Реклама
Реклама
Реклама

Разом з пенсіями помруть і пільги?

Фото: Олена Лук'янова / «Нова газета в Петербурзі»

Чемпіонат світу з футболу, який, за даними «Левада-центру», все останнім часом привертав увагу росіян вдвічі інтенсивніше , Ніж пенсійна реформа, нарешті залишився позаду - і можна повернутися до цього головного економічного події року.

Якщо гранично коротко узагальнити те, що вже було сказано противниками реформи (ми ризикнемо стверджувати, що їх голос звучав останнім часом куди більш голосно, ніж голос її прихильників), то основні заперечення зводилися до того, що:

  1. не можна підвищувати пенсійний вік вже зараз, сподіваючись на гіпотетичне зростання тривалості життя 2030-х років;
  2. не можна відмовити громадянам у отриманні пенсій на тлі відсутності реформ в частині адміністрування Пенсійного фонду;
  3. не можна сподіватися на те, що економіка стане ефективнішою від збільшення чисельності робочої сили - швидше навпаки;
  4. не можна вірити, що люди збережуть довіру до влади, відмахуються від свого головного соціального зобов'язання.

Крім загальних міркувань, експерти порахували, скільки заощадить на громадянах Пенсійний фонд - від сотень мільярдів рублів за перший рік реформи до кількох трильйонів до моменту її завершення, а чиновники оцінили її можливий позитивний ефект ( прибавку до ВВП до 1,3% за шість років). Однак ніхто, як не дивно, не звернув уваги на ті аспекти проблеми, які, власне, Пенсійного фонду не стосуються.

сьогодні 36,3 мільйонам громадян Росії, т. е. жінкам і чоловікам, що переступили, відповідно, 55- і 60-річний рубіж, призначена пенсія по старості.

Крім пенсії, яка повинна виплачуватися їм з настання зазначеного віку, статус пенсіонера дає людям деякі пільги, причому досить істотні.

Почнемо з додаткових виплат, які пенсіонери отримують з регіональних бюджетів у вигляді різного роду надбавок. За підсумками 2017 р пенсіонери, які отримують регіональну соціальну доплату до пенсії, ветерани праці, колишні держслужбовці, люди похилого віку та деякі інші категорії пенсіонерів отримали 244 млрд рублів у вигляді щомісячних та одноразових виплат.

З огляду на, що середній вік перебування на пенсії становить близько 14 років, а щодо більша чисельність пенсіонерів ранніх вікових груп у даному випадку компенсується нарахуванням більш високих надбавок тим, хто переступив 80-річний рубіж, і, виходячи з того, що частка регіональних пільговиків наближається до 40 % загального числа пенсіонерів,

не буде великою помилкою визначити масштаб економії бюджетних коштів при підвищенні віку виходу на пенсію всіх категорій громадян в 6-7 млрд рублів щорічно.

Наступним пунктом йде російське «наше все» - житло. Сьогодні пенсіонер має право на істотні пільги по його оплаті. Згідно з чинним законодавством, сумарні витрати на комунальні платежі не повинні перевищувати 15% доходу самотнього пенсіонера або 22% середнього доходу проживають разом з ним членів сім'ї (в деяких регіонах поріг нижче - в Москві він встановлений на рівні в 11%). На практиці це означає пільги від 20 до 70% від суми оплати за житлово-комунального господарства.

Якщо прийняти середню забезпеченість житлом громадян Росії в 24,9 м2 / чол . і середню вартість послуг ЖКГ 124 руб. / М2 на рік , Виявиться, що зі зрушенням пенсійного віку на 1 рік регіональні бюджети поповняться за рахунок людей похилого віку не менше ніж на 4-5,5 млрд рублів. Крім того, ще з «проклятих 90-х» пенсіонери повністю звільнені від податку на житлові приміщення (ця норма інкорпорована до Податкового кодексу [ст. 407, п. 10]).

