Реклама
Реклама
Реклама

Починаємо працювати з VirtualBox (для чайників)

  1. 1. Встановлюємо віртуальну машину VirtualBox 4.3.20 for Windows.
  2. 2. Створюємо віртуальну машину.
  3. 3. Встановлюємо гостьову операційну систему.
  4. 4.1. Запуск віртуальної машини
  5. 4.3. Вимкнення віртуальної машини.
  6. 4.4. Підключення знімних пристроїв до віртуальної машини.
  7. 4.5. Перемикання між хостовой і гостьовий операційними системами.

2014.12.12. | Автор: Поіс Д.А.

Нещодавно, в статті «Починаємо працювати з VMware Workstation» , Я описував основи роботи з віртуальною машиною VMware, сподіваючись показати, що працювати з віртуальними машинами просто і корисно. VMware всім хороша, однак у неї є один недолік - вона платна і не дешева. Сьогодні я хочу розповісти про безкоштовну альтернативу VMWare - віртуальній машині VirtualBox.

Як приклад я буду використовувати VirtualBox 4.3.20 for Windows і гостьову операційну систему ubuntu-12.04. А встановлювати і налаштовувати все це буду в хостовой операційній системі Window 7.

1. Встановлюємо віртуальну машину VirtualBox 4.3.20 for Windows.

Найзручніше завантажувати дистрибутив віртуальної машини з офіційного сайту «www.virtualbox.org», зі сторінки https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads . Там ви знайдете всі останні версії віртуальної машини для більшості популярних операційних систем. Я скачую для операційної системи Windows (рисунок 1).

Дистрибутив VirtualBox 4.3.20 for Windows представлений у вигляді одного файлу, VirtualBox-4.3.20-96997-Win.exe об'ємом 105 Мб.

Після запуску виконуваного файлу відкривається вікно, що інформує про підготовку до початку установки програми (рисунок 2).

Після запуску виконуваного файлу відкривається вікно, що інформує про підготовку до початку установки програми (рисунок 2)

Через кілька секунд відкриється вікно помічника установки. Для початку установки натискаємо кнопку «Next». Після чого відкриється вікно вибору обсягу і місця установки (рисунок 3).

Після чого відкриється вікно вибору обсягу і місця установки (рисунок 3)

За замовчуванням буде запропоновано провести установку всіх компонентів віртуальної машини, не раджу без потреби відключати установку будь-яких компонентів, так як всі вони знадобляться навіть при мінімальному використанні віртуальної машини. Так само за замовчуванням буде запропоновано встановити програму в папку «Programs Files \ Oracle \ VirtualBox \» і тут я нічого не буду міняти. Для переходу до наступного етапу установки тиснемо кнопку «Next».

У вікні (малюнок 4) буде запропоновані базові настройки запуску віртуальної машини:

- створити ярлик на робочому столі;
- створити ярлик в панелі швидкого запуску;
- зареєструвати розширення файлів Virtual Box в операційній системі.

З цих настройки я залишу першу і третю, але тут справа смаку і звички.

Для продовження установки тиснемо «Next», після чого відкриється вікно (рисунок 5) попереджає, що в процесі установки буде розірвано з'єднання з мережею. Щоб уникнути втрати даних бажано завірити роботу додатків використовують мережевий з'єднання і дочекатися завершення закачування всіх даних з мережі.

Мережеве з'єднання буде перервано всього на кілька секунд і потім автоматично відновиться, тому сміливо тиснемо копку «Yes» для переходу до наступного етапу підготовки до установки. У вікні (малюнок 6) повідомляється, що всі необхідні підготовки до установки програми зроблені і можна приступати до установки. Для початку установки натисніть кнопку «Install» і перед вами відкриється вікно, що показує процес установки (рисунок 7).

В процесі установки операційна система буде запитувати підтвердження дозволу установки контролерів USB-каналу для віртуальної машини (малюнок 8), мережевих адаптерів (рисунок 9) і мережевих служб (рисунок 10).

В процесі установки операційна система буде запитувати підтвердження дозволу установки контролерів USB-каналу для віртуальної машини (малюнок 8), мережевих адаптерів (рисунок 9) і мережевих служб (рисунок 10)

Для зручної роботи з віртуальною машиною бажано мати можливість доступу до контролерів USB і роботи з мережею, тому погоджуємося з установкою даних компонентів.

