Реклама
Реклама
Реклама

Чи дійсні українські права ☝ в Росії після змін в законодавстві в 2019 році

  1. Чи законно використовувати в РФ українські права в 2019 році
  2. Робота для водіїв з українським посвідченням
  3. Чи знадобиться переклад
  4. Термін дії на території РФ
  5. Заміна українських прав

Багато українців вирушає в Росію у різних справах. І цілком логічно, що велика частина гостей з ближнього зарубіжжя вважає за краще пересуватися по РФ на власному авто. Але чи дійсні українські права в Росії? На це питання варто шукати відповідь в міжнародних угодах.

Чи законно використовувати в РФ українські права в 2019 році

Чи законно використовувати в РФ українські права в 2019 році

Всього в світовій практиці прийнято спиратися на два документа, що регламентують дорожній рух. Це Женевська і Віденська конвенції. Перша передбачає, що для водіння в країні, яка підписала цей документ, потрібно посвідчення міжнародного зразка. А ось підписанти Віденської конвенції беруть на своїй території водіїв з їх рідними, національними правами.

Відповідно, щоб зрозуміти, чи можна використовувати в Росії українське водійське посвідчення, слід з'ясувати, які міжнародні правові акти ратифікувала сусідня країна. І на радість автомобілістів, вона є підписантом Віденської конвенції так само, як і РФ свого часу приєдналася до цієї угоди.

Відповідно, відповідь на питання, чи можна керувати автомобілем в Росії з українськими правами, лежить на поверхні. Приїжджаючи з цієї держави, автомобілісти можуть пред'являти своє національне посвідчення. Правда, мова йде про зразки, де інформація продубльована на латині.

Робота для водіїв з українським посвідченням

Часто гості з ближнього зарубіжжя приїжджають в РФ з метою працевлаштування. Чому б не спробувати свої сили в діяльності, яка пов'язана з управлінням транспортним засобом, якщо є такі вміння і законні на те підстави? Але чи можна працювати в Росії c українськими правами в 2019 році?

Відповідь на це питання непросте. У червні 2017 року в закон, який регулює аспекти безпеки дорожнього руху в РФ, внесені поправки. В тому числі, що стосуються того, що не можна працювати шофером, якщо на руках у іноземця національне водійське посвідчення.

Але тут же сказано, що є і виключення з правила. Наприклад, його роблять для вихідців з Киргизстану. А ще можна працювати з рідними правами іноземцям, які прибули з країн, де російська мова вважається офіційним. Відповідно, Україна не є такою.

Однак є ще одна корективу до законодавства. Вона передбачає, що не має значення, які у людини права, якщо він є громадянином Росії. І з національним, і з міжнародним посвідченням можна в такому разі сідати за кермо з метою здійснення професійної діяльності, пов'язаної з управлінням ТЗ. Так що іноземець може вирішити питання, ініціювавши отримання громадянства.

Читаємо також:
Як виглядають міжнародні водійські права в Росії
Як отримати міжнародні права через МФЦ

Чи знадобиться переклад

Іноді проблеми в українців виникають при перевірці документів. Але відбувається це, частіше за все, коли співробітники ГИБДД воліють перестраховуватися. Адже посвідчення в цій країні ближнього зарубіжжя змінювалися неодноразово. Так що даішники часом до кінця не впевнені, чи не підробка перед ними, оскільки твердо не знають, як виглядають українські права.

Крім того, можна посперечатися на тему, чи відповідає такий документ в повній мірі вимогам Віденської конвенції. Так як вона чітко встановлює, що всі написи в правах повинні бути продубльовані транслитом. На українському ж посвідченні це не дотримується до кінця. Є кілька написів, які тільки написані на національній мові даної держави.

Тому виникає логічне запитання, чи потрібен переклад водійського посвідчення в Росії? І для грамотного відповіді слід знову звернутися до законодавства. У документі, який регламентує безпеку дорожнього руху, сказано, що права переводять, коли немає угод між країнами. Тобто, з Україною відносини регламентуються Віденською конвенцією, так що, по суті, переклад не потрібен.

Термін дії на території РФ

Термін дії на території РФ

Коли водій приїжджає з іншої країни в Росію, йому важливо подбати не тільки про те, щоб його права не викликали підозр або підстав заборонити сідати за кермо. Не менш важливий аспект: протягом якого періоду дійсні в 2019 році національні або міжнародні посвідчення.

І тут все залежить від того, на яких підставах іноземець перебуває в РФ. Оскільки права залишаються дійсними протягом того періоду, поки гість держави знаходиться в його межах на легальному положенні.

Відповідно, навіть якщо національні права українців є безстроковими, це не означає, що керування транспортним засобом буде законним завжди. Згідно міграційного законодавства, іноземець може перебувати в РФ 90 діб, відповідно, стільки ж залишається легальним його національне посвідчення. Коли ж він стає на облік і отримує дозвіл на тимчасове проживання, йому необхідно отримувати права російського зразка.

У зв'язку з переходом Кримського півострова під юрисдикцію РФ, виникло питання, як бути місцевим водіям. І за законом поки заміна прав в Криму є добровільною. Але складність полягає в тому, що у автомобіліста можуть виникнути проблеми, якщо він отримував посвідчення на материковій частині України. Адже тоді буде неможливим здійснити перевірку по базі.

Заміна українських прав

Заміна українських прав

Втім, можна не переживати щодо легальності національного посвідчення. Адже досить просто виконати його заміну. Але перед тим як поміняти українські права на російські, в 2019 році належить зібрати пакет документів. Однак він невеликий, підготувати папери не складе труднощів.

З'ясовуючи, чи можна поміняти українські права на російські, водієві необхідно підготуватися до здачі іспитів. Хоча ГИБДД враховує всі відкриті категорії, перевірка знань здійснюється за найвищою.

Дуже зручно, що водійські права для мігрантів оформляються не тільки в відділенні автоінспекції. Можна за ними звертатися і в МФЦ. Необхідно підкреслити, що іноземець повинен мати реєстрацію в РФ, щоб у нього не виникло проблем з цією процедурою.

Читаємо також:
Перевірка водійського посвідчення по базі ГИБДД

Якщо громадянин іншої країни замислюється над питанням, чи можна з видом на проживання отримати права в Росії , Не варто переживати з цього приводу. До нього висувається єдина вимога: він повинен мати легальний статус, а який саме, не має значення.

Але чи дійсні українські права в Росії?
Чому б не спробувати свої сили в діяльності, яка пов'язана з управлінням транспортним засобом, якщо є такі вміння і законні на те підстави?
Але чи можна працювати в Росії c українськими правами в 2019 році?
Тому виникає логічне запитання, чи потрібен переклад водійського посвідчення в Росії?