Хоча точну суму, яку прибере до рук держава в міру підвищення пенсійного віку, розрахувати складно, нагадаю, що, наприклад, в Москві, ставка податку на 1 м2 житлового приміщення після всіх належних відрахувань становить в 2018 р від 90 до 170 руб. / рік , А число власників серед пенсіонерів та осіб, що наближаються до пенсійного віку, досить велике - саме громадяни в працездатному віці в основному і приватизували житло в першій половині 1990-х років. Таким чином, по країні «економія» за перший рік за цією статтею може досягти 5-8 млрд рублів.

Пенсіонери сьогодні володіють та іншими пільгами по житлу: вони звільняються від сплати земельного податку, мають право на 2-мільйонний податкове вирахування при купівлі нового житла (що при нинішніх рамках пенсійного віку ще трапляється, але в перспективі стане явищем воістину унікальним); мають пільги по газифікації житлових приміщень; платять за зниженим тарифом за стаціонарний телефонний зв'язок і т. д.

Тільки на «житлової» тематиці при підвищенні пенсійного віку на один рік держава збагатиться на 15-20 млрд рублів.

Підемо далі. У Російській Федерації пенсіонери користуються пільгами на проїзд залізницею, в електричках приміського сполучення та на громадському транспорті. Навряд чи ми помилимося, якщо скажемо, що левова частка поїздок відбувається громадянами до 70 років, після чого мобільність пенсіонерів істотно знижується.

Передбачуване підвищення пенсійного віку виведе з числа нинішніх пенсіонерів більше половини цієї особливо активної групи. Навіть якщо не брати до уваги далекі подорожі і обмежитися протягом року 10-20 поїздками на електричках (які для пенсіонерів безкоштовні в Москві і Московській області і дотуються в середньому на 85-90% в гір. Санкт-Петербурзі і в Ленінградській області, «не встигли» вийти на пенсію старі додатково заплатять близько 6-9 млрд рублів вже в перший рік реформи.

Може, в цьому випадку правління РЖД нарешті зможе підвищити собі своє злиденне винагороду (за підсумками 2016 р склало 2,3 млрд рублів ) Ну хоча б в два рази. «Економія» для міського громадського транспорту в масштабах країни при збільшенні пенсійного віку на один рік складе не менше 15 млрд рублів щорічно.

Однак ті пенсіонери, які сьогодні вже не дуже оббирають РЖД і не відчувають на міцність місцеві бюджети, мерехтіли в громадському транспорті, вимагають більшого догляду і постійного лікування. Для цього ще колишні російські власті встановили правило про 50-відсоткову знижку, яка надається пенсіонерам на рецептурні ліки по 360 найменувань .

Обсяг цієї знижки досягає в останні роки 1,5-1,7 тис. Рублів на людину в рік - і в середньому держава зможе «зберігати» до 3 млрд рублів щорічно, якщо термін виходу на пенсію буде, як передбачається, рости на півроку в рік. Деякі пенсіонери відмовляються від цієї пільги через складнощі її оформлення і отримують грошову компенсацію (якої, зрозуміло, теж не буде).

Крім цього, сьогодні пенсіонери мають право на пільгове обслуговування в санаторіях і будинках відпочинку - і 75-річні користуються ним набагато рідше, ніж молодші когорти, так що підвищення пенсійного віку поступово зніме і цю «навантаження» з бюджетів різних рівнів практично повністю.

Не хотілося б згадувати і саме малоприємне - але пенсіонери час від часу вмирають. За даними Пенсійного фонду, в 2017 році 8,3 млрд рублів було виплачено в якості соціальної допомоги на поховання та ще 3,3 млрд - в якості «Останньої пенсії» , Яка видається на руки спадкоємцям померлого пенсіонера. Зрушення віку виходу на пенсію на один рік вивільнить близько 7-8% цієї суми - але потрібно володіти цинізмом російського уряду, щоб з точністю до десятків мільйонів рублів вираховувати профіти держави від «умовно рук» на похоронах своїх громадян.

Крім того, близько 3,3 млрд рублів на рік з Пенсійного фонду йде на виплату пенсій, призначених достроково безробітним громадянам (зараз за законом таке можливо, якщо до виходу на пенсію залишилося менше двох років, а служба зайнятості не може знайти відповідне робоче місце) .