Після того, як установка закінчиться, на екрані відкриється вікно, яке повідомить про цю довгоочікувану подію (рисунок 11). Натисніть кнопку «Finish» для завершення установки і переходу до створення і налаштування віртуальної машини.

2. Створюємо віртуальну машину.

Ну що ж, приступимо до створення віртуальної машини. Буде це не складніше, ніж встановити VirtualBox. І так, запускаємо VirtualBox і перед нами відкривається головне вікно програми (рисунок 12).

Для створення віртуальної машини тиснемо кнопку Для створення віртуальної машини тиснемо кнопку   або вибираємо пункт меню: «Машина-> створити» або тиснемо поєднання клавіш Ctrl + N або вибираємо пункт меню: «Машина-> створити» або тиснемо поєднання клавіш Ctrl + N. У вікні (малюнок 13) задаємо ім'я віртуальної системи, тип і версію гостьовий операційної системи.

Моя віртуальна машина буде називатися «VM». Так як я вирішив використовувати в якості гостьової системи ubuntu-12.04, то тип гостьової системи буде Linux, а версія - Ubuntu (32 bit). Після установки необхідних параметрів тиснемо «Next».

У вікні (малюнок 14) вибираємо розмір оперативної пам'яті відводиться для віртуальної машини.

У вікні (малюнок 14) вибираємо розмір оперативної пам'яті відводиться для віртуальної машини

У більшості випадків вистачає пропонованих за замовчуванням 512 мб пам'яті. Якщо у вас мало оперативної пам'яті, то цей розмір можна зменшити, але не ставте занадто мало, так як це може позначитися на швидкодії віртуальної машини. При необхідності, якщо у віртуальній машині потрібно запускати ресурсомісткі додатки, обсяг виділеної оперативної пам'яті можна збільшити. Після вибору обсягу оперативної пам'яті тиснемо «Next».

У наступному вікні (малюнок 15) необхідно отримати доступ до віртуальних жорсткий диск з яким буде працювати віртуальна машина.

Існує два варіанти: вибрати вже готовий або створити новий. Так як ми тільки починаємо працювати з VirtualBox, то вже створений віртуальних жорстких дисків у нас немає, тому вибираємо «Створити новий віртуальний жорсткий диск» і тиснемо «Створити».

У вікні (малюнок 16) тиснемо в першу чергу на кнопку «зірвати подробиці». У даній версії VirtualBox помилка перекладу або назви цієї кнопки і при натисканні кнопки «Сховати деталі» відображається вікно з докладними настройками створюваного віртуального жорсткого диска.

У даній версії VirtualBox помилка перекладу або назви цієї кнопки і при натисканні кнопки «Сховати деталі» відображається вікно з докладними настройками створюваного віртуального жорсткого диска

Після натискання кнопки «Сховати деталі» відкривається вікно з розширеними настройками жорсткого диска (малюнок 17).

Після натискання кнопки «Сховати деталі» відкривається вікно з розширеними настройками жорсткого диска (малюнок 17)

В першу чергу вибираємо тип віртуального жорсткого диска. Для забезпечення сумісності з іншими програмами віртуалізації присутня можливість створювати віртуальні жорсткі диски декількох типів, наприклад жорсткі диски VMDK можуть використовуватися з віртуальними машинами VMware.

Так як мета даної статті дати базові навички роботи з віртуальною машиною VirtualBox, то я виберу тип віртуального диска VDI - формат жорстких дисків призначених для роботи з віртуальними машинами VirtualBox.

Далі трохи збільшу розмір створюваного жорсткого диска, до 10 Гб і зроблю його фіксованим, для полегшення контролю ресурсів займаних віртуальною машиною.

УВАГА: переконайтеся, що на вашому жорсткому диску достатньо місця для створення віртуального жорсткого диска, перш ніж почати його створювати.

Для створення віртуального жіночого диска тиснемо «Створити». Після чого відкриється вікно ілюструє процес створення жорсткого диска (малюнок 18). Це може зайняти кілька хвилин.

Це може зайняти кілька хвилин

Створений віртуальний диск - це звичайний файл в хостовой операційній системі з зазначеним вами назвою і розширенням VDI. Цей файл можна переміщати, копіювати, переносити на інший комп'ютер. Наприклад, якщо Вам необхідно працювати з однією і тією ж віртуальною машиною будинку і в офісі, то можете на флешці переносити файл жорсткого диска і працювати вдома і в офісі з однієї і тієї ж віртуальної машиною.

