Реклама
Реклама
Реклама

Як відбувається видача і заміна водійського посвідчення в МФЦ в 2019 році

  1. Функції багатофункціональних центрів
  2. МФЦ і отримання прав - реальність чи ні
  3. Порядок дій при заміні посвідчення водія
  4. Термін виконання послуги
  5. Необхідні документи
  6. Ціна питання
  7. Чи можна отримати міжнародні права через МФЦ
  8. Для водіїв-іноземців

Більшість відвідувачів управлінь ГИБДД скаржаться на колосальні черги. Цю проблему усвідомлюють і в самій інспекції. Тому з недавнього часу допускається заміна водійського посвідчення в МФЦ.

Функції багатофункціональних центрів

Функції багатофункціональних центрів

Перші МФЦ з'явилися в 2007 році. Спочатку мережа торкалася тільки 16 регіонів Росії. Сьогодні список МФЦ, де водійське посвідчення можна замінити на нове, перевищує 2.5 тисячі офісів, що діють у всіх суб'єктах РФ. Основна функція нового органу - спрощення діловодства при видачі різних довідок і посвідчень. Громадянин може подати заяву єдиному оператору МФЦ, який буде запитувати необхідні папери у різних відомств без участі заявника.

МФЦ надає більше 70 послуг. Це значно знижує черзі в ряді державних відомств, скорочує кількість документів, що подаються і дозволяє отримати шукану довідку через одне вікно за 2 відвідування: для подачі заявки і для отримання готового результату.

На сьогоднішній день МФЦ співпрацюють з:

  • МВС в сфері дорожнього руху та припинення різних правопорушень;
  • ПФР, зокрема, через єдине вікно МФЦ можна замовити сертифікат маткапіталу і документи про пенсії;
  • ГУВМ, наприклад, в питаннях видачі національних і закордонних паспортів (при цьому отримувати документи все одно необхідно в підрозділах держоргану);
  • ФССП, дозволяючи отримати інформацію про хід виконавчого провадження та документи про власні заборгованості;
  • ЗАГС, зокрема, при реєстрації і розірвання подружніх відносин, видачі документів з обліку народжених і померлих людей;
  • Росимущество і Росреестр, реєструючи земельні ділянки, нерухомі об'єкти і вирішуючи інші питання за документами клієнта, заявленим в МФЦ.

Незважаючи на великі обсяги виконуваних робіт, діловодство в МФЦ налагоджено таким чином, що клієнти очікують набагато менше часу в чергах, ніж ті, хто звертається з документами безпосередньо до зазначених відомств.

МФЦ і отримання прав - реальність чи ні

Отримання прав в МФЦ стало можливим після розпорядження Уряду РФ 23.03.2017 (№326) . Згідно з нормативним актом, в офісах приймають документи і видають готові права:

  • при заміні посвідчення водія на нові документи;
  • в разі оформлення міжнародних прав.

Випускникам автошкіл видача водійських посвідчень в МФЦ не проводиться. Якщо розібратися в деталях зазначеної постанови, можна визначити перелік підстав, за якими заяву на нові права рекомендовано подавати оператору МФЦ:

  • заміна документів зі строком давності;
  • в разі зміни П. І. Б. водія;
  • відновлення вкрадених або загублених документів;
  • під час внесення в документи нової водійських категорії;
  • через фізичний пошкодження документа: коли отримані подряпини, відколи й інші дефекти пластикової карти.

Таким чином, на питання, чи можна в МФЦ поміняти права, в 2019 році слід дати позитивну відповідь.

Порядок дій при заміні посвідчення водія

Заміна прав за допомогою оператора МФЦ здійснюється в 4 етапи. Перш за все, слід дізнатися адресу найближчого підрозділу і переконатися, що центр надає необхідну послугу. У кожного МФЦ є контактний телефонний номер. Можна звернутися і по електронній пошті. При виборі МФЦ немає необхідності орієнтуватися на адресу, за якою громадянин зареєстрований. Реєстрація водія не впливає на те, приймуть документи чи ні. Розглянемо основні етапи, як здійснюється заміна посвідчення водія у зв'язку із закінченням терміну в МФЦ.

