Реклама
Реклама
Реклама

Штраф за водіння без прав: скільки коштує погана пам'ять?

  1. 1. Що таке штраф
  2. 2. Чи обов'язково з собою возити права
  3. 3. Розміри штрафів за їзду без прав
  4. 4. Покарання за їзду без документів на машину
  5. 5. Як оскаржити штраф
  6. 6. Правомірність дачі хабара
  7. 7. Ситуація в інших країнах

Водіння без прав є досить частим порушенням Водіння без прав є досить частим порушенням. Багато водіїв стикалися з тим, що виявляли права тільки ввечері вдома, при цьому цілий день їздили на автомобілі і навіть не підозрювали, що у них при собі немає документів. Бувають і такі випадки, коли відсутність прав виявляється на посту ДАІ і тоді вже складно пояснити, чому у вас немає документів, куди ви їсте і навіщо.

З 2014 року в Україні вступили в дію нові тарифи штрафів за порушення правил дорожнього руху.

1. Що таке штраф

Кожному водієві важливо розуміти, що штраф - це покарання за порушення законодавства України. Найчастіше штраф являє собою адміністративну відповідальність, у вигляді певної суми грошей, яка перераховується на користь держави. Штраф може бути, як фіксованим, так і визначаться в залежності від порушення і обставин.

2. Чи обов'язково з собою возити права

Чи обов'язково з собою возити права

Законодавством України передбачено певний список документів, які водій зобов'язаний постійно возити з собою і права не є винятком. У разі перевірки, співробітник ДАІ перш за все цікавиться наявністю технічного паспорта на автомобіль та підтверджуючим документом на право керування ним, тобто правами.

У кращому випадку ви звільнитеся попередженням (чого практично не трапляється), а в гіршому випадку співробітник ДАІ має право конфіскувати ваш автомобіль до з'ясування спірних моментів.

3. Розміри штрафів за їзду без прав

З огляду на величезну кількість інформації, яку несуть новинні сайти, друковані видання та віщають тележурналісти, можна зробити висновок, що штрафи на водіння без прав змінюються щодня З огляду на величезну кількість інформації, яку несуть новинні сайти, друковані видання та віщають тележурналісти, можна зробити висновок, що штрафи на водіння без прав змінюються щодня. Вони і правда часто змінюються, поетом слід звернутися до надійного джерела. Адміністративний кодекс України говорить, що якщо людина не має при собі документів, які підтверджують управління даним транспортним засобом (ст.126. Ч.1), в тому числі і відсутність страхового поліса, карається штрафом від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто 425 грн . і 850 грн. відповідно.

Стаття 126, частина 2, Адміністративного кодексу України, свідчить, що якщо у вас з собою немає прав або є права категорії В, а ви керуєте транспортом, категорії С, співробітник ДАІ має повне право оштрафувати вас на суму від 510 грн. до 595 грн., тобто від 30 до 35 неоподатковуваних мінімумів відповідно.

Також, якщо ви позбавлені прав з тих чи інших причин, але продовжуєте їздити на автомобілі, сума штрафу складе від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 510 грн Також, якщо ви позбавлені прав з тих чи інших причин, але продовжуєте їздити на автомобілі, сума штрафу складе від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 510 грн. до 850 грн. відповідно.

4. Покарання за їзду без документів на машину

Кожен випадок, коли водій керує транспортним засобом без документів, носить індивідуальний характер. Саме тому в кожному конкретному випадку інспектор ДАІ приймає рішення і діє в залежності від обставин, але зобов'язаний він здійснювати всі дії строго в рамках закону.

При цьому у співробітників НАІ є повне право не тільки «виписати штраф», а й затримати ваш транспортний засіб, доставити його на спеціальний майданчик, де автомобіль буде знаходитися до тих пір, поки не усунеться правопорушення. Після того, як ви пред'явіть відповідні документи, автомобіль повернуть в установленому порядку. У гіршому випадку, даний процес може бути досить тривалим і проходити через суднове розгляд.

