Реклама
Реклама
Реклама

На старт увагу марш! - Дзержинськ - місто шахтарів

На старт увагу марш!

У позаминулі вихідні стадіон «Авангард» був сповнений дитячими емоціями. Тут проходив VII відкритий чемпіонат міста з легкої атлетики, який став уже традиційним. Промовисту назву легкоатлетичного турніру «Ми вас пам'ятаємо» - це борг пам'яті вихованцям Дзержинської ДЮСШ, які успішно виступали на змаганнях і захищали честь міста, області та України, але яких сьогодні вже немає поруч з нами. Серед них: В. Назарко, В. Семенов, І. Слепченко, Л. Шебанов, В. Цапко та багато інших.

Участь в чемпіонаті взяли понад 200 юних спортсменів з усіх шкіл міста, а також команди Горлівки, Харцизька, Костянтинівки, Дружківки, Макіївки. Перед початком змагань з напутнім словом до учасників звернулися інспектор Горо О. В. Кузнєцова, директор дитячо-юнацької спортивної школи І. В. Стефаненко і старший тренер Донецького училища олімпійського резерву з легкої атлетики М. Г. Москвіна. Вони побажали юним спортсменам чесної боротьби і заслужених перемог, а потім прозвучала команда «На старт!».

Першими на бігову доріжку були запрошені найменші легкоатлети. Незважаючи на свій вік, вони проявили справжній спортивний характер і волю до перемоги, за що все без винятку були заохочені пам'ятними подарунками. А потім настала черга більш старших учасників, які боролися за призові місця не тільки в бігу, але також в штовханні ядра, стрибках у довжину та висоту. Слід зазначити наших земляків - Євгена Денисенко (школа-ліцей), який став переможцем у бігу на 800 і 400 м; Микиту Кадацького (школа № 3), що став «срібним» призером у штовханні ядра; Олександру Куликову, яка у впертій боротьбі зайняла друге місце в бігу на 600 м; Вікторію Стегнієнко (школа-ліцей), яка показала високі результати в особистому заліку, і багатьох інших.

Керівництво Дзержинської ДЮСШ та учасники чемпіонату дякують директора стадіону «Авангард» В. А. Долгих і всьому колективу за активну участь і допомогу в організації змагань, спонсорів І. В. Рудзинского, Н. А. Денисенко, Н. І. Булатецького, С. В. Ахметова, Д. А. Кулик за надані призи та подарунки, а також ПП Демченко О. М. - за організацію виїзної торгівлі на стадіоні. Особлива подяка головному судді змагань, тренеру з легкої атлетики Дзержинської ДЮСШ, який виховав цілу плеяду спортсменів, І. Н. Романенко - за особистий внесок в загальний успіх дзержинських легкоатлетів.

В тему

В кінці вересня в Ялті проходив чемпіонат України серед СДЮСШОР та ДЮСШ, в якому взяли участь юнаки та дівчата 1996 р.н.. і молодше. Через об'єктивні причини Дзержинська ДЮСШ не брала участі в цих змаганнях, проте, двоє дзержинських спортсменів були представлені в складі збірної Донецької області і показали себе на чемпіонаті з кращого боку. Так, Євген Червоненко став чемпіоном України в комбінованій естафеті (100 + 200 + 300 + 400 м), взявши участь в третьому етапі (300 м), а в бігу на 400 м посів 10-е місце з результатом - 52,5 сек. Другий наш земляк Діма Пчелинцев виступав в штовханні ядра та посів 7-ме місце - його результат 15 М48 см.

* * *

5 жовтня Слов'янськ брав легкоатлетів з усієї області на чемпіонаті з кросу пам'яті заслуженого тренера України Н. Ковальова. Команда Дзержинської дитячо-юнацької спортивної школи виступила успішно, посівши 3-е місце серед міст області та 3-тє місце серед ДЮСШ. «Бронзовими» призерами чемпіонату стали - Олександр Вілікодний в бігу на 8000 м; Євген Карпінський (ДПЛ) в бігу на 5000 м; Лера Деканенко (школа № 20) в бігу на 2000 м. Свій внесок в загальний успіх нашої команди внесли також Євген Рачинський (школа № 3) - 4-е місце в бігу на 1000 м, Слава Барас (школа № 5) - 5 е місце в бігу на 1000 м і Віка Стегнієнко (школа-ліцей) - 4 місце в бігу на 2000 м.