  1. Перший етап передбачає запис водія на прийом. Послуга онлайн-запису передбачена не завжди, тому заявнику краще особисто приїхати в офіс і взяти талон за допомогою терміналу. Водієві обов'язково слід уточнити години роботи МФЦ. Це можна зробити по телефону. У Москві, наприклад, центри працюють без вихідних з 8-00 до 20-00. Перерва в установах столиці не передбачений.
  2. Наступний крок - збір потрібних документів. З необхідним переліком слід ознайомитися заздалегідь. Перед прийомом заяви співробітник МФЦ обов'язково перевірить зібраний пакет. Якщо виявиться недолік документів, у проханні поміняти права буде відмовлено до усунення недоліку.
  3. На третьому етапі передбачається, що водіїв привезе зібрані документи, сфотографується на права і подасть заяву оператору МФЦ. Зазвичай черги в багатофункціональних центрах віднімають набагато менше часу, ніж черги в ГИБДД. Проте, краще виділити для проходження процедури 2-3 години вільного часу. Питання, що виникають в процесі подачі паперів можна узгодити з працівником МФЦ. Прийнявши документи, оператор скаже, коли можна буде приїхати за правами.
  4. Повторний візит в МФЦ і отримання готового результату - це останній етап заміни водійського посвідчення.

Якщо з якоїсь причини ГИБДД відмовить у виконанні запиту водія і не видасть нові права, заявник буде проінформований про це заздалегідь. Або дізнається про відмову під час другого візиту.

Термін виконання послуги

З одного боку, обмін водійських прав через МФЦ вигідний водієві, так як дозволяє уникнути черги в ГИБДД. З іншого боку, наявність між водієм і ГИБДД посередника, в ролі якого виступає МФЦ, серйозно подовжує термін розгляду документів. Подана заява пересилається в ГИБДД. Інспектори перевіряють документи і проводять необхідні дії. Потім готові права відсилаються в МФЦ.

Якогось єдиного вимоги до тривалості заміни прав в законодавстві не передбачено. В цілому, якщо звертатися до центрів, можна очікувати нове посвідчення до 10 діб. Середній термін видачі нових прав - 5 робочих днів, однак, загальна тривалість оформлення документів залежить від ряду факторів:

  • регіону проживання;
  • завантаженості МФЦ;
  • інтенсивності потоку громадян, які звертаються з документами в ГИБДД;
  • причини заміни.

Останній фактор впливає і на перелік зібраних для МФЦ документів.

Читаємо також:
Перевірка посвідчення водія на позбавлення по базі ГИБДД
ЕЕГ для водійських комісії

Необхідні документи

завантажити зразок заяви в МФЦ (.DOCX)

Те, які потрібні документи для заміни посвідчення водія в 2019 році в МФЦ, не відрізняється від аналогічного переліку зібраних довідок і паперів, якщо подавати заяву іншим шляхом: безпосередньо в ГИБДД або через онлайн-звернення до сервісі «держпослуги». Водій повинен представити в МФЦ:

  • цивільний паспорт (приймаються і інші варіанти посвідчення особи, наприклад, військовий квиток);
  • колишні права (якщо документи залишилися);
  • посвідчення, видане на Батьківщині (при переоформленні іноземних на російські права);
  • підтвердження сплаченого мита.

Існує кілька окремих випадків, коли необхідно подати додаткові документи.