Після створення віртуального жорсткого диска, в основному вікні програми VirtualBox з'явиться нова віртуальна машина, готова до використання (рисунок 19). Залишається тільки встановити на неї гостьову операційну систему.

3. Встановлюємо гостьову операційну систему.

Установка гостьовий операційної системи почнеться автоматично після першого запуску віртуальної машини. І так, запускаємо віртуальну машину, натиснувши кнопку Установка гостьовий операційної системи почнеться автоматично після першого запуску віртуальної машини . Через кілька секунд відкриється вікно (рисунок 20), в якому буде запропоновано вказати шлях до завантажувального диску або образу завантажувального диска.

Я буду встановлювати операційну систему з образу завантажувального диска (ubuntu-12.04-oem-i386.iso), заздалегідь скачав RuTracker.org. Для вибору способу завантажувального диска тиснемо кнопку Я буду встановлювати операційну систему з образу завантажувального диска (ubuntu-12 і у вікні, (рисунок 21) вибираємо файл ubuntu-12.04-oem-i386.iso, тиснемо кнопку «відкрити» і для початку установки операційної системи у вікні (малюнок 20) тиснемо кнопку «продовжити».

Відразу ж після натискання кнопки запуститься віртуальна машина (рисунок 22) і через кілька секунд автоматично розпочнеться установка гостьової операційної системи. В процесі установки операційної системи перед вами будуть з'являтися підказки, покликані полегшити роботу з віртуальною машиною.

Установка гостьовий операційної системи буде відбуватися рівно так само, як і при установки даної операційної системи на реальну ЕОМ або на віртуальну машину VMWare. Так як я вже описував процес установки схожою операційної системи в статті «Починаємо працювати з VMware Workstation», в розділі установка гостьової операційної системи , То не буду повторюватися і відразу перейду до опису основ роботи з віртуальною машиною.

4.1. Запуск віртуальної машини

Запустіть програму віртуалізації VirtualBox. На екрані відкриється головне вікно програми (рисунок 23).

Якщо в лівій частині вікна, в списку доступних віртуальних машин, немає потрібної Вам, то виберіть пункт меню:

Машина-> Додати

У відкритому файловому менеджері виберіть потрібну вам віртуальну машину (файл з дозволом .vbox) і натисніть кнопку «відкрити». Обрана віртуальна машина з'явиться в списку доступних віртуальних машин в лівій частині основного вікна програми VirtualBox.

У списку віртуальних машин у вікні (малюнок 23) виберіть потрібну Вам. Я виберу віртуальну машину з ім'ям «VM» і запустіть обрану віртуальну машину одним із таких способів:

- натиснувши кнопку - натиснувши кнопку   у верхній частині вікна, під меню «Правка»;   - вибравши пункт меню: Машина-> Запустити у верхній частині вікна, під меню «Правка»;
- вибравши пункт меню: Машина-> Запустити.

Після запуску віртуальної машини, якщо було збережено її стан, відбудеться автоматичне відновлення стану віртуальної машини і ви зможете продовжити роботу, як ніби не вимикали віртуальну машину. Якщо стан віртуальної машини не було збережено, то станеться запуск встановленої гостьової системи, аналогічно запуску операційної системи при включенні реального комп'ютера.

4.3. Вимкнення віртуальної машини.

Завершити роботу з віртуальною машиною можна декількома способами:

1. Натиснути кнопку завершення роботи в правому верхньому куті вікна (рисунок 24). У меню, (рисунок 25) вибрати один з наступних пунктів:

- «Зберегти стан машини», при цьому стан машини буде збережено, а потім віртуальна машина завершить роботу. При наступному запуску стан віртуальної машини буде автоматично відновлено і робота продовжиться, як ніби ви не вимикали віртуальну машину.

- «Послати сигнал завершення роботи», при цьому відкриється вікно завершення роботи, вид якого залежить від операційної системи. Використовуючи дане вікно, ви зможете штатно завершити роботу гостьовий операційної системи, при цьому, після завершення роботи гостьової операційної системи, робота віртуальної машини завершиться автоматично.

- «Вимкнути машину». Дана дія еквівалента знеструмлення реальної машини.

Зверну Вашу увагу, в версії VirtualBox, використовуваної в даній програмі, не залежно від Вашого вибору у вікні завершення роботи операційної системи, через кілька секунд після вибору «Послати сигнал завершення роботи» віртуальна машина вимикається.

