Реклама
Реклама
Реклама

Чи є права посвідченням особи водія в 2019 році

  1. Які документи засвідчують особу
  2. Правові підстави питання
  3. Які можливості дає водійське посвідчення
  4. Купівля напоїв і тютюнових виробів
  5. При оформленні кредиту
  6. отримання кореспонденції

Що засвідчує особу документ необхідний в багатьох ситуаціях починаючи від банальної купівлі пляшки вина і закінчуючи різними діловими операціями. В результаті громадянам доводиться тримати такий документ при собі. Однак весь час носити паспорт не дуже зручно. Зокрема, формат не дозволяє заховати його в гаманець. Тому багато хто шукає альтернативу. В якості зручного варіанту розглядається ВУ. Але чи є права посвідченням особи?

Які документи засвідчують особу

Які документи засвідчують особу

Наведемо перелік документів, за якими можна ідентифікувати особу їх власника в Росії. Слід зазначити, що законодавством не закріплено перелік обов'язкових характеристик для розглянутих «ідентифікаторів» особистості людини. Їх можна визначити, відштовхуючи від змісту паспорта, адже це основний документ, що засвідчує особу. У ньому міститься:

  • П. І. Б. власника і його фото;
  • дата народження;
  • статева приналежність;
  • місце народження.

Подібна інформація відображена в багатьох свідченнях, однак, в паспорті вказуються і інші відомості:

  • про військовий обов'язок громадянина;
  • місце його реєстрації;
  • сімейний статус і кількість дітей;
  • інформація про колишніх паспортах, включаючи закордонний.

Паспорт оснащений сучасними способами захисту документів, він володіє ідентифікаційним номером, шифром держави. У паспорт також можна вносити відомості медичного характеру: групу крові і резус-фактор. Хоча в законодавстві такий висновок не закріплений, але саме ці відомості можна вважати повним переліком даних, повністю засвідчують особу людини. Однак така вичерпна інформація про людину в більшості випадків не потрібно, тому в якості ідентифікаційних можуть розглядатися й інші документи:

  • військово-обліковий документ, приписне або посвідчення військовослужбовця;
  • паспорт моряка;
  • свідоцтво про факт народження (для осіб молодше 14 років);
  • тимчасовий паспорт - тимчасове посвідчення особи, що видається під час заміни основного документа;
  • посвідчення біженця;
  • довідка про те, що особа відбувала термін за кримінальний злочин;
  • службові посвідчення для деяких держслужбовців, наприклад, працівників наглядових органів або дипломатів.

У всіх цих документах є інформація про П. І. Б., вік власника, його адресу та статевої приналежності, а також персональна фотокартка. Ці характеристики можна вважати обов'язковими для ідентифікації людини, але не завжди достатніми. Розглянемо, чи є підстави, коли водійські права є посвідченням особи з точки зору вітчизняного права.

Правові підстави питання

В рамках наявного законодавства немає можливості визначити, що водійські права в усіх випадках є документом, що дозволяє ідентифікувати особу. Точно так же норми права не дозволяють судити про зворотне: про те, що ВУ таким посвідченням не може бути ніколи.

Багато в чому статус ВУ підвищило рішення Верховного Суду РФ від 8 листопада 2006 року по справі № ГКПИ 06-1016 , В якому визначено, що права містять всі потрібні дані для визначення особи власника. З іншого боку, водійські права є посвідченням особи не у всіх випадках. Обмеження прописані в тих законах, де наводиться чіткий список документів, що вважаються таким посвідченням.

Наприклад, в додатку до Положення Центробанку про ідентифікацію клієнтів (від 19.08.2004 року) наводиться перелік враховуються при банківських операціях свідоцтв. Водійських прав в ньому немає. Однак в документі роз'яснено, що по ВУ можна здійснювати операції за чековими книжками і з інвалютою в готівковому вигляді.

Таким чином, за чинним законодавством пред'явлення ВУ вважається достатнім у всіх випадках, коли про інше не свідчать інші правові акти. Звичайно, цей висновок є умовним і залишає багато питань. Наприклад, чи володіє аналогічним статусом тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом . Сьогодні залишається тільки підраховувати можливості, які надає ВУ. Можливо, всі тонкощі того, коли права є посвідченням особи, роз'яснить новий закон 2019 року.

Читаємо також:
Перевірка водія по базі ГИБДД
Електроенцефалографія для водійських довідки

Які можливості дає водійське посвідчення

Які можливості дає водійське посвідчення

В рамках чинного права водійське посвідчення як документ, що засвідчує особу, враховується в наступних випадках:

  • перш за все, при перевірці документів інспектором ДАІ;
  • для оплати штрафів ГИБДД;
  • в магазинах при здійсненні деяких покупок;
  • під час банківських операцій з інвалютою і чековими книжками;
  • в ролі додаткового документа, крім паспорта, ВУ можуть зажадати при складанні кредитного або страхового договору;
  • для впізнання особи загиблого.

В цілому ВУ як ідентифікує особу документ має вкрай обмежену сферу дії. За поясненнями чиновників і експертного співтовариства, основна причина подібної суворості - досить часта підробка посвідчення водія .

Звичайно, підробити права простіше, ніж паспорт. Однак в найближчі роки, ймовірно, сфера застосування прав в якості ідентифікує власника документа буде розширюватися. Тому що в рамках чинного законодавства є як мінімум одна колізія.

Купівля напоїв і тютюнових виробів

Абсурдна ситуація виникла через неузгодженість двох нормативних актів з питань, що стосуються того, чи можна пред'являти посвідчення водія замість паспорта під час покупки заборонених до придбання продуктів неповнолітніми. Сьогодні, якщо у людини виникне бажання купити сигарети, він може підтвердити своє право за допомогою водійського посвідчення. При цьому для придбання алкоголю права є вже недостатньою підставою.

Нелогічність обумовлена ​​регулюючими реалізацію подібних товарів правовими актами - розпорядженням Мінпромторгу (від 15 квітня 2011 року) та Постановою МОЗ (від 12 травня 2014 року). Водійське посвідчення нового зразка оснащені серйозним захистом від підробок. Немає підстав підозрювати, що неповнолітня особа спробує їх фальсифікувати заради покупки пляшки спиртного. Також спірним є судження про те, що алкоголь небезпечніше сигарет.

При оформленні кредиту

Перелік документів, що визначають особистість, чітко прописаний законодавством у сфері фінансово-кредитного регулювання. В основному списку водійських прав немає. Документ згадується як можлива підстава тільки для проведення операцій з валютними активами і по чеках. Тому при чинному законодавстві питання, чи можна для отримання позики пред'явити замість паспорта права, не є дискусійним. Оскільки використовувати ВУ однозначно не дозволяється.

Читаємо також:
Термін дії довідки на водійські права

отримання кореспонденції

Мінкомзв'язку РФ ще в 2012 році склало аналогічний список можливих документів, які приймаються в поштових відділеннях. Про водійських правах там ні слова. Таким чином, ВУ не є офіційним документом, за яким можна користуватися поштовими послугами, включаючи отримання кореспонденції.

Але чи є права посвідченням особи?