Реклама
Реклама
Реклама

Поради ріелтора: на що звернути увагу при покупці квартири

  1. Купівля квартири - це угода, що включає в себе безліч нюансів. Хтось любить перший, хто-то останній...
  2. огляд квартири
  3. Юридичні аспекти
Фото: Andrey Zinchenko

Ремонт, будівництво, оздоблювальні роботи. Як побудувати і облаштувати будинок. Ремонт, будівництво, оздоблювальні роботи

Купівля квартири - це угода, що включає в себе безліч нюансів. Хтось любить перший, хто-то останній поверх, кого-то залучають тільки висотні новобудови, а кого-то - хрущовки. Про всі технічні та юридичні тонкощі при виборі житла розповіла представник агентства нерухомості «Компанія Колізей» Марина Паніна.

Технічні аспекти

Новобудова

По-перше, потрібно звернути увагу на забудовника - відгуки про кожного можна знайти в інтернеті. Тут ви дізнаєтеся, по ГОСТу чи побудовані будинки, яка якість забудови, яка управляє компанія обслуговує - вся інформація буде важлива для вас надалі.

По-друге, варто подивитися на технологію побудови: чи влаштовують вас технічні характеристики цього конкретного будинку. Хочете жити в монолітно-каркасному або цегляному будинку? Свої плюси є у кожного типу.

По-третє, дізнайтеся, де стоїть сам будинок. У нашому місті з обережністю потрібно ставитися до будинків, побудованим на мерзлоті і поблизу водойм. Краще, щоб була стійка земля.

Не менш важливо уточнити, як здавалася споруда. Мене завжди насторожує, коли будинок довго не приймають, - значить, були якісь неполадки, які цілком ймовірно можуть проявитися пізніше. Якщо термін здачі будинку відрізняється від зазначеного забудовником, потрібно обов'язково уточнити чому. Цю інформацію можна знайти в інтернеті на сайті компанії або ознайомитися з нею безпосередньо в офісі.

Найкраще купувати квартиру в уже усталеному будинку, з моменту здачі якого пройшло хоча б 4-5 років. Часто виникають ситуації, коли людина придбала житло, зробив ремонт, а через деякий час в квартирі починає розходитися ламінат або стелі натяжні веде. Відповідно, все доводиться переробляти. Можна пройтися по сусідах, розпитати, чи виникали у них складності, особливо на верхніх поверхах: відчувалися чи землетрусу, чи немає проблем з водою.

Перевірте квартиру на чутність. У нас в місті є будинок, в якому в санвузлі на сьомому поверсі чутно, як лаються на десятому, а на першому миють руки. Квартира сподобалася, а чутність не влаштовує? Готуйтеся до того, що доведеться витрачатися на шумоізоляцію або миритися з тим, що ви будете чути сусідів, а вони - вас.

Також варто звернути увагу на обробку квартири. Ремонт від забудовника зазвичай йде самий бюджетний. Хоча є ті, хто намагається робити все якісно: стіни вирівнюють, в туалеті кладуть кахель, на підлозі - лінолеум. Не раджу купувати новобудови з ламінатом, якщо вдома менше 4 років. При усадки будинок може повести, і прекрасна стать здибиться або розійдеться.

вторинне житло

Я не раджу своїм клієнтам купувати квартири в будинках, яким більше 50 років. Такі споруди часто страждають від грибка. Будь-старий будинок насамперед потрібно оглянути зовні: чорнота на розі може бути першою ознакою цвілі, від якої дуже складно позбутися. Найчастіше страждають цегляні будинки і будівлі, де немає гарячого водопостачання. До того ж такі приміщення потім дуже складно перепродати - у нас зараз краще купують новобудови.

Огляньте перекриття і уточніть час проведення останнього капітального ремонту, а також керуючу компанію. Не рекомендую купувати квартиру в будинку, де є супермаркет або продуктовий магазин. Найчастіше в таких будинках є таргани, а іноді навіть миші.

вибираючи панельний будинок , Почекайте до зими - там часто буває холодно, особливо в кутових кімнатах і на перших поверхах. Можна замовити майстра і утеплити квартиру - з зовнішнього боку будинку закрити всі шви піною або обшити. На сьогоднішній день послуга обійдеться в середньому 100-150 тисяч рублів. Але навіть у разі, коли така процедура зроблена попереднім господарем, раджу почекати з покупкою до холодів. Якщо додаткові утеплення розташовані всередині, будьте уважні. Під ними може ховатися цвіль і вогкість.

