Реклама
Реклама
Реклама

Що робити при втрати посвідчення водія в 2019 році

  1. З чого почати
  2. процес відновлення
  3. як діяти

Втрата будь-якого документа - сама по собі ситуація не з приємних. Нескладно припустити, що вона тягне за собою його відновлення. Однією з найбільш неприємних втрат є, звичайно ж, результат необережного поводження з правами. Мало того що доведеться побігати по інстанціях, так ще й пересуватися доведеться пішки. Отже, розберемося, що ж робити в разі втрати посвідчення водія в 2019 році. Втрата будь-якого документа - сама по собі ситуація не з приємних

З чого почати

Почати слід перш за все з пошуку втраченого документа, що дозволить заощадити час і нерви на його відновлення. Дуже часто трапляється так, що ви просто кудись поклали його і просто забули про це. А може бути, права завалилися за водійське крісло? Все ж краще обшукати всі можливі місця їх дислокації, ніж прирікати себе на походи по інстанціях.

Зайнятися пошуком, проте, необхідно тільки тоді, коли ви точно впевнені, що права втрачені, а не вкрадені. В іншому випадку почати процес краще з візиту до відділення поліції із заявою про крадіжку документа. Шансів, що його знайдуть, звичайно, мало, але спробувати варто.

Не забувайте, що керування транспортним засобом без відповідного дозволу загрожує адміністративним покаранням, розмір якого може досягати 15 тисяч рублів.

Обов'язковий крок в тому, як відновити водійське посвідчення в 2019 році, - заява у відділенні ГИБДД: ваше звернення стане підставою для ініціації процесу відновлення. Але для початку доведеться оформити тимчасові права, які дадуть можливість знову пересуватися на своєму транспортному засобі. Користуватися цим документом доведеться не менше місяця-двох, поки відповідний орган виготовить новий бланк вашого посвідчення.

Крім того, що заміна документа займе ваше час, вона ще зажадає від вас грошей. Так, наприклад, тимчасовий бланк обійдеться вам в 800 рублів і в один день витраченого часу. Отримувати його необов'язково, якщо ви готові пару місяців походити пішки, але, швидше за все, доведеться.

Термін дії документа - 2 місяці. Якщо виникла необхідність перевірки відомостей про водія і процедура видачі нових прав затягується, період ліквідності тимчасового посвідчення можна збільшити. Відповідна відмітка про це робиться в спеціальній графі на самому документі.

Відповідна відмітка про це робиться в спеціальній графі на самому документі

процес відновлення

Як вже стало зрозуміло, відновленням водійського посвідчення займається ГИБДД. При цьому подавати документи можна абсолютно в будь-якому російському регіоні, навіть якщо у вас немає в ньому тимчасової реєстрації.

Список паперів для подачі прохання виглядає так:

  1. Заява.
  2. Російський паспорт.
  3. Сертифікат про закінчення автошколи.
  4. Квитанція про сплату мита.

Зверніть увагу, що з середини 2015 року відпала необхідність включати в пакет документів медичний довідку і фото. Останнє тепер виготовляється безпосередньо за місцем подачі заяви за допомогою спеціальної техніки. Пов'язано це з тим, що з 2011 року всі російські водії отримують права нового зразка - пластикові.

Крім того, візьміть до уваги, що ще не вимагається від заявника:

  1. Повторне складання іспитів на підтвердження знання теоретичної і практичної частини водіння і пристрої автомобіля.
  2. Отримання довідки, що підтверджує відсутність заборони на водіння транспорту або позбавлення прав.

Не можна забувати про можливі причини, через які процес видачі документа може затягтися. Однією з них є виникнення у співробітників інспекції підозр, що ви вказали неправдиві відомості в анкеті. Це може стати приводом для додаткової перевірки ваших даних, а, відповідно, і перенесення дати видачі вам нових прав.

Квитанція про сплату мита також обов'язкової в списку не є, оскільки відомості такого порядку співробітник ГИБДД може отримати з системи міжвідомчого співробітництва. Однак техніка, як відомо, може давати збій, а тому буде краще, якщо квитанція виявиться у вас під рукою. Квитанція про сплату мита також обов'язкової в списку не є, оскільки відомості такого порядку співробітник ГИБДД може отримати з системи міжвідомчого співробітництва

як діяти

Отримати дублікат посвідчення водія можна, просто дотримуючись даного алгоритму:

  1. Переконайтеся, що документ ви дійсно втратили.
  2. Зберіть пакет паперів, що перелічені вище.
  3. Подайте заяву в відділення дорожньої інспекції за місцем вашого перебування або прописки.
  4. Отримайте тимчасове свідоцтво.
  5. Дочекайтеся закінчення перевірки вашої кандидатури.
  6. Отримайте посвідчення.

Новенькі права нічим не будуть відрізнятися від тих, які були у вас раніше, за винятком запису у відповідній графі - дублікат. Діяти вони будуть не на протязі 10 років, як звичайні права, а рівно стільки, скільки залишалося до закінчення терміну дії втраченого посвідчення. Відповідно, номер вашого нового посвідчення буде тим же, що у колишнього.

Не забудьте, що в момент видачі дубліката посвідчення тимчасові права доведеться здати.

Заміна водійського посвідчення: відео

А може бути, права завалилися за водійське крісло?