Реклама
Реклама
Реклама

Спадкування банківських вкладів

  1. Спадкоємці і ті, хто не названий у заповіті
  2. Тонкощі визначають суть процедури

Інститут спадкування в юридичній практиці існував до 1991 р, тому на всі вклади померлих, вкладників Ощадбанку СРСР, їхні родичі мають право претендувати в даний час. Буква Закону процедури успадкування (універсальне правонаступництво) з 2002 року змінено. Інститут спадкування в юридичній практиці існував до 1991 р, тому на всі вклади померлих, вкладників Ощадбанку СРСР, їхні родичі мають право претендувати в даний часВиділяють три види в праві «успадкування банківських вкладів»:

  • за заповітом, яке спадкоємець оформив у нотаріуса,
  • за заповідальним розпорядженням померлого, оформленому в банку,
  • по закону.

Спадкоємці і ті, хто не названий у заповіті

Закон виділяє 8 черг правонаступників: від дітей, онуків і т. Д. До утриманців в статусі «непрацездатний» і пасинків. Існує термін вступу в спадщину - шість місяців.

Якщо спадкоємець не знає про своє право або не зміг скористатися ним через хворобу після закінчення шести місяців, то діє процедура відновлення права і розшуку вкладу.

З 2006 року грошові вклади, як і інші види спадщини, податком не обкладаються, але тільки в тому випадку, якщо спадковим правом скористався родич померлого.

Незважаючи на пільгу, яка згідно із законом діє при оформленні права спадкування , Гроші спадкоємцеві платити все-таки доведеться - 0,3 відсотка вартості майна. Виникне питання про оподаткування, якщо успадковані депозитні кошти ви залишите на рахунку в банку, не обналічівая його після вступу в спадщину.

Тонкощі визначають суть процедури

Право успадкування строго регламентується. Спадкування банківських вкладів залежить безпосередньо від дати вступу в спадщину. Заздалегідь написане заповідальне розпорядження померлим в банку спростить процедуру отримання вкладу спадкоємцями.

В одному випадку буде необхідно пред'явити свідоцтво про право на спадщину, в іншому це не буде потрібно. До окремих випадків відносяться ситуації, коли мова йде про спадкування вкладу, який зроблений на момент спільного проживання подружжя одним з подружжя. Він ділиться в цьому випадку на живого чоловіка і спадкоємців.

При відсутності заповідального розпорядження в банку, слід звернутися до нотаріуса. Також спадкоємці пред'являють ощадкнижку або пластикову карту, договір померлого. Ці документи підтверджують наявність необхідного вкладу в банку.

Право на частку вкладу мають сторонні особи, які брали участь в організації і проведенні похорону. Для цього буде потрібно постанову, оформлене для банку нотаріусом. На організацію похорону родичі можуть зняти з вкладу померлого 200 мінімальних окладів, до настання моменту успадкування. Родичам для цього постанова нотаріуса не потрібно.

До 1 березня 2002 року, до вступу в силу 3-ої частини ГК РФ, досить заповідального розпорядження без свідоцтва право на спадщину . В іншому випадку пред'являються обидва документи, свідчення права завіряється у нотаріуса. Третім документом є свідоцтво про смерть.

Спадкування за законом відбувається тоді, коли заповіт написано на користь сторонніх осіб, а не на користь родичів. Право спадщини родичам підтверджує в даному випадку нотаріус.

Питання спадщини завжди вимагає особливої ​​обережності, юридичної грамотності. Але перш ніж йти до нотаріуса, уточніть список документів у працівників банку, де зберігається успадкований вклад, для його отримання.