Реклама
Реклама
Реклама

ефірне телебачення

  1. Перспективні напрямки ефірного телебачення
  2. Статистика ефірного телебачення

Ефірне телебачення об'єднує в собі аналогове і цифрове мовлення, яке здійснюється по наземних радіоканалах. Основна відмінність - безкоштовність, абонент платить тільки за обладнання прийому-передачі, самі канали існують за рахунок підтримки держави і рекламодавців.

Принцип роботи ефірного мовлення:

Принцип роботи ефірного мовлення:

Перспективні напрямки ефірного телебачення

Міністр зв'язку та масових комунікацій РФ Микола Нікіфоров пояснює, що аналогове телебачення в Росії не буде відключено в 2018 році, а просто перестане надаватися субсидія. Подібні заходи приведуть до зміщення інвестицій в сторону цифрового мовлення.

Російський ефір поділять на 3 мультиплексу:

Розробляючи цей проект, міністерство передбачило забезпечення безкоштовними ТВ-приставками пільгові категорії населення, більш забезпеченим громадянам доведеться купувати нові Smart-TV, тюнери або перетворювачі сигналу за свій рахунок.

У зв'язку зі зміною формату мовлення в законодавство вносяться та інші поправки, зокрема, дозвіл на установку мовного обладнання на дахах багатоквартирних будинків без збору дозволів від мешканців і зупинка роботи всіх пунктів колективного доступу до Мережі, встановлених в рамках проекту «універсальна послуга зв'язку».

Технологія DVB-T2 дозволяє використовувати для передачі цифрових даних ті ж антенні установки, що і для аналогового сигналу.

Цифрове ефірне телебачення відрізняється комплексом переваг:

  • якість зображення від HD і вище, стереозвук;

  • немає абонплат як при підключенні супутникового або кабельного ТБ;

  • вартість підключення - телевізор з підтримкою формату DVB-T2, автоматично підключається до антени, ціна на ефірний ресивер для ТВ до 1700 рублів.

Схематичний опис принципу роботи цифрового ефірного телебачення.

Схематичний опис принципу роботи цифрового ефірного телебачення

Фонд розвитку громадянського суспільства, вважає, що майбутнє за технологіями «Second Screen», тобто об'єднанням двох екранів - на одному йде трансляція, другий використовують для управління і інтернет-серфінгу. Окрему нішу займають перспективи застосування IP-cетей для мовлення.

Статистика ефірного телебачення

Агенство J'son & Partners Consulting провели дослідження ринку телерадіомовлення в Росії в період 2012-2015 рр. Платне підключення до каналів (супутникове, кабельне) і цифрові технології - основні споживчі тенденції. Бездротова передача інформації заміщає аналогові мережі.

Бездротова передача інформації заміщає аналогові мережі

Потенційна кількість можливих абонентів цифрового ефірного телебачення - 21.7 млн. Домашніх господарств. Середня кількість телевізорів на одне ДХ - 2.3. Велика частина сімей, які використовують більше одного ТВ, вважають за краще доповнювати платні канали від операторів зв'язку безкоштовними (ефірними).

Стандартом DVB-T2 в 2012 році користувалися 11% населення країни, при тому, що можливість приймати цифровий сигнал існувала у 40% громадян. STB-приставки знадобилися тільки 23% користувачів, решта вже володіє телевізорами, які працюють з новим форматом.

Читайте інші наші статті:
хмарні рішення
Вежі стільникового зв'язку
Системи зберігання даних