Ще в панельному будинку необхідно звернути увагу на стіни. Візуально під шпалерами і натяжними стелями їх кривизну ви не помітите. Краще не полінуватися і прийти на огляд з будівельним рівнем.

Найбільш холодними, на мій погляд, в панельних будинках є квартири, розташовані по кінцях будинку на перших поверхах. Таке трапляється в 90% випадків, але бувають і виключення з правил. У цегляних - однаково тепло скрізь.

огляд квартири

Найдорожчий ремонт - це труби, підлоги і вікна. Пластикові вікна - не завжди гарні, оцініть якість пластика і профілю. Якщо вікно поставлено кілька років тому і вже пожовкло - значить незабаром вам доведеться його замінювати.

З сантехнікою все просто: потрібно подивитися, замінені чи стояки і батареї, тому що поширена хвороба вторинного житла - проблеми з водою. І часто вона виникає через неправильно поміняних труб. Особливо, коли вдома більше 25 років. Варто насторожитися, помітивши, що у всій квартирі особливого ремонту не проводилося, а санвузол в новеньких панелях. Там може бути і цвіль, і грибок, і таргани. Попросіть акуратно зняти одну панель, щоб подивитися, що за нею. І найдорожчим пунктом є підлоги: якщо вони дерев'яні і скриплять, готуйтеся до того, що тисячі сто ви витратите на їх заміну.

Не раджу брати квартиру, де все закрито натяжними стелями. Мене як ріелтора таке завжди бентежить. Під ними може ховатися цвіль або сліди того, що сусіди постійно топлять. Намагайтеся зазирнути в кути під шпалери, там, швидше за все, причина буде видно.

Уважно вивчіть документи на наявність не узаконеної перепланування. Обговоріть це питання з продавцем. Він може запропонувати знижку, якщо ви будете готові займатися питанням самостійно. Я не рекомендую так робити без консультації досвідченого ріелтора, тому що можуть бути зачеплені несучі конструкції і постраждає безпеку житла, а ще це додаткові часові та фінансові витрати.

Придивіться до сусідів. Цим потрібно потурбуватися обов'язково. У мене в практиці було кілька випадків, коли через кілька місяців, а то й тижнів, клієнти просили перепродати квартиру, тому що неможливо жити в ній з різних причин, наприклад, через велику кількість домашніх тварин у бабусі за стіною.

Юридичні аспекти

На мій погляд, купувати квартиру в іпотеку безпечніше, бо її буде перевіряти банк. Купуючи житло за готівковий розрахунок, перевірте юридичну чистоту квартири. Обов'язково замовте виписку з ЕГРП (Єдиний державний реєстр прав на нерухоме майно та угод з ним), ознайомтеся з правовстановлюючими документами продавця і перевірте власників на сайті служби судових приставів. Важливо уточнити, виплачена чи іпотека за квартиру - це теж може стати проблемою.

Здійснюючи операцію через агентство, вибирайте перевірені компанії, що зарекомендували себе на ринку, мають хороші відгуки і офіційно зареєстровані.

Не раджу віддавати гроші до остаточного укладення договору - ситуації бувають різні. Повністю розраховуватися потрібно тільки після реєстрації права власності (договір із заставою). Найкраще, якщо сума буде переведена з рахунку на рахунок через банк, а на руках у обох сторін буде розписка про досконалої угоді. Така поведінка найбільш безпечно і для покупця, і для продавця.

Знайти оголошення про продажу та оренди житла можна на Дошці оголошень «Чіта.Ру» - найбільшому регіональному ресурсі подібного плану зі зручним пошуком, універсальної системою просування , Можливістю репоста оголошень в соціальний мережі і масою інших можливостей. На дошці розміщено понад 12 тисяч оголошень, в тому числі понад 5 тисяч оголошень в розділі «Нерухомість» і понад 700 оголошень в розділі «Робота».

Ольга Сошникова

2018-05-03 22:05, 03 травня 2018

Хочете жити в монолітно-каркасному або цегляному будинку?
Квартира сподобалася, а чутність не влаштовує?