* * *

У Білій Церкві проходив відкритий чемпіонат України з марафонського бігу. У цих змаганнях взяли участь спортсмени з 15 країн. Вперше вийшла на старт цій важкій дистанції працівник центральної міської лікарні Тетяна Куликова і подолала її за 4 години. А її дочка Олександра Куликова взяла участь в бігу на 2000 м і увійшла в число 30-ти кращих спортсменів.

Привід для гордості

На борцівському килимі

відстояли честь міста

Участь збірної команди міста з вільної боротьби в різних першостях і турнірах вже увійшло в традицію. Не стало винятком і початок нового навчального року.

У місті Токмак Запорізької області в кінці вересня проходив ХІХ Всеукраїнський турнір з вільної боротьби, присвячений Дню міста та пам'яті Героя Радянського Союзу П. І. Матюха. У змаганнях взяли участь 19 команд, в тому числі і збірна команда Дзержинська. Наші хлопці самовіддано боролися на килимі за призові місця: Колесникова Дарина (школа-ліцей) зайняла ІІІ місце у ваговій категорії 39 кг, Керімова Айде (ЗОШ № 17) - ІІ місце у вазі 24 кг, Руднєв Микита (школа-ліцей) - ІІІ місце у вазі 29 кг, Євсеєнко Олександр (ЗОШ № 3) - І місце у вазі 38 кг. Зовсім трішки не вистачило для перемоги Батарону Єгору (школа-ліцей), Пишкін Сергію (ЗОШ № 17) та Яцко Денису (школа-ліцей), що зайняли в своїх вагових категоріях п'яті місця.

Після запорізьких змагань збірна команда міста вирушила на ХІХ Міжнародний турнір з вільної боротьби пам'яті заслуженого тренера України Ю. В. Рідченко, що проходив в Броварах Київської області. У змаганнях взяли участь 20 команд, в тому числі команди з Росії, Білорусі, Молдові, Азербайджану, Узбекистану, Таджикистану. 300 спортсменів в буквальному сенсі боролися на борцівському килимі, в тому числі - 110 дівчаток і 190 хлопчиків. Наше місто було представлено 9 борцями.

Уже перші поєдинки показали, що слабких суперників тут не буде. У безкомпромісній боротьбі свою перевагу над суперниками продемонстрував Олександр Євсеєнко, зайнявши ІІІ місце у ваговій категорії 38 кг. Гостра конкурентна боротьба розгорнулася у вазі 59 кг, в цій категорії був заявлений Батарон Єгор (школа-ліцей), який в підсумку посів 7-е місце з 27 учасників.

Поєдинки дівчаток також відрізнялися високим напруженням, а й своєрідною грацією. Нашим дівчатам протистояли сильні і досвідчені суперниці. Так, у ваговій категорії до 57 кг Ярослава Зайцева (ЗОШ № 17) поступилася лише чемпіонці Європи і зайняла 5 місце. Катерина Піскарьова (ЗОШ № 17) провела на килимі чотири поєдинки, поступившись лише останньої своєї суперниці, і теж стала п'ятою у своїй ваговій категорії 48 кг. Трохи не вистачило досвіду нашим вольниці зі школи № 17 - Іонченковой Аліні, Карцева Дарині, Профотіловой Тетяні і Пишкін Еліні, щоб пробитися у фінал змагань. Однак дівчата проявили справжній спортивний характер на борцівському килимі.

Турнір в Броварах став ще однією прелюдією в підготовці до одного з основних стартів сезону - чемпіонату області, який проходив в м Артемівську з 3 по 5 жовтня. І тут наші спортсмени також не підвели своїх тренерів, продемонструвавши відмінну майстерність і техніку на килимі. Результати говорять самі за себе: Євсеєнко Олександр (ЗОШ № 3) - І місце у ваговій категорії 38 кг, Рудзінський Микола (школа-ліцей) - ІІ місце у вазі 59 кг, Ярослава Зайцева (ЗОШ № 17) - І місце у вазі 70 кг, Профотілова Тетяна (ЗОШ № 17) - І місце у ваговій категорії 34 кг, Пишкіна Еліна (ЗОШ № 17) - ІІІ місце у вазі 62 кг, Ковальчук Валерія (ЗОШ № 17) - ІІІ місце у вазі 44 кг.

