Реклама
Реклама
Реклама

Законопроект про порядок визначення видів дозволеного землекористування необхідний, проте він потребує доопрацювання

В ОП КБР в цілому позитивно оцінили запропоновані зміни до Земельного кодексу РФ В ОП КБР в цілому позитивно оцінили запропоновані зміни до Земельного кодексу РФ   У Громадській палаті Кабардино-Балкарської Республіки провели громадську експертизу проекту Федерального закону № 496293-7 «Про внесення змін до Земельного кодексу російської Федерації і деякі законодавчі акти Російської федерації (з метою вдосконалення визначення видів дозволеного використання земельних ділянок)»

У Громадській палаті Кабардино-Балкарської Республіки провели громадську експертизу проекту Федерального закону № 496293-7 «Про внесення змін до Земельного кодексу російської Федерації і деякі законодавчі акти Російської федерації (з метою вдосконалення визначення видів дозволеного використання земельних ділянок)».

Експерти відзначили, що в чинному законодавстві є прогалини і невизначеності в правовому регулюванні відносин щодо визначення видів дозволеного використання земельних ділянок. Тому встановлення на законодавчому рівні однакового порядку визначення видів дозволеного використання земельних ділянок сприятиме впорядкуванню відносин щодо використання земель різних категорій. Разом з тим, на думку членів Палати, деякі положення законопроекту підлягають уточненню.

Зміни, що вносяться до п. 1 ст. 11 Земельного кодексу РФ (п. 2 ст. 1 законопроекту), виключають з повноважень органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин встановлення правил землекористування і забудови територій міських і сільських поселень, територій інших муніципальних утворень, незважаючи на те, що відносини по використанню земель регулюються земельним законодавством. При цьому законопроект в одних випадках залишає без змін посилання на правила землекористування і забудови (п. 11 ст. 85, ст. 99 Земельного кодексу РФ), в інших випадках вказівка ​​на них замінює зазначенням на регламент використання земель (зміни, що вносяться підпунктом «д »п. 27 ст. 1 законопроекту в підпункт 1 п. 10.1 ст. 39.15 Земельного кодексу РФ).

Пункт 5 ст. 11.10 Земельного кодексу РФ в чинній редакції виключає можливість підготовки схеми розташування земельної ділянки з метою його освіти для проведення аукціону з продажу земельної ділянки або аукціону на право укладення договору оренди земельної ділянки громадянином або юридичною особою у випадках утворення земельної ділянки із земель або земельних ділянок, розташованих в межах суб'єктів РФ - міст федерального значення Москви, Санкт-Петербурга, Севастополя або в межах населених пунктів. Законопроект (підпункт «а» п. 10 ст. 1) із зазначеного пункту виключає слова «або в межах населених пунктів», встановлюючи таким чином можливість (яка на практиці перетворюється в обов'язок) забезпечення громадянином або юридичною особою підготовки в зазначених випадках схеми розташування земельної ділянки в межах населених пунктів, за винятком міст федерального значення. Дана зміна в пояснювальній записці до законопроекту не вказується, і його причини не пояснюються.

Пропонований підпунктом «г» п. 10 ст. 1 законопроекту новий підпункт 6 п. 16 ст. 11.10 Земельного кодексу РФ не вказує, на підставі якого виду нормативного акту (Земельного кодексу РФ, федеральних законів, законів суб'єктів РФ та інших нормативних правових актів) потрібне утворення земельної ділянки виключно відповідно до затвердженого проекту межування території.

Пункт 4 нової статті 14.1 Земельного кодексу РФ, пропонованої п. 11 ст. 1 законопроекту, встановлює, що в разі, якщо дозволене використання земельної ділянки допускає розміщення будівель, споруд, їх дозволене використання (призначення) має відповідати виду чи видів дозволеного використання такої земельної ділянки, за винятком споруд, розміщення яких допускається без освіти земельної ділянки. При цьому не вказується, які це споруди, якими нормативними правовими актами це може допускатися.

Пункт 6 пропонованої нової ст. 14.2 Земельного кодексу РФ встановлює, що у випадках, коли використання не відповідають регламенту використання земель, земельних ділянок та розташованих на них, будівель, споруд небезпечно для життя або здоров'я людини, для навколишнього середовища, об'єктів культурної спадщини, відповідно до федеральних законів можлива заборона на їх використання. Вважаємо, що в зазначених випадках слід встановити обов'язковість заборони на використання земель і знаходяться на них будівель, споруд, а не можливість застосування такої заборони.

Стаття 6 законопроекту доповнює ст. 11 Федерального закону від 11 червня 2003 № 74-ФЗ «Про селянське (фермерське) господарство» п. 2.1, згідно з яким на земельній ділянці, призначеній для здійснення діяльності фермерського господарства, допускається будівництво одного житлового будинку, і який призначений для проживання членів господарства. Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, з метою недопущення зловживання правом будівництва такого житлового будинку пропонується встановити обмеження до параметрів будинку (кількість поверхів не більше трьох, загальна площа не більше п'ятисот квадратних метрів), а також заборона освіти земельної ділянки під таким будинком, за винятком випадків припинення фермерського господарства. Відчуження такого житлового будинку проводиться тільки разом з відчуженням земельної ділянки, наданої для здійснення фермерським господарством своєї діяльності, або прав на таку земельну ділянку.

Член комісії ГП КБР по екології, АПК і розвитку сільських територій, член ГП РФ Заурбі Нахушев вважає, що зазначене доповнення замість недопущення зловживання правом на будівництво житлового будинку на земельній ділянці, призначеній для здійснення діяльності фермерського господарства, може, навпаки, призвести до них і сприяти масовій забудові цих земель.

«Заборона на утворення земельної ділянки під житловим будинком можна легко обійти, припинивши діяльність фермерського господарства. Відчуження будинку селянським (фермерським) господарством може мати місце, якщо господарство є власником земельної ділянки, наданої для здійснення його діяльності. Але згідно із Земельним кодексом РФ, земля може бути надана фермерському господарству також на правах оренди і безоплатного користування. При відчуженні фермерським господарством зазначених прав, згідно із законопроектом, відчужується і житлового будинку. Однак законопроект не містить умов відчуження житлового будинку (наприклад, відшкодування витрат на будівництво). Вважаємо, що право на будівництво житлового будинку має бути встановлено тільки стосовно фермерським господарствам, які мають землю у власність, а відчуження ними прав оренди та безоплатного користування земельною ділянкою, що перебуває у державній та муніципальній власності, має бути заборонено законодавством », - підкреслив Нахушев.

Висновок за результатами громадської експертизи законопроекту направлено в Громадську палату Росії.

Прес-служба Громадської палати Кабардино-Балкарської Республіки