Реклама
Реклама
Реклама

Який штраф за втрату посвідчення водія в 2019 році?

  1. Який штраф за їзду без водійського посвідчення
  2. Де і як відновити права
  3. важливі нюанси

Ніхто з нас не застрахований від ситуації, коли водійське посвідчення раптово втрачається Ніхто з нас не застрахований від ситуації, коли водійське посвідчення раптово втрачається. Причому найчастіше пропажа виявляється в той момент, коли на дорозі вас зупинив співробітник ДПС, попросив представити всі необхідні документи, і ви раптово розумієте, що права відсутні. Звичайно, можна піти іншим шляхом, так, деякі водії намагаються викрутитися, майстерно пишучи історії про те, що посвідчення забуте будинку або в офісі безпосередньо на місці роботи. Навіщо власники авто вигадують такі складні комбінації, адже по суті, втративши посвідчення, ви не вчинили жодного страшного вчинку, а, навпаки, самі постраждали від власної неуважності.

Справа в тому, що їзда без водійського посвідчення, які б на це не були причини, відповідно до чинного законодавства, є правопорушенням, відповідати за яке доведеться, насамперед, рублем. За втрату також слід сплатити штраф і викласти додаткову грошову суму, що включає вартість виклику евакуатора, транспортування машини на штрафмайданчик і її перебування там.

Який штраф за їзду без водійського посвідчення

В першу чергу у відновленні прав повинен бути зацікавлений власник транспортного засобу, адже сісти за кермо без документа він більше не зможе. Штраф за подібні експерименти в 2019 році коливається від 5000 до 30000 рублів. Як варіант, можливо, інше залучення до відповідальності за правопорушення - від 100 до 200 годин робіт на благо суспільства або проведення за гратами не менше 15 діб.

Однак якщо ви вчасно помітили втрату посвідчення, штраф сплачувати не доведеться. Перш ніж бігти оформляти новий документ, ще раз гарненько перевірте бардачок автомобіля, барсетку і пошукайте будинку. Дуже прикро, коли довга процедура відновлення водійського посвідчення пройдена, і раптом при генеральному прибиранні ви знаходите заповітну папір.

Де і як відновити права

Штраф за втрату посвідчення водія сплачено, довгі пошуки не увінчалися успіхом, тепер саме час зайнятися отриманням нового документа:

  1. Зберіть наступні необхідні документи:
    • документ, що засвідчує особу;
    • медичну довідку;
    • виписку, що свідчить про те, що раніше ви вчилися водити автомобіль;
    • фотознімки;
    • квитанцію, що підтверджує факт оплати за надані держпослуги.

Читайте також: Яка сума штрафу за прострочення паспорта

Необов'язково прикладати нову медичну довідку, адже її отримання - процес клопіткий. Можна вкласти стару, але все ще діючу.

  1. Зверніться в найближчий підрозділ ГИБДД і напишіть там заяву за зразком, який вам підкажуть працівники державної установи.
  2. Далі співробітники ГИБДД перевірять наявність документів по всеросійській базі. Як правило, перевірка займає близько доби. Якщо в комп'ютерній системі є запис про штраф, але не зареєстровано порушення у вигляді позбавлення вас водійського посвідчення, його другий примірник ви зможете отримати майже відразу. За зовнішнім виглядом він ідентичний оригіналу, через брак того, що на дублікаті прописано «Дублікат».
  3. У разі якщо працівники занадто зайняті на даний момент, ви отримаєте на руки так званий тимчасовий документ, що підтверджує ваше право на керування машиною. Діє він не менше 1 місяця, за бажанням його легко можна продовжити. Більшість громадян, які не мають реєстрації, набувають саме тимчасові права. Коштують вони 800 рублів.

В цілому відновлення водійського посвідчення в 2016-2017 роках обійдеться для водія в 2000 рублів. Сума, звичайно, немаленька, але зате тепер автолюбитель буде стежити за паперами на машину.

важливі нюанси

Що потрібно знати перш, ніж нівелювати втрату і ініціювати процедуру відновлення втрачених документів?

  1. У 2019 ви не зможете отримати права, якщо зараз проживаєте не за місцем реєстрації. Вихід із ситуації - зайнятися їх оформленням будинку.
  2. Якщо ви перебуваєте поза домом, але тимчасова прописка має місце бути - переживати не варто, права можна відновити.
  3. Якщо прописки немає зовсім, для отримання прав потрібно здати всі належні за законом іспити. І це також варто додаткових грошових вкладень.