Реклама
Реклама
Реклама

Сільський лад на новий формат

Згідно з Указом Президента Республіки Білорусь № 349 «Про реорганізацію колгоспів (сільськогосподарських виробничих кооперативів)» СПК повинні змінити організаційно-правову форму

Згідно з Указом Президента Республіки Білорусь № 349 «Про реорганізацію колгоспів (сільськогосподарських виробничих кооперативів)» СПК повинні змінити організаційно-правову форму. Які зміни чекають сельхозпред-ємства району, пояснив начальник управління сільського господарства і продовольства Євген Волоський.

- Євгене Васильовичу, які форми перетворення передбачені для сільськогосподарських виробничих кооперативів?

- Відповідно до Указу Президента № 349 сільгоспкооперативи можуть бути перетворені в господарські товариства або комунальні унітарні підприємства. Реорганізація здійснюється за рішенням загальних зборів членів кооперативу, на якому також повинна бути визначена організаційно-правова форма юридичної особи.

- Як зараз іменуються сільськогосподарські підприємства району?

- На сьогоднішній день комунальними сільськогосподарськими унітарними підприємствами стали такі сільгоспорганізації, як «Голинки», «Кароліно» і «Бородич». Згідно з Указом Глави держави № 491 від 27 грудня 2016 року сільськогосподарський виробничий кооператив «Синковічі» буде перетворено у відкрите акціонерне товариство.

- Чим викликаний такий процес перетворення кооперативів?

- Діяльність усіх сільгоспкооперативів ведеться за нормами статуту СПК, які в свою чергу багато в чому суперечать вимогам Цивільного кодексу. Так, відповідно до Цивільного кодексу учасники виробничого кооперативу зобов'язані вносити майновий пайовий внесок, брати особисту трудову участь у діяльності кооперативу, а також нести субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями кооперативу.

Однак на практиці в більшості члени сель-скохозяйственних кооперативів не вносять майнові внески, не несуть субсидіарну відповідальність за боргами кооперативу, а деякі громадяни і зовсім припинили трудову участь в зв'язку з досягненням пенсійного віку, але, тим не менш, залишаються членами СПК. Тому виникли проблеми не вирішити шляхом внесення змін до статутів кооперативів - необхідна реорганізація.

- Виходить, що статут СПК суперечить і нормам Трудового кодексу?

- Згідно з Трудовим кодексом трудовий договір з керівником організації укладається власником майна організації, тобто загальними зборами членів СПК. Статутом ж передбачено укладення трудового договору з головою СПК районним виконавчим комітетом. Таким чином, на практиці реалізується норма статуту, що суперечить трудовому законодавству.

- Чого очікувати від змін простих трудівників?

- Після перетворення трудові відносини з працівниками будуть продовжені на умовах, передбачених раніше укладеними договорами. Залишаться колишніми режим робочого часу, терміни ви-плати заробітної плати, надання трудових і соціальних відпусток, пільг та гарантій, передбачених колективним договором.
Зміна організаційно-правової форми сільськогосподарських організацій не вплине на фінансово-господарську діяльність, на технології в рослинництві та тваринництві, не зміниться матеріально-технічна база підприємств і зовнішні умови: податки, ціни на ринку, величина позикових коштів, порядок розрахунків за відвантажену продукцію.

Хотілося б підкреслити, що відповідно до Указу Президента №349 реорганізація сільськогосподарських кооперативів є обов'язковою. Причому мова йде не про продаж майна, а про зміну внутрішніх організаційних правовідносин.
Розмовляла
Діана Бебех.

Євгене Васильовичу, які форми перетворення передбачені для сільськогосподарських виробничих кооперативів?
Як зараз іменуються сільськогосподарські підприємства району?
Чим викликаний такий процес перетворення кооперативів?
Виходить, що статут СПК суперечить і нормам Трудового кодексу?
Чого очікувати від змін простих трудівників?