Реклама
Реклама
Реклама

Не варто качати права: Чи може росіянин зі своїми правами працювати водієм в Білорусі?

Багато з тих, хто приїжджає з Росії в Білорусь - автомобілісти. Або водять особистий автомобіль, або працюють за наймом таксистами, водіями-далекобійниками, та хіба мало де - ця спеціальність дуже затребувана в різних сферах. При цьому білоруський законодавство не робить поділу серед водійського стану на любителів і професіоналів, як це було колись. Що ж потрібно пам'ятати власникам російських прав, які приїхали в Білорусь? За коментарем ми звернулися до старшого інспектора з особливих доручень УДАІ МВС Білорусі Станіславу Солов'єві.

За коментарем ми звернулися до старшого інспектора з особливих доручень УДАІ МВС Білорусі Станіславу Солов'єві

- Головне, звичайно, строго дотримуватися правил дорожнього руху, які у нас дещо відрізняються від російських, - відповідає він. - Після отримання росіянином посвідки на проживання або громадянства водійське посвідчення протягом 90 днів після в'їзду в країну доведеться замінити на білоруське. Все про водійському посвідченні можна дізнатися зі статті 5 Закону Республіки Білорусь «Про дорожній рух».

Що стоїть за цією вимогою? По-перше, доведеться складати іспит на право керування автомобілем, правда, тільки теоретичний. Необхідність цього пояснюється тим, що ПДР в наших країнах, як уже говорилося, дещо відрізняються. Чи готуватись до іспиту самостійно, звіряючи «правила» Білорусі і Росії або займатися на водійських курсах - нехай кожен вирішує сам. Напевно, в будь-якому випадку в хід підуть всілякі посібники з описом реальних ситуацій на дорогах та способів, як в них діяти. Приблизно за таким же принципом діє і комп'ютерна методика складання теоретичного іспиту в ДАІ. Він вважається зданим при правильному рішенні 9 завдань з 10. Російське водійське посвідчення при цьому залишається на руках у заявника, якщо він отримує в Білорусі вид на проживання. Якщо отримав білоруське громадянство - російські «права» вилучаються.

Складання іспиту та заміну посвідчення водія доведеться оплатити. Сума визначається в базових величинах. На сьогодні складання теоретичного іспиту оцінюється в 0,3 базових, це 7 білоруських рублів 35 копійок. Заміна «прав» - 2 базових, це 49 рублів. Комп'ютерна реєстрація - 2 рубля 94 копійки. І не забудьте попередньо пройти медичну водійську комісію! Це можна зробити в спеціалізованій клініці, там же повідомлять вартість медогляду і видачі білоруської довідки про придатність до керування транспортним засобом тієї чи іншої категорії. Довідка пред'являється при отриманні посвідчення водія. Потрібно буде пред'явити і паспорт.

- Після трьох місяців з моменту отримання паспорта громадянина Білорусі якого виду на проживання в країні сідати за кермо зі старим водійським посвідченням заборонено, - уточнює Станіслав Соловей. - Це буде прирівняне до керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів і карається штрафом. У перший раз від 5 до 20 базових величин, вдруге протягом року - до 50 базових величин. А з 31 січня 2018 роки за це правопорушення може бути накладено покарання і у вигляді адміністративного арешту.

В тему

Анна Банадик, старший інспектор з особливих доручень УДАІ МВС Білорусі:

- У Росії з 2013 року діють обмеження для іноземних водіїв: для працевлаштування вони повинні мати російські водійські посвідчення. У минулому році рішенням Ради Міністрів Союзної держави ця норма щодо білоруських громадян була скасована. Що стосується Білорусі, то у нас не було і немає ніяких обмежень для працевлаштування російських громадян з російськими водійськими посвідченнями. Зрозуміло, отримавши білоруський вид на проживання, вони зобов'язані змінити і посвідчення. Однакові на території країни до білоруських і російським водіям вимоги дотримання правил дорожнього руху, відповідальність за їх порушення, розміри штрафів. А ось якщо водій-росіянин зробить серйозне правопорушення і спробує сховатися на російській території, в такому випадку вступає в дію конвенція про взаємне визнання деяких видів правопорушень, в тому числі водіння в нетверезому стані, вчинення ДТП і деякі інші. Водій позбудеться прав управління не тільки в Білорусі, але і в Росії. Якщо посвідчення буде вилучено на території Білорусі - документи будуть направлені в Росію для вжиття відповідних заходів.

Володимир Федоров, « Спілка. Білорусь-Росія », 25 січня 2018 р
(фото - БЕЛТА)

Що ж потрібно пам'ятати власникам російських прав, які приїхали в Білорусь?
Що стоїть за цією вимогою?