Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати права не за місцем прописки

  1. Алгоритм отримання водійського посвідчення
  2. Як здавати на права не за пропискою?
  3. Водійські права і прописка - тонкощі та нюанси

Ритм життя сучасної людини робить придбання особистого транспортного засобу просто необхідним. Однак, купити автомобіль недостатньо.

Для того, щоб мати можливість керувати ним на законних підставах, потрібно водійське посвідчення або, простіше кажучи, права.

При їх оформленні або, якщо необхідно їх поміняти, нерідко виникає цілий ряд важливих питань. Один з них - отримання прав не за місцем прописки.

Алгоритм отримання водійського посвідчення

Алгоритм отримання водійського посвідчення

Для того, щоб поповнити ряди водіїв і отримати відповідне посвідчення, можна слідувати наступним алгоритмом дій:

  1. Вибрати автошколу. При цьому важливо перевірити наявність відповідної ліцензії у організації.
  2. Пройти навчання. Його тривалість становить кілька місяців і безпосередньо залежить від категорії прав, які людина бажає отримати.

По завершенні вивчення основного теоретичного курсу потрібно буде пройти курс практичних занять. Він, як правило, розділений на три етапи - відпрацювання основних навичок водіння на закритій місцевості, їзда за містом і, нарешті, керування автомобілем в умовах інтенсивного руху в місті.

Найчастіше, вже на цьому етапі навчання, для можливості сісти за кермо, потрібно медична довідка. У цей момент, для тих, хто вирішив отримувати права не за пропискою, виникає перша проблема.

Справа в тому, що згідно із законом, на довідці повинна стояти відмітка з психологічного і наркологічного диспансерів, які перебувають за місцем реєстрації.

Якщо немає можливості туди поїхати, можна шукати інші способи отримати таку печатку. Найкраще з цього приводу проконсультуватися у відповідних установах за місцем проживання.

На практиці, фахівці рекомендують два варіанти. У першому випадку через диспансер, що знаходиться за місцем перебування, робиться відповідний запит. Другий спосіб - направити завірену телеграму в диспансер за пропискою.

Текст найкраще уточнити в цій організації по телефону. У телеграмі слід вказати, що відправник довіряє певній особі отримати в диспансері довідку про те, що він не перебуває там на обліку.

  1. Після закінчення навчання майбутнього водія чекає іспит, що складається з двох етапів - теоретичного і практичного. При цьому до здачі практичного іспиту людина допускається тільки після успішної здачі теорії (вона передбачає знання правил дорожнього руху).

Якщо скласти теоретичний іспит з першої спроби не вдалося - зневірятися не потрібно. Раніше таких можливостей майбутньому водієві давалося три, але нове законодавство в цьому питанні стало ще більш лояльним - якщо і з третьої спроби не вийшло успішно пройти випробування, можна спробувати ще раз (не раніше, ніж через тридцять календарних днів).

Після успішного складання теорії, не обов'язково приступати до складання практичного іспиту на наступний же день. За діючими правилами позитивна оцінка за цей іспит дійсна протягом півроку.

Зазвичай іспити доводиться здавати двічі. У перший раз знання і навички перевіряються безпосередньо в автошколі (по аналогії з випускними іспитами), потім - аналогічний іспит потрібно здати в ГИБДД

  1. Отримати права. Посвідчення водія видається після складання іспитів і оплати відповідного державного мита.

При вирішенні отримати права потрібно враховувати, що в даний час можна проходити навчання і здавати практичні іспити на автомобілях, що мають автоматичну коробку передач.

В цьому випадку в посвідченні водія буде зроблена відповідна позначка. З такими правами керувати транспортними засобами з механічною коробкою передач можна. Крім того, слід знати, що термін дії водійського посвідчення - десять років. Коли вони закінчаться, їх доведеться поміняти.

Як здавати на права не за пропискою?

Як здавати на права не за пропискою

На сьогоднішній день, вимога про проходження іспиту для отримання водійського посвідчення за місцем прописки скасовано.

Громадянин має право звернутися в будь-який зручний для нього відділення ГИБДД з наступними документами:

  • водійська картка, яка підтверджує успішне закінчення автошколи;
  • паспорт;
  • медична довідка.

Коли інспектор прийме і перевірить всі ці документи, він призначить дату і час, коли потрібно буде прийти на здачу іспиту.

Важливо! Здавати іспит на посвідчення водія не за місцем прописки можуть тільки громадяни РФ. Іноземці зобов'язані робити це за місцем реєстрації на території Росії.

Водійські права і прописка - тонкощі та нюанси

У житті багатьох людей виникає така ситуація, коли з'являється необхідність отримати або поміняти права не за місцем прописки. Діюче раніше законодавство робило це можливим тільки за умови оформлення тимчасової реєстрації в тому населеному пункті, де громадянин мав бажання або можливість оформляти посвідчення водія.

Однак, з 5 листопада 2014 року в законодавчу базу було внесено цілий ряд принципових змін, які значно полегшили процедури, пов'язані з оформленням посвідчення водія для громадян Росії.

Якщо охарактеризувати суть змін в одному реченні, то сьогодні є можливість отримати, а також поміняти права не за місцем прописки. Громадянин має право здійснювати такі процедури в будь-якому підрозділі ДАІ за своїм вибором, регіоном своєї реєстрації він тепер не обмежений.

Однак, в ситуації невідповідності місця реєстрації та місця оформлення водійських прав, існує ряд нюансів, про які слід знати, щоб уникнути виникнення непорозумінь і нерозуміння з співробітниками підрозділів ДАІ, коли потрібно отримати або поміняти посвідчення.

Прийшовши до підрозділу в іншому місті, громадянин може зіткнутися з відмовою співробітників видати або поміняти права в зв'язку з відсутністю прописки. Щоб уникнути подібного непорозуміння і отримати водійське посвідчення, перед тим, як відвідувати ГИБДД, потрібно відвідати населений пункт, в якому оформлена прописка.

Там потрібно звернутися до місцевого підрозділу за довідкою, яка буде підтверджувати два факти:

  • в цьому населеному пункті цей громадянин водійські права ніколи не отримував;
  • громадянина ніколи водійських прав не позбавляли.

Без подібного документа йти в ГИБДД, що не відповідає місцю прописки, не варто.

Для отримання прав або щоб їх поміняти також знадобиться оформити тимчасову реєстрацію. І вже з усіма цими документами (плюс стандартний пакет, необхідний для процедур з оформлення водійських прав) можна звертатися в підрозділ ГИБДД - відмовити там вже не мають права.

При відновленні втрачених або вкрадених прав, також можна звернутися в будь-який пункт дорожньої інспекції. Однак, якщо отримати нове водійське посвідчення необхідно якомога швидше, краще всього звернутися в підрозділ ГИБДД, де воно було видано.

Таким чином, відповідно до сучасного законодавства, складати іспит, а також отримати і поміняти права можна там, де зручно громадянину.

Однак, при цьому є ряд нюансів, знання яких допомагає уникнути бюрократичної тяганини і прискорити процес. Найкраще завчасно звернутися в відділення ГИБДД, де планується поміняти або отримати права і на місці уточнити, що для цього буде потрібно.

Як здавати на права не за пропискою?