Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасові права - для чого вони потрібні?

  1. Що собою являє ВВУ?
  2. Скільки діють тимчасові права?
  3. Як здавати ВВУ?
  4. Чи справді скасували тимчасове ВУ?

Тимчасові права видаються автовласникові після вчинення ним якогось правопорушення, за яке його позбавили постійного посвідчення водія, і дають право керувати транспортним засобом. Іншою причиною видачі «времянки» може бути втрата або крадіжка прав. У статті поговоримо про те, для чого необхідно тимчасове водійське посвідчення (ВВУ).

Що собою являє ВВУ?

Що собою являє ВВУ

Це документ, що дозволяє управляти транспортним засобом категорії, зазначеної в посвідченні, якщо стандартні права на даний момент відсутні. Видається він у таких випадках:

  1. тимчасові права при втраті або крадіжці посвідчення. В такому випадку водій зобов'язаний повідомити про те, що трапилося в відділення автоінспекції і отримати ВВУ (вони дійсні 2 місяці). Коли термін закінчується, водієві видається документ стандартного зразка.
  2. тимчасові права при позбавленні внаслідок вчиненого правопорушення. Тут співробітник ГИБДД, який вилучив посвідчення, зобов'язаний видати порушникові тимчасовий документ, що діє до судового засідання по цій справі. Адже за законодавством людину можна позбавити прав на керування автомобілем виключно в судовому порядку.

Зверніть увагу! У ВВУ немає місця для фотографії, отже, при його використанні необхідно завжди бути з посвідченням особи (скажімо, паспортом РФ).

Також варто відзначити, що таке посвідчення не діє за межами Росії. І в разі запланованої далекої поїздки на якийсь час від неї краще відмовитися.

Як відновити водійське посвідчення, дізнайтеся з іншої статті .

Скільки діють тимчасові права?

Використовувати цей документ можна не довше 2-х місяців, поки не почне діяти постанова суду. Якщо за цей час рішення все-таки не буде прийнято, то можете подати касаційну скаргу на продовження тимчасового дозволу. Характерно, що продовжити «врем'янку» може як працівник ДАІ, так і суд. Але в будь-якому випадку права продовжуються всього на місяць (не більше) після кожної подачі скарги.

Як здавати ВВУ?

До 2010-го КоАП взагалі не передбачав порядок здачі прав (ні стандартних, ні тимчасових), якщо водія позбавили прав на керування автомобілем. А покарання починало діяти рівно з того дня, коли постанова вступало в силу. Відповідно, серед автолюбителів практикувалася наступна хитрість: у разі правопорушення людина заявляє, що забув посвідчення вдома, після чого взагалі не здає документ і продовжує активно його використовувати. А після закінчення терміну покарання необхідно було всього лише піти в ДАІ для повторного отримання прав.

Але з 2010-го року в КпАП з'явилися нові положення, згідно з якими:

  • в разі позбавлення права обов'язково вилучаються;
  • їх повертають протягом доби після закінчення терміну дії покарання;
  • якщо вони не затребувані, то їх три роки зберігають у ГИБДД і знищують;
  • якщо посвідчення з якоїсь причини не було вилучено, то водій зобов'язаний здати їх на протязі трьох днів з дня набрання чинності відповідної постанови; якщо документ не був зданий, то покарання переривається і поновлюється виключно після його здачі.

в разі позбавлення права обов'язково вилучаються;   їх повертають протягом доби після закінчення терміну дії покарання;   якщо вони не затребувані, то їх три роки зберігають у ГИБДД і знищують;   якщо посвідчення з якоїсь причини не було вилучено, то водій зобов'язаний здати їх на протязі трьох днів з дня набрання чинності відповідної постанови;  якщо документ не був зданий, то покарання переривається і поновлюється виключно після його здачі

Простіше кажучи, якщо порушник, який не склав ВУ, прийде після закінчення терміну, щоб повернути права, він зіткнеться з «приємним» сюрпризом. Йому нічого не видадуть, навпаки, змусять здати права або ж написати відповідну заяву про втрату. І лише з цього моменту почне діяти покарання.

Важливо! Незважаючи на відсутність штрафних санкцій за несвоєчасну здачу затягувати з цим небажано, бо кожен день прострочення збільшує термін покладеного покарання.

І не вірте водіям, твердять, що можна спокійно їздити, навіть якщо у тимчасових прав термін дії закінчився. Так, їздити можна, але тільки до того моменту, поки вас не зупинити автоінспектор і не «проб'є» по базі даних дату, коли у вашого ВВУ закінчується термін.

Чи справді скасували тимчасове ВУ?

Так, тимчасові права скасували насправді. З листопада 2014 го діє постанова, згідно з яким тимчасові права як такі пішли в минуле. Тепер за серйозне правопорушення (вживання спиртного за кермом, їзда по «зустрічній» і т. Д.) У порушника не вилучаються права - вони залишаються на руках до відповідної постанови суду.

Що ж стосується втрати або крадіжки документа, то між днем ​​звернення до відділення ГИБДД і вдень видачі нового посвідчення пройде, зрозуміло, якийсь час. У подібних випадках видається тимчасовий дозвіл, що дозволяє управляти автомобілем на час, необхідний для виготовлення нових прав звичайного зразка.

Важливо! Для отримання цього дозволу необхідно сплатити державне мито в розмірі 800 рублів.

Як перевірити справжність прав, читайте тут .

Але варто зауважити, що процедура відновлення може піти і по кілька іншим сценарієм, при якому такого проміжного етапу, для якого потрібно ВВУ, може і не бути. Тут все залежить від завантаженості вашого відділення ГИБДД роботою. Трапляється навіть, що водій отримує нові права через 2-3 діб після того, як виплатив необхідну суму. Але це, швидше за все, виключення з правил, оскільки відбувається в дуже рідкісних випадках.

Що собою являє ВВУ?
Скільки діють тимчасові права?
Як здавати ВВУ?
Чи справді скасували тимчасове ВУ?
Що собою являє ВВУ?
Скільки діють тимчасові права?
Як здавати ВВУ?
Чи справді скасували тимчасове ВУ?