  1. Якщо заявник переоформляє права за фактом вступу в шлюб, МФЦ потрібно свідоцтво з підтвердженням зміни прізвища. Заміна прізвища з іншої причини відбивається в паспорті, тому інші довідки надавати необов'язково.
  2. Довідка про повторне медобстеження пред'являється оператору МФЦ за фактом додавання нових категорій, при заміні посвідчення з терміном дії (процедура проводиться кожні 10 років для національних і раз в 3 роки для міжнародних прав, хоча в останньому випадку медобстеження не потрібно), якщо підтверджуються обмежують доступ до водіння захворювання.
  3. Свою фотографію раціонально приносити тільки для оформлення прав міжнародного стандарту. Для цього буде потрібно 2 знімка 35х45 мм на матовому папері. В інших випадках рекомендується фотографуватися в офісі МФЦ, тому що велика кількість вимог до фото підвищує ймовірність помилки.

При підготовці документів слід мати на увазі, що процес переоформлення займає кілька днів. На цей період ніякі тимчасові документи для керування машиною не видаються, тому водій повинен бути готовим до тимчасової відмови від їзди за кермом.

Права можна поміняти без встановленої причини, просто з ініціативи водія. При цьому якщо в МФЦ буде представлена ​​довідка медкомісії, термін дійсності оновлених внутрішніх російських документів займе 10 років. Якщо ж до заяви на переоформлення не допасувати медичну довідку, права видадуть на термін, що залишився або не приймуть документи.

Ціна питання

Ціна питання

Вартість послуги визначається адміністративний збір. Її розмір встановлений федеральним законодавством, тому він є єдиним на всій території РФ. Власної націнки за прийом документів у МФЦ немає.

За заміну російських прав за посередництва МФЦ доведеться заплатити 2000 рублів. Переоформлення або надання міжнародного посвідчення обійдеться водієві в 1600 рублів. При отриманні прав іноземцем необхідно сплатити іспити, що здаються в ГИБДД (якщо водій має кілька категорій, іспити складаються тільки за найвищою), тому підсумкова вартість процедури по заявленим документам виявиться вище.

Обдумуючи, як поміняти права через МФЦ в Москві та інших містах, слід звернути увагу і на інші доступні варіанти. У ГИБДД ціна питання буде аналогічною, проте, портал «держпослуги» пропонує 30% пільгу будь-якому заявнику, змінює документи онлайн. На вартість процедури істотно впливає необхідність в повторному медобстеження. Проходження комісії медиків обійдеться в 3-5 тисяч рублів з урахуванням відвідування диспансерів і отримання довідок нарколога і психіатра.

Чи можна отримати міжнародні права через МФЦ

Чи можна отримати міжнародні права через МФЦ

Покрокова інструкція до того, як отримати міжнародні водійські права в МФЦ , Не відрізняється від заміни документів з інших причин. Водієві потрібно уявити:

  • заповнену анкету;
  • паспорт;
  • російське водійське посвідчення;
  • оплачену на реквізити ГИБДД мито;
  • матові знімки 35х45 мм (чорно-білі або в кольорі).

Порядок подачі заяви та отримання готових документів істотних відмінностей не має.

Для водіїв-іноземців

Резидентам держав-учасників міжнародних конвенцій Росія дозволяє управляти машиною за національними прав. Однак тим, хто планує працювати водієм, з літа 2017 року необхідно отримувати вітчизняні водійські документи. Це стосується і жителів Криму, до теперішнього часу працювали за українськими документами. Однак для них останній термін переоформлення ВУ був продовжений до червня 2019 року.

Також законодавство передбачає виняткове становище для білорусів, які можуть працювати в Росії за кермом по білоруським документам. За допомогою МФЦ також передбачена заміна іноземного водійського посвідчення на російське . Але це ніяк не полегшить життя водія, тому що йому все одно буде потрібно здавати іспити в ГИБДД. Після успішного проходження випробувань водійське посвідчення видається безпосередньо в МРЕВ протягом доби, поетом немає сенсу звертатися до установи-посередник і продовжувати термін діловодства на кілька днів.

Читаємо також:
Який термін дії медичної довідки на водійське посвідчення

З матеріальної точки зору, МФЦ не несе будь-яких вигод водієві. За часом це, навпаки, самий витратний варіант. Однак суттєва перевага багатофункціональних центрів у відсутності необхідності їздити в ГИБДД і очікувати прийому в багатогодинний черги.