Тепер же безробітні (незважаючи на райдужні обіцянки «висококваліфікованих робочих місць») залишаться безробітними, а бюджет заощадить ще кілька сотень мільйонів рублів.

Список може продовжити будь-який бажаючий - але давайте порівняємо все це з тими «30 срібниками», якими влада збирається агітувати нас за пенсійну реформу, - горезвісної однією тисячею рублів прибавки в місяць . Ця тисяча рублів, яка буде отримана пенсіонером, які виходять на пенсію на рік пізніше, - менше, ніж він (а) втратить в попередній рік, не користуючись пенсійними пільгами, тільки на проїзді один раз в місяць на електричці від Москви до Можайська і назад [ ціна в одну сторону - 264 руб.] (або від Санкт-Петербурга до Виборга [ціна в одну сторону - 301 руб.]) і одну щоденну поїздку на метро або автобусі.

Крім того, пенсійна пільга по оплаті житлово-комунального господарства, якій цей громадянин позбудеться через більш пізнього виходу на пенсію, складе ще від 25 до 40% обіцяного додаткового доходу. Що стосується додаткових витрат на ліки, то розрахувати їх точно неможливо - але втрачена вигода складе від 90 до 200 рублів на місяць, або 10-20% обіцяної надбавки.

Враховуючи ж, що з кожним новим роком поріг пенсійного віку буде все більш віддалятися, втрати пенсіонера на соціальні пільги будуть рости пропорційно тому, як уряд обіцяє підвищувати пенсії.

І зовсім не інфляція «з'їсть» цю тисячу рублів, як заявив , Наприклад, глава ФНПР М. Шмаков: для громадян, які мають вийти на пенсію в найближчі 2-6 років, вона буде «анігілював» ще до того, як держава зволить її нарахувати (на що чомусь, повторимо ще раз, ніхто не звертає уваги).

Ми вже говорили, що за посадою зобов'язані бути оптимістами технократи з Мінекономрозвитку визначили, що пенсійна реформа забезпечить додатковий приріст ВВП на 1,3% або більше. Можливо, ці цифри дійсно стали результатом підрахунку, а не гадання на кавовій гущі - але особисто у нас в цьому є сумніви.

І ось чому. Справа в тому, що «обнулення» пенсійних пільг у зв'язку з більш пізнім виходом на пенсію означає збільшення реальних грошових надходжень в бюджетну систему: або безпосередньо, через бюджети різних рівнів за рахунок додаткових податків і зборів; або побічно, через скорочення бюджетних дотацій транспортним монополіям і структурам, які експлуатують комунальне господарство, що буде зроблено відразу ж, як тільки їх послуги почнуть оплачуватися за повними тарифами більшим числом людей, а також через зменшення бюджетних трансфертів в систему медичного страхування.

Як показує російська практика, бюджетні кошти не тільки масштабно розкрадаються (якщо на початку 2010-х років втрати визначалися в 1 трлн рублів , То за підсумками 2017 Рахункова палата виявила явних порушень вже на 1,87 трлн рублів , Але, що важливіше, їх використання забезпечує вкрай низький мультиплікаційний ефект. При цьому всі додаткові доходи будуть забезпечені виключно за рахунок скорочення реальних грошових витрат, які підтримують економіку в набагато більшій мірі і в більш важливих галузях, ніж бюджетні вливання.

У такій ситуації нам здається, що пенсійна реформа забезпечить поглиблення кризи, оскільки не тільки виведе на ринок мільйони - заздалегідь просимо вибачення - не дуже потрібних працівників, а й

вийме з кишень росіян мільярди рублів, нині дають життя конкурентним бізнесам, і перекладе їх в і так мало в чому потребує казну

Підводячи підсумок, можемо лише ще раз здивуватися тому, чому ніхто не звертає уваги на що відбувається навіть не «монетизацію», а прямий відбирання існуючих пільг, і засумніватися, що розрахунки, які вказують на позитивний ефект підвищення пенсійного віку для економічного зростання, виконані чесними професіоналами.