Реклама
Реклама
Реклама

"Мона Ліза" може покинути Лувр вперше за 44 роки

З метою подолання культурної сегрегації

Картина "Джоконда" Леонардо да Вінчі, можливо, покине стіни Лувру, повідомляє ресурс Artnet. Про це заявила міністр культури Франції Франсуа Ніссен в ефірі радіостанції "Європа 1". За її словами, міністерство "серйозно розглядає" таку ідею і веде переговори з директором Лувра, щоб обговорити всі деталі.

Практично весь час "Мона Ліза" зберігалася виключно в Луврі. На початку ХХ століття картину викрали і вона два роки вважалася загубленою, доки її не знайшли в Італії. У 1914 році вона повернулася до Лувру. Під час Другої світової війни "Джоконда" зберігалася в різних музеях на території Франції, але точних відомостей про її місцезнаходження в цей період немає. У 1963 році "Мону Лізу" виставляли в Вашингтоні і Нью-Йорку. Останній раз картина була відсутня в 1974 році, коли її відправили на виставку в Токіо і Москву. З тих пір "Джоконда" не покидала приміщення Лувра.

З тих пір Джоконда не покидала приміщення Лувра

Італія свого часу пропонувала повернути картину до Флоренції, рідне місто художника Леонардо да Вінчі. Вважається, що саме тут він створив цей твір. Попередній уряд Франції було категорично проти переїзду, але схоже, що в нинішньому міністерстві культури дотримуються іншої політики.

Незважаючи на значні витрати, пов'язані з транспортуванням цінної картини, і ризик пошкодити експонат, міністр Ніссен не має наміру зберігати національні скарби Франції під замком. "Робота з подолання культурної сегрегації - у мене в пріоритеті. Спеціально для цього ми розробляємо великомасштабний план по переміщенню цінних робіт, адже тільки так можна цього досягти", - говорить Ніссен.

Сільвен Робер, мер французького міста Ланс, вирішив скористатися нагодою і вже попросив тимчасово розмістити картину в місцевому музеї, філії паризького Лувру. Чи покине "Мона Ліза" межі Франції, поки невідомо.

Дивіться також: Дослідники виявили невидимі малюнки Леонардо да Вінчі.