5. Як оскаржити штраф

Оскарження штрафу - це законна дія кожного водія. Крім цього можна оскаржити не тільки штраф, але і постанову, яке складено співробітником ДАІ. До речі в даному питанні стане допомога адвоката.

Під час складання постанови важливо детально ознайомитися з його змістом. Якщо ви з чимось не згодні, це в обов'язковому порядку варто вказати в коментарях. Чим більше коментарів водія, тим інформатівней постанову для адвоката і тим більше шансів його оскаржити. Копію постанови потрібно також вимагати в інспектора ДАІ.

Не забувайте, що оскарження будь-якого штрафу, в тому числі і штраф за водіння без прав - це бюрократичний процес Не забувайте, що оскарження будь-якого штрафу, в тому числі і штраф за водіння без прав - це бюрократичний процес. В першу чергу необхідно подати скаргу до вищого органу ДАІ, в прокуратуру, а також подати адміністративний позов до суду. Можна звернутися в усі ці інстанції, або ж в одну обрану вами і адвокатом. Так чи інакше - це не тільки грошові, а й тимчасові витрати.

6. Правомірність дачі хабара

Таке поняття, як правомірність дачі хабара - не існує, оскільки це корупція, а згідно із законодавством України, корупція карається законно, аж до позбавлення волі. Покарані за порушення, можуть бути обидві сторони.

Більш того, співробітник ДАІ не має право вимагати у вас хабар. Це не тільки «підриває його авторитет», а й є незаконною дією.

На сьогоднішній день в нашій країні йде посилення боротьби проти корупції. На думку багатьох, перемогти її неможливо, але чим більше співробітників ДАІ і водіїв будуть вести себе чесно і правомірно, тим більше шансів, що питання про правомірність дачі хабара будуть з'являтися набагато рідше.

7. Ситуація в інших країнах

Ситуація в інших країнах не сильно відрізняється від ситуації в Україні Ситуація в інших країнах не сильно відрізняється від ситуації в Україні. Так само як і нашій країні, в інших державах передбачено покарання за порушення правил дорожнього руху. Але є і відмінності, який полягають в сумах штрафів і варіантів їх оплати. Найчастіше в інших країнах набагато вище, порушень менше, але оскаржень при цьому більше.

Отже, розглянемо, які штрафи передбачені законодавством інших країн, і які суми доводиться викладати водіям, в разі якщо вони елементарно забули права будинку.

У Франції, наприклад, керування транспортним засобом без прав вважається грубим порушенням правил і карається не лише штрафом, розмір якого становить 15 000 Євро, а й позбавлення волі строком на 1 рік.

Наочним прикладом є і Німеччина, так в 2014 році футболіст збірної Німеччини сплатив штраф в розмірі 540 000! А все це через те, що він протягом 3 років керував автомобілем без посвідчення водія.

В Італії також до правопорушників відносяться суворо. Так, за їзду без прав водій може «отримати штраф» в розмірі 9 000. Більш того, якщо ви власник автомобіля і надали управління своїм транспортним засобом іншій особі, у якого немає водійського посвідчення, ви також несете відповідальність, яка виглядає, як 400 Євро.

У Чехії унікальна система покарань за порушення правил дорожнього руху. Крім того, що передбачені штрафи, також діє накопичувальна система балів. За те чи інше порушення водій отримує певну кількість балів, коли їх сума сягає 12, у водія конфіскують права строком на 1рік. Що стосується їзди без документів, водієві доведеться сплатити від 915 Євро до 1 832 Євро + 4 бали.

З огляду на суми штрафів не дивно, що за кордоном порушень набагато менше, а водії на дорогах поводяться не тільки обережно, але і культурно.

Для того, що б в Україні ситуація на дорогах покращилася потрібно не тільки боротися з корупцією, а й піднімати грошові суми штрафів Для того, що б в Україні ситуація на дорогах покращилася потрібно не тільки боротися з корупцією, а й піднімати грошові суми штрафів. В такому випадку безліч водіїв, перш ніж сідає за кермо будуть не тільки перевіряти наявність усіх документів, а й під час водіння будуть гранично обережними і уважними.