Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно долучити до матеріалів справи відео, аудіо та фотографії

  1. Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті...
  2. Залишилися питання по доказам в суді? Відповідь знайдеться в системі Юрист
  3. розшифровка відеоматеріалів
  4. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  5. Недостовірні фотоматеріали. Приклад з судової практики
  6. дивіться відеолекцію

Учасник арбітражного спору планує долучити до матеріалів справи відеодокази, аудіозаписи та фотознімки. Щоб суд прийняв ці докази, підготуйте пояснення і розшифровку. Документи не повинні розкривати інформацію про приватне життя особи.

Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті може знадобитися реєстрація.

Клопотання про залучення відеоматеріалів до справи

Щоб долучити фотодокази, а також аудіо- чи відеодокази в арбітражному спорі, підготуйте клопотання про долучення документів до справи. У його тексті попросіть суд долучити докази до матеріалів справи і вкажіть факти, які заявник підтверджує даними доказами, а також хто, коли і за яких умов виробляв запис, зробив фотографії.

Фотоматеріали для арбітражного суду можна також долучити до справи в рамках інших доказів. Наприклад, якщо особа включить їх до звіту (апеляційне визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 13.12.16 № 33-25639 / 2016 з справі № 2-4229 / 2016).

Залишилися питання по доказам в суді? Відповідь знайдеться в системі Юрист

Файли, які заявник додає до клопотання, направте до суду і опоненту на DVD-дисках, HDD-дисках, модулях флеш-пам'яті (флеш-картах).

розшифровка відеоматеріалів

Підготуйте текстове пояснення до відеоматеріалів в арбітражний суд або аудіозаписів. Пояснення повинно бути в форматі розшифровки. Вкажіть на потрібний фрагмент з його тимчасовим інтервалом. У розшифровці повністю приведіть текст записи (включаючи спотворення слів). Вкажіть дані про осіб, які присутні на відео або аудіо. Пропишіть відомості про носії, на який проводилася зйомка або запис. Роздрукуйте розшифровку на папері у форматі А4 і завірте підписом відповідального представника (за правилами діловодства, можна прошнурувати листи, завірити печаткою організації).

Якщо є можливість, візьміть комп'ютер на судове засідання. Він стане в нагоді, якщо не буде технічної можливості відтворити відеодокази або аудіоматеріали в арбітражному суді.

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Вимоги до ВІДЕОДОКАЗ та інших матеріалів

Суд пред'являють до ВІДЕОДОКАЗ і іншим подібним матеріалами ті ж вимоги, що до інших доказам в арбітражному процесі . Суд визнає запис або фотодокази допустимими, якщо:

  • позивач вкаже коли, ким, в яких умовах, якими технічними засобами та способами він отримав матеріал;
  • запис і фото не порушують норми закону, які регламентують збір, зберігання, використання та поширення інформації про приватне життя особи (ч. 1 ст. 24 Конституції РФ , П. 7 ст. 3 Федерального закону від 27.07.2006 № 149-ФЗ «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації», далі - закон № 149-ФЗ).

Закон забороняє отримувати проти волі особи інформацію про приватне життя, в тому числі відомості, які становлять особисту або сімейну таємницю (п. 8 ст. 9 закону № 149-ФЗ). Суд не визнає фото-, аудіо- або відеодокази достовірними, якщо неможливо встановити особи, які зафіксували запис або фото (касаційне визначення Московського міського суду від 21.10.16 № 4г-11907/2016).

Справжність відеоматеріалів в арбітражний суд, аудіозаписи та фотографій не потрібно аргументувати додатково. Вона передбачається, якщо опонент не доведе зворотне (апеляційне визначення Московського міського суду від 20.09.16 у справі № 33-36086 / 2016).

Недостовірні фотоматеріали. Приклад з судової практики

У справі про розірвання договору купівлі-продажу рекламних конструкцій суди першої та апеляційної інстанцій визнали недопустимим доказом диск з фотографіями рекламних конструкцій, який представив позивач.

У суді касаційної інстанції заявник стверджував, що зазначені фотографії підтверджували факт прийняття позивачем вже встановлених рекламних конструкцій. Суд касаційної інстанції визнав висновок нижчестоящих судів правомірним, оскільки по фотографіях, які містилися на диску, було неможливо достовірно встановити дату і час їх виготовлення, а також місце розташування рекламних конструкцій, зображених на фотографіях ( постанову ФАС Уральського округу від 15 червня 2012 року № Ф09-4686 / 12 у справі № А47-4307 / 2011 ).

дивіться відеолекцію

Збір і вивчення доказів. Розповідає Олексій Солохин, державний службовець судової системи, радник юстиції I класу, викладач Російського державного університету правосуддя.

прослухайте   курс відеолекцій про захист інтересів компанії в суді у Вищій школі юриста прослухайте курс відеолекцій про захист інтересів компанії в суді у Вищій школі юриста . Систематизуйте свої знання і отримаєте документальне підтвердження - диплом державного зразка .

Читайте на тему

Залишилися питання по доказам в суді?
Залишилися питання по доказам в суді?