Реклама
Реклама
Реклама

Заміна прав при зміні прізвища після заміжжя

  1. Чи обов'язково міняти права після зміни прізвища
  2. Терміни заміни прав
  3. Особливості заміни прав після зміни прізвища
  4. Куди звернутися для заміни прав
  5. Чи потрібна медкомісія при заміні прав
  6. Документи для заміни прав при зміні прізвища
  7. Порядок заміни прав
  8. Штраф за керування авто з правами на старе прізвище
  9. Нюанси заміни прав після зміни зміни персональних даних
  10. Внесення змін до поліс ОСАГО після зміни прізвища

Після нововведень в правила дорожнього руху в 2014 році, заміна посвідчення водія після зміни прізвища стала обов'язковою процедурою. Однак незважаючи на те, що зміни були введені досить давно, деякі автомобілісти все одно намагаються знайти лазівку і не міняти свої права. Чи законні такі дії?

Чи обов'язково міняти права після зміни прізвища

Незважаючи на те, що в законодавстві чітко визначено необхідність заміни водійського посвідчення після зміни прізвища, для багатьох водіїв це питання все одно залишається відкритим. Деякі з автовласників вважають, що міняти документи на машину і права - це не обов'язково, адже співробітники ГИБДД не зможуть дізнатися без паспорта про те, що прізвище було змінено.

Найпоширеніші причини для зміни прізвище - вступ дівчини в шлюб або його розірвання Найпоширеніші причини для зміни прізвище - вступ дівчини в шлюб або його розірвання. Підтвердженням факту зміни даних людини стає свідоцтво, видане в органах РАГС.

Вимога про заміну посвідчення водія після зміни прізвища автовласника міститься в «Правилах проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія».

Відповідно до норм російського законодавства, права стануть недійсним відразу після того, як змінюються персональні дані водія. Значить, починаючи з дати видачі свідоцтва, термін дії прав автоматично закінчується.

Відповідно, заміна водійського посвідчення після зміни прізвища - обов'язкова процедура для тих водіїв, які після заміжжя хочуть продовжити керувати автомобілем на законних підставах.

Терміни заміни прав

Після того, як дівчина здає свої водійські права на заміну після зміни персональних даних, їй доведеться на деякий час відмовитися від управління авто. Водіння без водійського посвідчення може обернутися позбавленням прав або чималим штрафом, тому краще не сподіватися на удачу і не сідати за кермо без цього обов'язкового документа.

Як правило, заміна прав відбувається протягом декількох днів, але при зверненні безпосередньо в ГИБДД, можна отримати нове посвідчення через пару годин після здачі документів.

На терміни виготовлення нових водійських прав впливає:

  1. Наявність проблем з іншими документами на автомобіль.
  2. Завантаженість відділення МРЕВ ДАІ.

Так, якщо співробітникам ГИБДД зажадає підтвердити справжність попереднього посвідчення або інших документів на авто, то на перевірку доведеться витратити більше часу.

Якщо з яких-небудь причин процедура заміни водійського посвідчення затримується, автомобіліст може отримати на період очікування тимчасові права. Такий документ дозволить управляти авто до моменту отримання повноцінного посвідчення.

Ще один популярний спосіб отримання водійського посвідчення після зміни прізвища - онлайн. Для цього можна заповнити всі необхідні форми на порталі держпослуги, сплатити державне мито та визначитися з днем, коли можна буде прийти в ГИБДД і отримати документи.

Особливості заміни прав після зміни прізвища

До 2014 року автолюбительки могли не турбуватися про заміну своїх документів на авто після заміжжя. Але тепер заміна водійського посвідчення після зміни прізвища стала обов'язковою процедурою, без якої дівчина позбавляється законної можливості керувати транспортними засобами.

За новими правилами, автомобілісти повинні міняти документи на машину не тільки при зміні прізвища, але і при зміні інших персональних даних.

Ще одна зміна торкнулося терміну дії документа - якщо раніше нове водійське посвідчення діяло протягом 10 років, то тепер термін починається обчислюватися з тієї ж дати, яка була вказана на раніше виданих правах. Після закінчення початкового терміну дії водієві знову доведеться звертатися в МРЕВ ДАІ для заміни посвідчення.

Куди звернутися для заміни прав

У автолюбительки є великий вибір, куди можна звернутися для заміни свого водійського посвідчення.

  1. Найпростіший варіант - звернутися до відділення ГИБДД, де можна подати заяву і відразу сплатити державне мито. Якщо у водія немає ніяких проблем з іншими документами, він може отримати нове посвідчення в цей же день.
  2. Другий варіант - звернення в багатофункціональний центр. Перевага такого способу - невеликі черги, можливість відразу ж провести оплату. Однак документ буде готовий тільки після закінчення 5 робочих днів.
  3. Третій, самий зручний варіант, - скласти заяву про заміну прав через портал держпослуги . Для цього досить зайти в свій обліковий запис, заповнити заяву, внести платіж і вибрати зручну для себе дату і час відвідин відділу ДАІ.

