Реклама
Реклама
Реклама

Дід мороз- "чайник" може за два тижні заробити від п'яти тисяч гривень

Фото А. Іскрицької

Хтось мріє в новорічні свята виспатися і повеселитися, а для кого-то це період "жнив". З Дня святого Миколая і до Нового року з'являється прекрасна можливість підробити в ролі Діда Мороза, внучки його Снігуроньки або іншого казкового персонажа. Правда, при наявності відповідних даних (зростання, бас - для Діда Мороза, миловидність і крихкість - для Снігуроньки, плюс артистизм і сумлінність для обох), костюмів (якщо таких немає, можна купити за 300 грн. Або взяти напрокат за 100 грн. В добу) і цікавого сценарію. Ми ділимося з вами своїм досвідом, як шукати пропозиції про незвичайний вид заробітку, які "підводні камені" можуть зустрітися в роботі і скільки ж можна заробити "чайникам" і маститим акторам на казковому бізнесі.

ЯК МИ ШУКАЛИ РОБОТУ

На запит "Агентства з організації свят", посланий в надра інтернету, Мережа видала мінімум 15 відповідних посилань. Діди Морози їм були потрібні, рідше - Снігуроньки. Привітні співробітники насамперед цікавилися наявним досвідом роботи в сфері культурно-розважального бізнесу. З'ясувавши, що досвіду особливого немає, зате є велике бажання і висока оцінка особистих акторських якостей, а також костюми (про них ми вже домовилися зі знайомою з театральної костюмерній за коробку цукерок) і сценарій (в тому ж інтернеті предостатньо "скелетів", з яких цілком можна зробити "цукерочку"), запропонували вислати своє резюме, бажано з фото в образі. У декількох агентствах взяли контактний телефон і пообіцяли зв'язатися в разі виникнення відповідного інтересу. До вечора передзвонили з одного агентства, сказавши, що поки замовлень немає, але наші координати в базі зберігаються до кращих часів.

Зрозуміло, за надання стабільного заробітку агентство планує собі винагороду в розмірі від 30 до 50% від загальної заробленої суми.

На запит "Шукаю роботу Діда Мороза" система видала кілька посилань на сайти з працевлаштування. Пропозицій цікавить нас роботи було негусто: приблизно 1-3 за останні три дні. Скрізь був потрібний досвід роботи. Зате нам вдалося наштовхнутися на пропозицію попрацювати казковим персонажем в торговому залі супермаркету (25 грн. За годину.), А також доставляти куплені подарунки для вручення додому.

Стало цікаво, скільки ж просять маститі Діди Морози за свої послуги - для цього ми зайшли в рубрику "резюме". Вразили тарифи якогось Діда Мороза Валери - 1300 у.о. за "корпоратив" на двох зі Снігуркою.

У більшості компаній відповіли, що займаються працевлаштуванням кваліфікованих працівників. Діди Морози та Снігуроньки як такі не розглядаються.

Територією пошуку був обраний один зі спальних районів столиці, поцяткований дитсадками. Шукати на місці целеcобразнее всього було педагога-організатора або музичного працівника: найчастіше на них покладаються обов'язки по організації всіх свят. У 10 обстежених дитсадках в період з 9 до 11 ура на місці вдалося застати сімох співробітників. З них троє сказали, що вже кілька років працюють з вже "відпрацьованими" Дідами Морозами, а четверо висловили готовність співпрацювати за умов оплати - не вище 150 грн. за захід, і були готові призначити перегляд і більш предметне обговорення програми. У більшості шкіл (в 3 з 7) сказали, що справляються своїми силами: хороші Діди Морози виходять з фізруків, пап і великих старшокласників. Причому "за безкоштовно".

Пошук через цей ресурс очікуваного результату не приніс. Інформації про подібні вакансії не виявилося, і з усіх новорічних підробітків змогли запропонувати лише вакансію пакувальника подарунків (оплата відрядна або 25 грн. За день роботи).

