Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити загублені водійські права

  1. Відновлення водійського посвідчення
  2. Документи для відновлення прав
  3. Відновлення прав. порядок
  4. Штраф за втрату посвідчення водія
  5. Скільки коштує відновити права по втраті

Втрата прав на керування автомобілем - часта ситуація, з якою може зіткнутися будь-який водій. Втрата прав це, звичайно, неприємно, але не варто впадати у відчай. Отримати нові документи не так складно, як може здатися на перший погляд.

Відновлення водійського посвідчення

Насамперед, водієві необхідно до дрібниць згадати всі свої останні дії: де були, що робили і де могли втратити права. Перш ніж вирушати відновлювати свої права, варто перевірити всі місця, в яких вони могли виявитися: під килимками, в бардачку, в інших документах.

Імовірність крадіжки цього документа можна відразу виключити: права нікому крім водія не потрібні, ніхто не зможе керувати за ними автомобілем або взяти кредит.

Ще один варіант розшукати пропажу - подати заяву в газету або розклеїти оголошення. Якщо протягом тижня про права не буде ніяких звісток, можна зайнятися їх відновленням.

Писати заяву в поліцію має сенс тільки в тих випадках, коли разом з правами пропали і інші цінні документи і речі. При зверненні в поліцію, дублікат прав не буде виданий аж до закриття справи. А це може розтягнутися на місяці.

Документи для відновлення прав

Водієві доведеться представити в ГИБДД наступні документи на відновлення водійського посвідчення: Водієві доведеться представити в ГИБДД наступні документи на відновлення водійського посвідчення:

  1. Паспорт водія або будь-який інший документ, що посвідчує його особу.
  2. Заява про необхідність відновити втрачені права.
  3. Фотографії.
  4. Документ, який є підтвердженням наявності постійної або тимчасової реєстрації.
  5. Картка водія.
  6. Квитанція, що підтверджує сплату державного мита.
  7. Якщо водій звертався із заявою в поліцію, для отримання дубліката прав йому необхідно представити в ГИБДД постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

Відновлення прав. порядок

Після збору всіх необхідних для відновлення загублених прав документів, водієві необхідно відправитися в відділення ГИБДД або МРЕВ для складання заяви і здачі всієї документації. Тут же заявнику буде видана квитанцію на сплату державного мита за видачу нових водійських прав.

Далі події можуть розвиватися двома шляхами:

  1. При оперативній роботі співробітників МРЕВ, документи будуть проведені по базі в день подачі заяви. При відсутності будь-яких проблем, дублікат посвідчення водія буде виданий в день звернення.
  2. Якщо у співробітників багато роботи, водієві буде видано тимчасове посвідчення, з яким можна здійснювати керування транспортним засобом протягом всього терміну, поки документи будуть на перевірці. Як правило, термін дії таких прав не перевищує двох місяців, але у виняткових випадках його можна продовжити. Видача тимчасового дозволу оплачується, вартість становить 800 рублів.

Подача оголошення в місцеву газету про втрату документів - обов'язковий крок. Власник пише, що необхідно вважати недійсним посвідчення водія з конкретними реквізитами. Після цього з копією газетного оголошення слід звертатися в МРЕВ.

Що стосується крадіжки, то нові права будуть підготовлені при відкритій кримінальній справі. Головне, отримати довідку від слідчого, в якій значиться, що пропали конкретні документи. Друга умова - внесення відмітки в ІЦ поліції про визнання недійсними прав.

Штраф за втрату посвідчення водія

Штраф за втрату водійських прав   не призначається Штраф за втрату водійських прав не призначається. Отже, за таку втрату, водієві доведеться заплатити лише державне мито за видачу дубліката.

Окремо варто розглянути ситуацію, коли водій після отримання дубліката прав знайшов свої старі права. Така ситуація зустрічається досить часто, і мало який водій знає, як правильно вчинити в такій ситуації.

Користуватися старими правами при наявності дубліката не можна. Після того, як в базу ГИБДД буде внесена інформація про те, що водієві було видано дублікат цього документа, втрачені права виключаються з усіх баз даних і вважаються недійсними.

Управління транспортним засобом з такими правами прирівнюється до такого порушення, як керування автомобілем без прав. Отже, при зупинці водія з недійсними правами, інспектор ГИБДД випише йому штраф, керуючись вимогами Кодексу про адміністративні порушення. За такої порушення встановлено штраф у розмірі від 5000 до 15000 рублів.

Скільки коштує відновити права по втраті

Відповідно до вимог податкового законодавства, видача нових водійських прав на пластиковій основі обійдеться водієві в 2000 рублів.
Квитанція, що підтверджує оплату даної мита, повинна бути надана черговому інспектору разом із заявою та іншими документами, необхідними для видачі прав.

У квитанції обов'язково повинна міститися наступна інформація: У квитанції обов'язково повинна міститися наступна інформація:

  1. Найменування платника.
  2. Реквізити одержувача.
  3. Дата здійснення оплати.
  4. Сума платежу.

Якщо у водія не буде можливості відразу ж отримати дублікат прав, співробітники ГИБДД видадуть йому тимчасовий документ. За нього також доведеться заплатити. На даний момент сума державного мита за надання такого документа становить 800 рублів.

Якщо водій відмовляється оплачувати 800 рублів за видачу тимчасового документа, він позбавляється свого права на керування автомобілем аж до закінчення перевірки всіх документів і видачі йому дубліката.