5. З наданого переліку вибрати «МВС Росії»;
  6. Тепер в цьому розділі вибирається «Прийом кваліфікаційних іспитів на отримання права на керування транспортними засобами, видача водійських посвідчень водія і тимчасових дозволів»;
  7. На цій послузі натискаємо синю клавішу «Отримати послугу»;
  8. Тепер слід вибрати потрібний регіон, а далі вибрати зі списку «Заміна національного водійського посвідчення»
  9. Потім вказується причина заміни ВУ (в нашому випадку - зміна прізвища);
  10. Тепер водієві необхідно внести всі дані і прикріпити фото.
  11. Останній етап - оплата держмита.

Такі маніпуляції в режимі онлайн дозволять значно спростити процедуру заміни ВУ. Більш докладно всю процедуру можна подивитися в статті « Заміна водійського посвідчення через сайт держпослуги ».

Штраф за їзду з правами на старе прізвище

Управління ТЗ з правами, які випущені на старе прізвище є порушенням, оскільки заміна прав при зміні прізвища - це процедура обов'язкова. Це порушення можна прирівняти до їзди без ВУ, що є приводом для винесення штрафу в розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, що водія зобов'яжуть сплатити цю суму, його ТС буде вилучено і поміщено на штрафмайданчик. Отримати авто назад можливо лише після отримання нового ВУ.

Зміни в полісі ОСАГО в зв'язку зі зміною прізвища

В поліс ОСАГО теж потрібно внести зміни при зміні персональних даних автоводія і викликаної цим заміні ВУ. При цьому звертатися в страхову для внесення змін слід лише після того, як отримані права нові.

Страховикам необхідно надати такі документи:

  • Наявний на руках страховий поліс;
  • Нове ВУ;
  • Документ, який є підтвердженням факту зміни персональних даних.

На підставі цього комплекту документів в поле поліса «Особливі відмітки» робиться відмітка, що водійське посвідчення було замінено (ці відомості також вносяться страховою компанією в базу власну даних).

Внесення вищевказаних змін в страховку ОСАЦВ - це останній з обов'язкових етапів по заміні прав при зміні прізвища. Після того, як всі ці етапи виконані, вважається, що водій керує ТЗ без порушення ПДР і Російського законодавства.

Підсумовуючи вищесказане слід зазначити, що водійські права при зміні їх власником власних персональних даних вважаються недійсними. Про це не варто забувати при вступі в шлюб або його розірвання, оскільки саме в цьому випадку найчастіше люди змінюють прізвища. Заміна водійських прав після заміжжя або розірвання шлюбу - це обов'язкова процедура. Лише змінивши ВУ на нові, де буде вказана нова прізвище, можна вважати, що водій на законних підставах керує своїм ТЗ.

Останнє оновлення: 16-01-2019