Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна поміняти права раніше терміну їх закінчення в 2019 році?

  1. Як дізнатися дату закінчення терміну дії
  2. Коли посвідчення змінюється достроково
  3. Документи для дострокової заміни посвідчення

Відповідно до законодавства, водійське посвідчення видається на термін, який складає 10 років Відповідно до законодавства, водійське посвідчення видається на термін, який складає 10 років. Це стандартний період, але виключення тут теж мають місце.

За даний період часу у власника може з'явиться необхідність поміняти права раніше зазначеного терміну. Якщо така можливість є, то як саме це зробити?

Не завжди до закінчення терміну дії, є час на здійснення необхідних дій по заміні документа. Тому багато водіїв цікавляться чи можна поміняти права раніше терміну їх закінчення.

За винятком деяких випадків, прописаних в законі, дострокова заміна прав на водіння в 2019 році за бажанням водія, ніякими нормативними документами не регламентується. Тому інспектори ДІБДР можуть надавати цю послугу на власний розсуд.

Процедуру заміни посвідчення здійснюють співробітники екзаменаційного підрозділу Державтоінспекції. Зробити це можна за місцем проживання автомобіліста або в будь-якому відділенні ГИБДД за вибором.

Щоб замінити права слід зібрати певний пакет документів. Головну роль грає діюча медична довідка. А також необхідно сплатити державний збір. У 2019 його розмір становить 2000 рублів.

Як дізнатися дату закінчення терміну дії

Подивитися дату закінчення дійсності документа можна на лицьовій стороні пластикових прав Подивитися дату закінчення дійсності документа можна на лицьовій стороні пластикових прав.

Відразу під датою народження водія, в окремому рядку, першої вказана дата видачі документа. Поруч з нею - останній день дії.

Зі зворотного боку біля кожної категорії транспортного засобу, позначається період, протягом якого водій має право керувати конкретним видом транспорту.

Однією з причин, чому автовласники цікавляться чи можна обміняти водійське посвідчення раніше терміну, є можливе нововведення. Оскільки плануються права нового зразка з мікрочіпами.

Коли посвідчення змінюється достроково

На офіційному ресурсі ГИБДД кажуть, що заміна можлива максимум за півроку до того моменту, коли права втратять свою юридичну силу. Тому слід детально вивчити всі нюанси.

У 2017 році відбулися деякі зміни. Позитивним нововведенням для водія є те, що несплата всіх штрафів не дає приводу для відмови в отриманні автовласниками нового документа.

Але борги по штрафам не варто надовго накопичувати. Так як дуже скоро їх сума зросте вдвічі.

Згідно із законом замінити права раніше закінчення терміну дії можливо при виникненні таких обставин:

  1. Зміна особистих даних водія, прізвища, місця реєстрації.
  2. Права вкрадені або загублені.
  3. Пошкодження документа, знос, деформація, що унеможливлюють читання даних.
  4. Необхідність заміни при додаванні нової категорії.
  5. Поява проблем зі здоров'ям у власника авто, наприклад, при потребі в оптичної корекції зору.
  6. Виявлення неправдивої інформації або підроблених довідок, поданих водієм для видачі прав.

Найбільш часто персональні дані змінюються у жінок при вступі в шлюб. Далеко не всі поспішають міняти водійське посвідчення.

Деякі думають, що співробітнику ДАІ достатньо пред'явити свідоцтво про шлюб або його копію, завірену нотаріусом. Але з 2014 року правила були дещо змінені. Відповідно нововведенням, будь-які зміни персональних даних власника авто, тягнуть за собою заміну прав.

При цьому кожному водієві варто враховувати, що дострокова заміна прав через закінчення терміну дії через медичних показників або зміни особистих даних, має один нюанс. Він полягає в тому, що період дії оновленого документа обмежується датою, зазначеної в старих правах.

Крім перерахованих вище обставин, достроково поміняти водійське посвідчення доводиться і при зміні громадянства. Така причина стала дуже актуальною проблемою для жителів Криму.

До недавнього часу, обмін українських прав на російські здійснювалася за бажанням жителів півострова.

Але з червня 2017 року, транспортним компаніям і приватним перевізникам в Криму забороняється наймати на роботу водіїв без перепідготовки, здачі теоретичного іспиту, і отримання водійських прав російського зразка.

Якщо права були викрадені, то щоб отримати дублікат, потрібна довідка з правоохоронних органів про призупинення розслідування або закриття кримінальної справи. Вона видається через 2 місяці після звернення в поліцію.


Документи для дострокової заміни посвідчення

Для того, щоб обміняти права достроково, слід звернутися до відповідного підрозділу Державтоінспекції та представити необхідний пакет документів:

  1. Посвідчення особи водія.
  2. Права, які потрібно замінити, якщо вони збереглися.
  3. Медичну довідку, дійсну на момент подачі документів. Дана довідка є дійсною протягом 2 років. Якщо документ прострочений, то водійське посвідчення не поміняють. Винятком є ​​випадки, коли наявність довідки не обов'язково, наприклад, при зміні особистих даних власника.
  4. Квитанцію, яка підтверджує оплату державного мита. Розмір мита при видачі нового документа становить 2000 рублів. Щоб отримати тимчасовий дозвіл на водіння автомобільних засобів, в разі втрати оригіналу документа, доведеться заплатити 800 рублів.

Крім перерахованого вище, слід попередньо зняти копії з паспорта та медичної довідки. Так як ці документи повинні зберігатися в автоінспекції.

Для отримання нових прав потрібно написати письмову заяву. Його зразок можна знайти на інформаційній дошці в екзаменаційному відділенні Державтоінспекції.

Зараз існує можливість замінити права з використанням інтернету. Зробити це можна через портал держпослуг - https://www.gosuslugi.ru наступним чином:

  • пройти процедуру реєстрації на сайті та отримати доступ до особистого кабінету користувача;
  • замовити дану послугу.

Якщо документ був поміняний передчасно то, термін закінчення прав буде відповідати терміну, зазначеного в первісному посвідченні.

Якщо термін дії водійського посвідчення закінчується, то процедура по заміні буде проходити таким же чином.

Подбати про її виконанні слід за два тижні до зазначеної в посвідченні дати. Управляти автотранспортом з простроченими правами не можна.

Іноді водії скаржаться, що у відділенні автоінспекції відмовляють в заміні прав, пояснюючи це тим, що термін заміни ще не настав Іноді водії скаржаться, що у відділенні автоінспекції відмовляють в заміні прав, пояснюючи це тим, що термін заміни ще не настав. Наприклад, залишилося 20 або 30 днів. При цьому важливо розуміти. що така діяльність є незаконною.

В цьому випадку із співробітників ГИБДД потрібно отримати відмову в письмовому вигляді. Вони зобов'язані його видати, як відповідь на письмове звернення водія. З отриманим відмовою необхідно звернутися до начальника відділу. Практика показує, що при вимозі письмової відмови права змінюються без проблем.

Достроково поміняти водійське посвідчення можливо. Законодавством передбачено ряд причин для здійснення такої процедури.

При цьому кожному автовласнику важливо враховувати, що просто так займатися зміною даного документа не варто. Це безглузда і марна трата часу.

Відео: Автовласники можуть замінити водійське посвідчення до закінчення його терміну


Якщо така можливість є, то як саме це зробити?