Поїздки на змагання не змогли б відбутися без спонсорської підтримки. У зв'язку з цим хочеться висловити величезну подяку за надану допомогу виконавчому органу міської ради, споснсорам: Рибаку І. А., Корнійчук Д. В., Денисович В. Н., Шумилову С. В., Петрову С. А., торговому дому «Комфорт», а також вихованці секції Вдовіної Ю.В.

О. Нікіфоров, І. Білоконь, Т. Богданова.

Тренери з вільної боротьби.

листи читачів

У кожному з нас є марафонець

Як зберегти здоров'я своїх дітей, як навчити дитину сміливо зустрічати життєві труднощі і не опускати руки, як навчити боротися і досягати мети? Який батько не задається такими питаннями? А відповідь проста. Спорт - один з кращих способів тренування тіла і сили духу, виховання дисципліни.

У Слов'янську не так давно проходив легкоатлетичний пробіг «Зустріч друзів». Брали участь легкоатлети різного віку: діти від 3-х років і люди старше 70-ти. Яскраві емоції, підтримка колосальна. Кожен - і професіонал, і любитель - відчували тут свою значимість.

Мене, як любителя, на старті було помітно. Звичайно, я відрізнялася як зовні - в поведінці, так і внутрішньої невпевненістю. Але на дистанції в 10 км була відмінна підтримка глядачів та супроводжуючих (вони їхали поряд з бігунами на велосипедах), чому виростали крила. Я навіть не зрозуміла, звідки у мене взялися сили здолати такі довгі, як тоді здалося, 10 км. Хоча в перші 3 хвилини бігу був момент, коли я пошкодувала взагалі, що стартувала. Це і була боротьба зі своїми слабкостями і сумнівами!

На фініш я прийшла однією з останніх, але тоді це було для мене не головне. Відчуття щастя, необмеженої внутрішньої сили, непереборне бажання рухатися далі - це і була моя нагорода. У такі моменти народжується віра в те, що я - все можу, хоча раніше здавалося, що біг на великі дистанції для особливих людей з певними здібностями.

Я люблю своє місто і ніколи не хотіла поміняти місце проживання. Тому дуже хотілося б, щоб і в нашому Дзержинську вкоренилася хороша традиція проводити щорічні спортивні змагання з легкої атлетики не тільки для юних спортсменів, а й для дорослих людей. Адже це найдоступніший вид спорту як для дітвори, так і для людей похилого віку. Такі заходи додадуть культури в нашу свідомість. Наші діти будуть чітко розуміти, як можна з користю проводити вільний час.

І ще хотілося б поділитися емоціями від марафонського бігу. Марафон - 42 км195 м, для більшості людей ця цифра пробігу щось надприродне. Я кілька років тому думала також. Тепер - кардинально інакше мислю.

6 жовтня в м Біла Церква пройшов Х Білоцерківський марафон. Так ось, я це зробила, пробігла всю дистанцію! Тепер я - марафонець! Скажу вам чесно - це можливо, але тільки не для слабких духом. В черговий раз переконалася, що сила людини, її вирішальна основа - в голові, в думках, в душевній стійкості. І найголовніше, що після фінішу, не дивлячись на біль, втома, в кров розтерті ноги, збереглося величезне бажання не зупинятися, а вдосконалюватися далі. Виховуйте ці якості в собі, в своїх дітях, і тоді у нас буде прекрасне місто і велика країна.

Друзі, займайтеся спортом, підтримуйте один одного, адже разом - ми сила. Будьте здорові, щасливі, і ні в якому разі не зупиняйтеся на досягнутому.

Тетяна Куликова.

добірку підготував

Денис КШЕМІНСЬКА.

Помилка в тексті? Виділіть і натисніть Ctrl + Enter!Який батько не задається такими питаннями?
Помилка в тексті?