РЕЗЮМЕ. Хоча попит на казкових персонажів залишається досить високим, влаштуватися на роботу Дідові Морозу- "чайнику" і починає Снігуроньці виявилося не так уже й просто. Тому один з найефективніших шляхів підзаробити - запропонувати свої кандидатури знайомим і співробітникам, у яких є малі діти або онуки.

Для початку варто скласти список телефонів, дзвонити в основному у вечірній час, коли людей можна застати вдома, тим самим заощадивши на мобільного зв'язку. Коротко виклавши суть своєї пропозиції, відразу акцентувати увагу на надані знижки, Мовляв, все беруть мінімум 150, а ми згодні і на 100 грн .. Протягом тижня реально обдзвонити близько 50 осіб, з яких людина 10 дадуть своє "залізне" згоду.

Майте на увазі, що левова частка замовлень припаде на 31 грудня, і підготовкою святкового столу доведеться пожертвувати. Можна спробувати залучити знайомих з машиною і запропонувати 10-20% від прибутку плюс витрати на бензин (приблизно 100 грн.).

З ЖИТТЯ ДЕД МОРОЗА І СНІГУРОНЬКИ

Юрій Дмитрович Борисенок, актор ТЮГу і театру "Золоті ворота", Дід Мороз з 45-річним стажем:

"У минулі часи всі бажаючі спробувати себе в ролі Діда Мороза, Снігуроньки або навіть Баби- Яги могли відвідати спеціальні курси. Офіційні Діди Морози готувалися серйозно, проходили держатестації і іспити. Зараз, на жаль, таких навчань немає. На базі Київського Палацу дітей та юнацтва , спільно з Київським центром молодіжних соцслужб і педуніверситетом проходила безкоштовна Школа Дідів Морозів, але вона була орієнтована в основному на волонтерів і педагогів-організаторів шкіл та садочків. але двері були ні для кого не зачинені, тільки про це мало то знав. Тут можна було напрацювати для себе цікавий сценарій. Зараз ця Школа закрита.

Тим, хто робить перші кроки, я б порадив не лінуватися і обійти для початку дитсадки, поспілкуватися з музкерівника і розробити спільний план дій. За ранок можна сміливо просити 100 грн. Але брати на себе занадто багато відразу не варто: півгодинна програма - це оптимальний варіант і для артиста, і для глядачів. Якщо, скажімо, в дитячому саду (а там все ж добре топлять) ви найнялися провести 5 ранків, то змінне нижню білизну потрібно захопити обов'язково - спочатку буде важко, і сорочка буде мокрою.

Чутки про те, що в передсвяткові дні можна було заробити цілий статок, сильно перебільшені. Але в 1986 році, коли я працював разом з фотографом і брав за ранок 25 рублів, я дійсно заробив на новенький "Запорожець". Зараз новачкові можна заробити більше 5000 Грн. за свята, а Діди Морози з досвідом - рази в три-п'ять більше ".

Наталя, 27 років, організатор культмасових заходів, Снігуронька та Баба-яга за сумісництвом з 10-річним стажем:

"Чи працюєте ви через агентство або за принципом" сам собі режисер ", не погано було б зібрати максимум інформації про замовника, можливо, навіть познайомитися з ним заздалегідь. Щоб не вийшло як в тому фільмі" Терміново потрібен Дід Мороз ", коли біля входу в особняк добрих героїв зустрів "новий росіянин" із зарядженою рушницею ...

Щоб реально знайти роботу, найкраще шукати зв'язку в театральних і педагогічних колах, згадати про друзів і знайомих, у яких є маленькі діти. Якщо ж ви вже маєте якесь ім'я і вами зацікавилися компанії, що готуються відсвяткувати Новий рік в колективі, то потрібно бути готовим до несподіваних поворотів. Наприклад, Снігуроньці можуть запропонувати виступити в образі стрептізерші, Мерилін Монро або стюардеси. Іноді до деяких агентства з організації свят висувають не зовсім стандартні вимоги: наприклад, зростання Снігуроньки не повинен перевищувати 170 см, а розмір грудей не повинен бути більше другого ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram