Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати права після здачі іспитів в ГИБДД в 2019 році

  1. Порядок отримання водійського посвідчення
  2. Запис у відділенні ГИБДД
  3. сплата держмита
  4. Необхідні документи
  5. Отримання прав через сайт «держпослуги»
  6. Реєстрація на сайті
  7. оформлення послуги
  8. Погашення державного збору
  9. відвідування ГИБДД

У 2017 році Міністерство внутрішніх справ своїм наказом № 707 від 6 вересня внесло зміни в процес отримання водійських прав, а Наказом № 32 від 31 січня - в процес складання іспиту на права. Як отримати права після вступу в силу зазначених наказів? Як і коли потрібно сплачувати держмито і який її розмір? Чи можна отримати права, скориставшись можливостями порталу «держпослуги»? Розберемося у всьому докладно і по порядку.

Порядок отримання водійського посвідчення

Порядок отримання водійського посвідчення

Як такий окремий закон про водійському посвідченні в Росії не прийнято, але нині діє Наказ МВС № 995 від 20.10.2015 (далі Наказ), яким встановлено нові правила отримання водійського посвідчення в 2019 році. Так, Адміністративним регламентом визначено порядок сплати державного мита, встановлено вичерпний список документів, необхідних для отримання водійського посвідчення, наведено конкретний перелік підстав, відповідно до яких видача прав може бути призупинено та припинено, а також встановлено конкретний термін отримання водійського посвідчення. Коли можна отримати права після здачі іспиту? Пункт 17.2 розділу II ( «Стандарт надання адміністративної послуги») зазначеного наказу встановлює, що термін видачі прав категорії B, C і D не повинен перевищувати 30 днів з моменту звернення заявника (з моменту здачі іспиту).

Запис у відділенні ГИБДД

Як отримати водійське посвідчення? Згідно з пунктом 58 Наказу претендент повинен зробити ряд дій.

  1. Подати документи відповідального співробітника в МРЕВ ДАІ і дочекатися їх перевірки.
  2. Пройти теоретичну частину іспиту.
  3. Пройти першу частину практичного іспиту.
  4. Пройти другу частину практичного іспиту.
  5. Отримати права.

Між четвертим і п'ятим діями може пройти до 30 днів. Кандидат у водії, склав іспит, повинен звертатися за правами в той підрозділ МРЕВ ДАІ, де він здавав іспит.

сплата держмита

Що потрібно, щоб отримати права? За новими правилами відсутність інформації про сплату державного мита є підставою для призупинення послуги видачі прав. Тобто держмито необхідно сплатити ще до моменту подачі документів в ГИБДД. Згідно з пунктом 43 статті 333.33 Податкового кодексу РФ її розмір становить: 2 тисячі рублів за видачу посвідчення, виготовленого на пластиковій основі; 500 рублів за видачу посвідчення, виготовленого на паперовій основі.

згідно пункту 23.1 наказу квитанція про оплату держмита за посвідчення водія може не надаватися разом з іншими документами. Інформацію про внесення плати співробітник МРЕВ перевірить через міжвідомчу систему електронної взаємодії. Але за своїм бажанням заявник може передати квитанцію разом з іншим пакетом документів.

Необхідні документи

Які документи потрібні для отримання прав ? Пункт 21 зазначеного наказу встановлює, що надання можливості складання іспиту та подальша видача посвідчення водія проводиться після пред'явлення заявником наступних документів:

  • заповненої заяви на отримання прав;
  • документа, що посвідчує особу;
  • медичної довідки встановленого зразка;
  • довідки про успішне завершення навчання в автошколі, в разі якщо таке навчання було пройдено;
  • посвідчення водія (у разі його наявності);
  • згоди законного представника неповнолітнього кандидат на отримання водійських прав, вираженого в письмовій формі;
  • кольорового фото 3.5х4.5 сантиметра в разі оформлення посвідчення водія міжнародного зразка.

Крім того, пунктом 23 зазначеного Наказу встановлено перелік документів, які заявник може представляти співробітнику МРЕВ на власний розсуд:

  • квитанція про сплату держмита;
  • закордонний паспорт.

При подачі документів заявником співробітник МРЕВ може вказати йому приблизний термін отримання прав в разі успішного проходження теоретичної та практичної частин іспиту.

Отримання прав через сайт «держпослуги»

Пункт 36 Наказу визначає, що отримати права після здачі іспиту в ДАІ можна, відправивши в інспекцію електронну заяву через Єдиний портал «держпослуги». При цьому сам порядок отримання прав залишається стандартним. Заявник все так же повинен буде дотримати всі адміністративні процедури, визначені 58 пунктом Наказу.

Читаємо також:
Порядок складання іспиту в ГИБДД в 2019 році
Відновлення водійських прав

Реєстрація на сайті

Перед тим як записатися на отримання прав, заявник повинен буде пройти процедуру реєстрації на порталі «держпослуги». Для цього необхідно діяти відповідно до описаного алгоритму.

  1. Перейти на сайт і в верхньому лівому кутку вибрати вкладку «Особистий кабінет».
  2. На новій сторінці натиснути «Увійдіть».
  3. У відведені поля ввести прізвище, ім'я, номер мобільного телефону, адреса електронної пошти та натиснути «Зареєструватися». Всі поля повинні бути заповнені.
  4. На телефон прийде СМС з кодом підтвердження, який потрібно ввести в відведений поле. Якщо телефон на даний момент недоступний, можна вибрати «Підтвердження через поштову скриньку» і ми надішлемо посилання активації особистого кабінету на вказану електронну адресу.
  5. Після активації облікового запису необхідно придумати і ввести пароль для входу на сайт.

Реєстрація завершується з введенням пароля для особистого кабінету. Але система попросить заповнити додаткові дані: СНІЛС, номер і серію паспорта і т. Д. Заповнення цих даних необхідно, так як без них користувачеві не будуть доступні послуги сайту.

оформлення послуги

оформлення послуги

Після завершення реєстрації заявнику потрібно послідовно вибрати вкладки: «Каталог послуг», «Посвідчення водія» і «Отримання прав після проходження навчання». Далі система вкаже громадянину порядок дій. Оскільки правила отримання водійських прав вимагають надання медичної довідки, перед подачею заяви в ГИБДД її необхідно оформити. Після цього користувач повинен буде заповнити заяву за представленою формі і відправити його в ГИБДД, попередньо вказавши конкретний підрозділ МРЕВ, а також дату і час планованого відвідування.

Погашення державного збору

Якщо заява подається через портал «держпослуги», державне мито повинно бути сплачено тут же. При цьому користувачеві надається знижка на оплату в 30%. Як заплатити держмито за права ? Портал «держпослуги» пропонує здійснити оплату шляхом перерахування коштів з банківської карти, електронного гаманця або балансу мобільного телефону.

Читаємо також:
Міжнародні водійські права 2019 року

відвідування ГИБДД

Відвідуванням ГИБДД закінчується процес отримання водійського посвідчення. Здобувач повинен з'явитися в строк, зазначений їм при відправці заяви, в іншому випадку він повинен буде стати в загальну чергу.

Як отримати права після вступу в силу зазначених наказів?
Як і коли потрібно сплачувати держмито і який її розмір?
Чи можна отримати права, скориставшись можливостями порталу «держпослуги»?
Коли можна отримати права після здачі іспиту?