Чи потрібна медкомісія при заміні прав

Відповідно до вимог російського законодавства, проходження медичної комісії при заміні посвідчення водія через зміни персональних даних автомобіліста, не потрібно. В цілому, в законодавстві виділено цілий перелік обставин, при яких медичне обстеження при зміні прав не потрібно:

  1. При зміні імені або прізвища (після заміжжя).
  2. Якщо заміна потрібно через втрату або крадіжки документа, а також приведення його у непридатний для використання стан.

Проходження медичної комісії також не потрібно для отримання водійського посвідчення міжнародного зразка. Для видачі цього документа досить наявність національних прав на керування транспортними засобами певних категорій.

Документи для заміни прав при зміні прізвища

Дівчині, яка бажає замінити своє водійське посвідчення після зміни прізвища, у Вас можуть запитати співробітнику МРЕВ ДАІ наступний пакет документів:

  1. Заява про заміну водійського посвідчення в зв'язку зі зміною персональних даних водія. Бланк заяви видадуть безпосередньо у відділенні ГИБДД.
  2. Посвідчення особи (в паспорті обов'язково повинна бути проставлена ​​нова прізвище).
  3. Свідоцтво про укладення шлюбу, видане органами ЗАГС, в якості підтвердження факту зміни прізвища.
  4. Квитанцію про сплату державного мита за надання такої послуги (розмір мита - 2000 рублів).
  5. Колишнє водійське посвідчення (знищується співробітниками ДІБДР).

Відповідно до норм російського законодавства, водійська картка, що підтверджує факт закінчення навчання, не є обов'язковим документам, тому надавати її в ГИБДД не обов'язково. Крім того, не потрібно приносити фотографії на права, так як зараз їх роблять безпосередньо у відділенні МРЕО.

Порядок заміни прав

Підготувавши всі необхідні документи, автомобілісту потрібно звернутися до фахівця МРЕВ, який займається заміною водійських прав Підготувавши всі необхідні документи, автомобілісту потрібно звернутися до фахівця МРЕВ, який займається заміною водійських прав. В цілому, всю процедуру заміни посвідчення можна розділити на кілька етапів:

  1. Подача заяви та всіх необхідних документів.
  2. Перевірка всіх поданих документів фахівцем.
  3. Фотографування на водійське посвідчення.
  4. Оформлення нового посвідчення.
  5. Видача готових прав.

В цілому, вся процедура заміни водійських прав займає всього кілька годин. Однак весь цей процес може затягнутися через наявність у автомобіліста неоплачених штрафів.

Штраф за керування авто з правами на старе прізвище

Раніше дівчина могла спокійно керувати автомобілем, не змінюючи своє водійське посвідчення на нове прізвище. Досить було пред'явити співробітнику ДАІ свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу.

Але зараз, якщо таку автоледи зупинить співробітник дорожньої інспекції, уникнути відповідальності не вдасться. Права на старе прізвище вважаються недійсними, тому автолюбителька отримає штраф у розмірі 5000-15000 рублів. Крім цього, її автомобіль буде вилучено та направлено на штрафмайданчик, що тягне за собою додаткові витрати.

Щоб не отримати штраф, досить відразу ж після отримання паспорта громадянина Російської Федерації звернутися в МРЕВ ДАІ для заміни свого водійського посвідчення. Держмито в розмірі 2000 рублів - це незначна трата, на відміну від покарання за керування авто з простроченими правами.

Нюанси заміни прав після зміни зміни персональних даних

Відповідно до вимог Правил дорожнього руху, видача нового посвідчення водія замість старого, який вважається недійсним через зміну персональних даних автолюбителя, проходить без здачі іспиту.

У деяких випадках співробітники ГИБДД відмовляють водіям у заміні їх прав через наявність несплачених штрафів. Це - порушення вимог законодавства. Відповідно до адміністративної практики, така міра відповідальності може бути накладена лише судовими приставами-виконавцями.

Щоб уникнути розбіжностей з співробітниками інспекції і не затримувати процедуру заміни водійського посвідчення, найкраще своєчасно оплачувати всі штрафи Щоб уникнути розбіжностей з співробітниками інспекції і не затримувати процедуру заміни водійського посвідчення, найкраще своєчасно оплачувати всі штрафи. Звичайно, водій може довести незаконність такої вимоги, але йому доведеться витратити багато часу на розгляди в суді і доведення своєї правоти.

Внесення змін до поліс ОСАГО після зміни прізвища

Ще одна процедура, яка неминуче чекає кожну заміжню автомобілістку після зміни водійського посвідчення - внесення змін до страховку. Для цього потрібно звернутися в офіс до свого страховика і представити наступний пакет документів:

  1. Страховий поліс ОСАГО , Дійсний на момент звернення.
  2. Свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу.
  3. Посвідчення водія, оформлене на нове прізвище.

Чи законні такі дії?