Зверну Вашу увагу, в версії VirtualBox, використовуваної в даній програмі, не залежно від Вашого вибору у вікні завершення роботи операційної системи, через кілька секунд після вибору «Послати сигнал завершення роботи» віртуальна машина вимикається

2. Штатним способом, передбаченим гостьовою операційною системою, завершити роботу гостьовий операційної системи, при тому робота віртуальної машини автоматично завершиться після завершення роботи гостьової операційної системи.

3. Вибрати пункт меню: Машина -> послати Ctrl-Alt-Del, при цьому дії віртуальної машини будуть аналогічні дії реального комп'ютера при натисканні однойменних клавіш клавіатури, тобто запуститься диспетчер задач, вид якого залежить від операційної системи. За допомогою диспетчера завдань можна буде завершити роботу всієї гостьової операційної системи або окремих потоків. Після завершення роботи гостьової операційної системи автоматично завершиться робота віртуальної машини.

4. Вибрати пункт меню: Машина -> перезавантажити, після чого відкриється вікно (рисунок 26), яке попереджає про втрати всіх не збережених даних в запущених в гостьовій операційної системи додатків, якщо Ви продовжите перезавантаження. Якщо ви натиснете кнопку «Перезавантажити», то подальше дії віртуальної машини будуть аналогічні діям персонального комп'ютера при натисканні кнопки «Перезавантаження» на «системнике».

5. Вибрати пункт меню: Машина-> завершити роботу, при цьому відкриється вікно завершення роботи, вид якого залежить від операційної системи. Використовуючи дане вікно, ви зможете штатно завершити роботу гостьовий операційної системи, при цьому після завершення роботи гостьової операційної та системи робота віртуальної машини завершиться автоматично.

Зверну Вашу увагу, в версії VirtualBox, використовуваної в даній програмі, не залежно від Вашого вибору у вікні завершення роботи операційної системи, через кілька секунд, після вибору пункту меню «Машина-> завершити роботу», віртуальна машина вимикається.

4.4. Підключення знімних пристроїв до віртуальної машини.

Розглянемо підключення знімних пристроїв на прикладі підключення і відключення USB- накопичувача.

Для підключення USB-накопичувача виберіть пункт меню: устрою-> USB-пристрої і в списку, (рисунок 27) виберіть потрібне Вам USB-пристрій. У моєму випадку, USB-накопичувач визначився як «Generic Mass Storage».

У моєму випадку, USB-накопичувач визначився як «Generic Mass Storage»

Після вибору пункту меню «Generic Mass Storage» відбудеться підключення USB-накопичувача, як ніби ви підключили флешку до цього комп'ютера, а в списку (рисунок 27) вибраний пристрій буде відзначено галочкою. Подальші дії визначаються використовуваної Вами операційною системою. Для відключення USB накопичувача зніміть встановлену галочку в тому ж меню. Як бачите все дуже просто.

УВАГА! При підключенні знімного пристрою до віртуальної машини, воно відключається в хостовой операційній системі, що може привести до втрати даних, які. З цього, перш ніж підключити знімний пристрій до віртуальної машини, переконайтеся, що Ви з ним не здійснюйте жодних дій в хостовой операційній системі.

4.5. Перемикання між хостовой і гостьовий операційними системами.

При роботі в віртуальній машині, проводиться «захоплення» клавіатури і мишки, тобто все натискання на клавіатури або дії мишкою обробляються віртуальною машиною і ігноруються в хостовой операційній системі. Для того, щоб перейти на роботу з хостовой операційною системою, необхідно натиснути «хостової» клавішу або клавіші. Для різних версій віртуальних машин і в залежності від їх налаштувань «хостової» клавіша може бути різною, проте найменування клавіші відображається в правому нижньому кутку вікна віртуальної машини (рисунок 28).

При натисканні на дану кнопку обробка всіх подій від клавіатури і мишки знову стане оброблятися хостовой операційною системою. Для того, щоб повернутися в роботу з віртуальною машиною досить просто натиснути мишкою в довільне місце вікна ритуальної машини.

Цього цілком достатньо для початку роботи з віртуальною машиною, а в подальшому, якщо Вам сподобається новий інструмент, а він неодмінно Вам сподобається, Ви з легкістю вивчіть всі його можливості, а я Вам допоможу в одній з наступних статтею.