Реклама
Реклама
Реклама

На що треба звертати увагу при оформленні офіційних відносин з банком

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 серпня 2014 року, 17:57 Переглядів: 12 серпня 2014 року, 17:57 Переглядів:   Не соромтеся мучити співробітника банку будь-якими питаннями & mdash;  до тих пір, поки все не стане гранично ясно

Не соромтеся мучити співробітника банку будь-якими питаннями & mdash; до тих пір, поки все не стане гранично ясно ..

На що треба звертати увагу при оформленні офіційних відносин з банком, щоб потім не було нестерпно боляче за свою безпечність, ми запитали у директора контакт-центру банку "Хрещатик" Тетяни Любимова, начальника управління правового забезпечення роздрібного бізнесу ПАТ "Креді Агріколь Банк" Дениса Крицького і генерального директора ЮК "Правова гільдія" ВікторіАл "Віктора Мороза.

ДЕ підстелити

Як зазначає Тетяна Любимова, "основні договори, в яких можуть бути різночитання, а через це і конфліктні ситуації чи непорозуміння - це кредитні та договори з обслуговування карткових рахунків".

З приводу карткових рахунків: особливу увагу варто звернути на пункти по утриманню комісій за зняття готівки та по нарахуванню відсотків на залишок грошей на рахунку. Часто при нарахуванні останніх банки вказують, що воно проводиться на мінімальний залишок за місяць. Тобто, якщо у вас протягом місяця була велика сума на залишку, але ви її зняли, а через день внесли назад, то вам нічого не нарахують, так як один день залишок був "нуль" - саме він і був мінімальним. Слід також звернути увагу на те, які реальні витрати вас чекають в зв'язку зі зняттям готівки. Є картки, для яких умови зняття для власних і кредитних коштів відрізняються. Візьмемо реальний приклад. Якщо у вас на картці нічого немає, а ви намагаєтеся зняти з неї гроші, вони вважаються кредитними. Комісія за їх зняття не береться (це той приємний пункт, який можуть підкреслювати в банку). Зате є велика комісія за обслуговування кредитної лінії, яку ви будете зобов'язані погасити. Якщо ж ви знімаєте свої особисті, не зайняті у банку гроші, то за їх зняття навіть у власній банкоматно-термінальної мережі в більшості випадків береться комісія.

ДЕПОЗИТИ. З ними підводних каменів менше. "Якщо говорити про укладення договору банківського вкладу, то потрібно звернути увагу на розмір процентної ставки і порядок повернення депозиту, - каже Денис Крицький. - І треба знати, що люди мають право вимагати повернення свого вкладу коли завгодно. Якщо банк відмовився повернути вам гроші достроково - він надходить незаконно ".

ОБЕРЕЖНО - КРЕДИТИ!

З кредитними договорами питань більше.

До позичальників, що допустили прострочення платежів, починають застосовуватися штрафи. Але ж потрапити в порушники можна не тільки через своїх прихованих злочинних нахилів, а й елементарно не звернувши уваги на який-небудь пункт в договорі.

ВІДКРИТО. Як вказує Денис Крицький, є список речей, про які банк перед укладенням кредитного договору повинен письмово повідомити позичальника. У цей список входять і кредитні умови. А саме - мета, на яку може бути витрачений цей кредит ; приблизна загальна ціна кредиту з урахуванням кредитної ставки і вартості всіх супутніх послуг (наприклад, реєстратора, нотаріуса, страховика, оцінювача тощо. д.). Крім того, вам повинні окреслити терміни, на які вам дають кредит, способи його повернення і умови дострокового погашення. І ще вас зобов'язані попередити про плюси і мінуси пропонованих схем кредитування, податки з відсотків по депозитах і державні субсидії, на які ви маєте право.

ВИТРАТИ. За словами Тетяни Любимова, найпростіші в отриманні кредити - найчастіше самі невигідні. Якщо вам пропонують кредит без застави та поручителів, з одним-двома документами на руках і оформлення за півгодини, то будьте готові: повна вартість кредиту буде дуже великий, адже він для банку дуже ризикований.

Природно, обов'язково потрібно уточнити повну вартість позики. "У рекламі напишуть про 20-22% річних, а за фактом виявляться всі 60-70%. Тому вимагайте від кредитних консультантів оголосити вам всю ціну кредиту і розписати графік платежів - вони зобов'язані це зробити. Особливу увагу зверніть на підсумкову суму переплати і суму щомісячних платежів. і на вартість обслуговування кредиту, яка може бути фіксованою і не залежати від суми залишку заборгованості ", - радить Тетяна Любимова.

Крім того, при внесенні чергового платежу за споживчим кредитом з позичальника може братися касовий збір за операцію, навіть якщо черговий платіж ви вносите в касу того ж банку, в якому взяли кредит. Багато банків допускають внесення чергового платежу за споживчим кредитом через термінали швидкої оплати - там за перерахування грошей теж стягується комісія.

НЕЗАКОННІ ШТРАФИ

Зверніть увагу на те, чи не занадто жорсткі санкції у банку за будь-які, навіть самі мінімальні проступки з боку позичальників. Так, наприклад, зараз поруч банків стягуються фіксовані штрафи за порушення строків внесення платежу, незалежно від суми прострочення, яка може бути в рази менше штрафу за неї.

"І не забувайте зберігати всі свої платіжні квитанції і документи три роки після остаточного погашення кредиту, а після повного погашення кредиту обов'язково вимагайте у кредитного консультанта надання документа про відсутність заборгованості", - радить Любимова.

До речі, як показує Денис Крицький, у позичальника є повне право повернути кредит достроково без будь-яких штрафів: вимоги банку заплатити штраф за дострокове повернення кредиту суперечать закону.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "На що треба звертати увагу при оформленні офіційних відносин з банком". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