Реклама
Реклама
Реклама

Як замінити іноземні водійські посвідчення на російські?

30.03.2017 7:53

З 1 червня 2017 року набирає чинності заборона керування автомобілем на підставі іноземних національних посвідчень водія при здійсненні підприємницької та трудової діяльності, безпосередньо пов'язаної з керуванням транспортними засобами (пункт 13 статті 25 ФЗ № 196 від 10.12.1995 «Про безпеку дорожнього руху»). Що це означає?

Це означає, що іноземцям буде заборонено працювати водіями на підставі іноземних «прав» (тобто не можна працювати в таксі, займатися перевезеннями вантажів і людей за гроші). Щоб це уникнути, потрібно замінити іноземні «права» на російські водійські посвідчення.

Однак, ця заборона зовсім не означає, що зовсім не можна керувати автомобілем на основі водійських посвідчень, виданих в інших країнах. Водити машину на основі іноземних «прав» при поїздках в особистих цілях і раніше буде дозволено

Наведемо приклад: трудовий мігрант з Таджикистану Насрулла працює водієм маршрутки в підмосковних Люберцях, а після роботи він підробляє в таксі на особистому автомобілі. Його брат Файзулло отримав РВП по шлюбу, відкрив ІП, купив стареньку «Газель» і займається грузоперевозкамі.Оба брата керують автомобілями на основі водійських прав, виданих в Таджикистані. Якщо до 1 липня 2017-го вони не поміняють свої «права» на російські, то Насрулла втратить роботу водія маршрутки, і не зможе працювати в таксі, а Файзулло не зможе брати гроші за перевезення вантажів. Однак, Насрулла може відвезти свого брата з дружиною на ринок за продуктами, а Файзулло може допомогти перевезти речі брата, коли той збереться переїхати на іншу знімну квартиру. Однак, обидва брати не хочуть втрачати заробітки, і задалися питанням:

Яке водійське посвідчення можна обміняти на російське?

На російське водійське посвідчення можна обміняти будь-яка іноземна національне або міжнародне посвідчення водія, видане в іншій країні, якщо воно відповідає вимогам Віденської конвенції про дорожній рух.

Водійські посвідчення, видані в країнах колишнього СРСР, в більшості випадків відповідають цій конвенції, і можуть бути замінені на російські.

Як поміняти іноземні «права» на російські?

Порядок обміну посвідчень затверджений Постановою Уряду Росії від 24.10.2014 № 1097. Також треба звернути увагу на те, що МВС Росії розробило і затвердило спеціальний адміністративний регламент, на підставі якого видаються російські водійські права і відбувається обмін іноземних прав на російські водійські посвідчення. Цей регламент затверджений наказом МВС Росії від 20 жовтня 2015 р № 995.

Які документи знадобляться для обміну іноземної водійського посвідчення на російські «права»? Наведемо список:

  • Заява;
  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу (дивіться перелік нижче);
  • медичний висновок (довідка за формою 003-У / у, затверджена наказом МОЗ України від 15.06.2015 N 344н);
  • іноземне водійське посвідчення.

Як документи потрібно надати разом або замість паспорта:

  • Які постійно проживають в РФ іноземним громадянам (тим, хто має ВНЖ) потрібно надати іноземний паспорт і посвідку на проживання з відміткою про реєстрацію.
  • Тимчасово проживають іноземцям (які мають РВП) потрібно надати паспорт зі штампом РВП і відміткою про тимчасову реєстрацію.
  • Які постійно проживають в РФ особам без громадянства (ВНЖ ЛБГ) - вид на проживання з відміткою про реєстрацію.
  • Тимчасово проживають особам без громадянства (РВП ЛБГ) - документ іншої держави, який посвідчує особу (при наявності) та дозвіл на тимчасове проживання особи без громадянства зі штампом РВП і відміткою про реєстрацію (окрема книжечка).
  • Для осіб, які отримали тимчасовий притулок, відповідний документ з підтвердженням даного статусу.
  • Особи, які приїхали в РФ за візою, повинні представити паспорт з візою.
  • Особи, які приїхали без візи, повинні представити в ГИБДД паспорт, міграційну карту і талон міграційного обліку з усіма необхідними відмітками.

Рекомендується мати при собі нотаріально завірений переклад іноземного паспорта

Обмін іноземної водійського посвідчення на російське не проводиться автоматично. Іноземному громадянину потрібно здати такий же іспит, який передбачений для отримання водійського посвідчення в загальному порядку: теорію і практику.

Якщо в іноземній водійському посвідченні відкрито кілька категорій, то іспит ви будете здавати тільки для вищої категорії. Іноземне водійське посвідчення повертається його власнику одночасно з видачею російських прав.

Скільки коштує заміна іноземних «права» на російські? Куди потрібно йти?

Для заміни іноземних водійських посвідчень потрібно заплатити держмито - 2000 рублів, а також пройти платну медичну комісію. На офіційному сайті ГИБДД можна сформувати квитанцію для оплати мита, а також дізнатися адресу найближчого відділення ГИБДД.

Іноземці, які мають дозвіл на проживання, можуть звертатися за заміною «прав» в будь-який підрозділ ГИБДД в Росії. Іноземці з дозволом на тимчасове проживання, тимчасовим притулком, з патентом, а також знаходять в РФ просто «по міграційній карті», можуть звертатися за заміною водійських посвідчень тільки в регіоні їх проживання.

Чи можна обміняти іноземні водійські посвідчення на російські в МФЦ?

Теоретично, можна подати документи на заміну іноземних прав через МФЦ. Але особливого сенсу в цьому немає, так як без походу в ГИБДД все одно не обійтися, адже для заміни «прав» потрібно все одно буде складати іспити (теорію і водіння). Крім того, самі посвідчення виготовляються в підрозділах ДАІ, і потім передаються в МФЦ. Так що простіше і швидше за російськими «правами» сходити безпосередньо в ГИБДД.

джерело: http://migrant.lameroid.ru/2017/03/zamena-prav-2017.html Вісник Мігранта. Інтернет-журнал для іноземців © vestnikmigranta.ru


Будь ласка, увійдіть, щоб залишити коментар.

Я згоден (на) на обробку моїх персональних даних. Детальніше

Що це означає?
Як поміняти іноземні «права» на російські?
Скільки коштує заміна іноземних «права» на російські?
Куди потрібно йти?
Чи можна обміняти іноземні водійські посвідчення на російські в МФЦ?