Реклама
Реклама
Реклама

Анастасія Вертинська догодила в квартирне справа

У суді завершується процес у справі про спадщину Іветта Квачадзе. Два роки відома актриса Анастасія Вертинська намагається оскаржити заповіт і відстояти елітну квартиру в центрі Москви У суді завершується процес у справі про спадщину Іветта Квачадзе

Анастасія Вертинська наполягає: в заповіті Іветта Квачадзе зазначено, що саме їй належить весь спадок. Фото: РИА Новости

У Тверському суді Москви вступив в завершальну стадію скандальний процес у справі про елітній квартирі в центрі Москви, в якому опинилася замішана відома актриса Анастасія Вертинська. Ось уже два роки вона намагається оскаржити заповіт померла від раку подруги Іветта Квачадзе, яка залишила все своє майно родичам і друзям. Вертинська стверджує, що подруга була не в собі, коли підписувала документ. Однак надійшла до суду посмертна психолого-психіатрична експертиза з інституту ім В. П. Сербського спростовує цю думку.

Вертинська наполягає: все спадщина належить їй. Саме так було зазначено в першому заповіті, яке актриса пред'явила суду.

Інша подруга покійної Лариса Ігнатова, в свою чергу, звинувачує Вертинську в махінаціях з житлом - після смерті Квачадзе з'ясувалося, що актриса продала «однушку» в збройовому провулку по раніше виданої їй довіреності за півціни.

67-річна Іветта Квачадзе, дочка радянського актора Валеріана Квачадзе (прославився виконанням ролі Сталіна за життя вождя, - BFM.ru), померла від раку в клініці німецького міста Ессен 20 червня 2009 року. Спочатку Квачадзе лікувалася в Росії, потім знайомі переконали її поїхати в Німеччину. Засоби для цього були - вона успадкувала від чоловіка (він помер в грудні 2006 року) «двушку» на Ленінському проспекті, а від матері (померла через місяць, в січні 2007 року) - однокімнатну квартиру в будинку № 5 по Збройовому провулку. Там же, але на іншому поверсі, в двокімнатній квартирі проживала і сама Іветта Квачадзе. Вона також володіла дачею в ближньому Підмосков'ї, неподалік від музею-заповідника Абрамцево.

Ціна лікування

Для того, щоб оплатити лікування за кордоном, вона вирішила продати квартиру на Ленінському. За словами друзів покійної, Вертинська позичила їй 63 тисячі доларів (або 47 тисяч євро за курсом того часу), перерахувавши гроші в німецьку клініку. Квачадзе, в свою чергу, оформила на Вертинську договір купівлі-продажу квартири. Передбачалося, що згодом актриса перепродасть житло (квартира оцінювалася приблизно в 250 тисяч доларів) і поверне собі гроші. Частину, що залишилася різницю вона віддасть Квачадзе.

У травні 2009 року Квачадзе зробили в Німеччині операцію. Морально підтримати її за кордон вирушила інша близька подруга - Лариса Ігнатова. Що ж стосується Анастасії Вертинською, то вона поїхала відпочивати з сім'єю в Туреччину. До цього часу відносини подруг вже дали тріщину - за деякими свідченнями, за кілька місяців до цього вони посварилися, потім помирилися, але їхні стосунки залишилися натягнутими.

За кордоном пройшло все не так гладко, як очікувалося - організм хворий не витримав важкого післяопераційного періоду. Відчуваючи, що вмирає, Квачадзе в присутності нотаріуса за три дні до смерті склала заповіт, згадавши в ньому близько десятка чоловік - друзів і родичів. «Одинички» в збройовому провулку вона відписала Ларисі Ігнатової, дві третини «двушки» - Анастасії Вертинською, коштовності і шуби роздарувала своїм колегам по роботі в Центральному будинку літераторів. Частина майна заповіла родичам.

Однак коли Лариса Ігнатова розпочала процедуру вступу до спадку, несподівано дізналася, що «одиничка» вже продана. «З'ясувалося, що через два дні після того, як Квачадзе прооперували в Німеччині і поки вона перебувала в реанімації, Вертинська, використовуючи видану їй ще в 2008 році довіреність, продала заповідану мені квартиру своєї приятельки, гендиректору рієлтерської фірми« Білий лебідь »Карині Минино. Причому за смішну суму - 4 млн рублів. При тому, що такі квартири в цьому районі коштують як мінімум 10 мільйонів », - розповіла Ігнатова.

Вертинська не вірить останньої волі покійної

Незабаром спливло ще одну важливу обставину. Виявилося, що в лютому 2008 року Іветта Квачадзе написала інше заповіт, в якому все майно залишила Анастасії Вертинською.

У грудні 2009 року колишні подруги Квачадзе і її родичі звернулися до суду. Так, Вертинська подала позов, в якому вимагала визнати другий заповіт недійсним. Вона стверджує, що вмирати не відала що творить, так як перебувала під впливом сильних ліків. Другий позов подала Ігнатова, яка заявляє, що її подруга була в твердому розумі і здоровій пам'яті. Позивачка поставила питання про визнання недійсною угоди з продажу квартири. Родичі Квачадзе в своєму позові наполягають на виконанні останньої волі покійної. Всі три справи суд об'єднав в одне провадження.

Щоб визначити психічний стан Квачадзе в момент складання заповіту, суд за клопотанням представників Вертинською призначив проведення посмертної психолого-психіатричної експертизи в інституті ім В. П. Сербського. У липні цього року висновок було готово. Однак воно виявилося не на користь відомої актриси.

З документа випливає, що незважаючи на важкий стан здоров'я, у Іветти Квачадзе «зберігалися ресурси емоційного і особистісного реагування на зміну життєвих обставин, зберігалися інтелектуальні здібності до адекватного сприйняття навколишньої дійсності, критичного осмислення того, що відбувається, інтелектуально-вольовому контролю і прогнозу останніх своїх дій і рішень ». «Крім того, згідно із записами нотаріуса, вона брала активну участь в обговоренні процедури свого заповіту», - вказали експерти.

«Таким чином у відповідності з поставленими питаннями комісія приходить до висновку, що Квачадзе в момент складання заповіту від 17.06.2009 року яким-небудь психічним розладом не страждала», - констатується у висновку експертизи.

У середу, 23 листопада суд планував допитати представника комісії інституту ім. В.П. Сербського, однак він не з'явився на процес. Представляє інтереси Анастасії Вертинською в суді адвокат Кирило Яшенков повідомив, що так і не зміг отримати відповідь на зроблений ним раніше запит в Російський онкологічний науковий центр ім. Н. Н. Блохіна - юристу відмовилися надати там інформацію про тяжкість стану лікувалася там Квачадзе. До того ж адвокат заявив, що хоче почути в суді думку лікарів хворий, які спостерігали її в Москві.

Представляє інтереси Лариси Ігнатової в суді Олена Соколова заперечила, що в цьому немає необхідності - все дані про стан здоров'я Квачадзе відображені в посмертній експертизі. Адвокат зазначила, що в центрі ім. Блохіна хвора спостерігалася всього 2,5 місяці - до березня 2008 року. Проте, суддя Наталя Макарова все ж дала юристу Вертинською можливість витребувати додаткові докази і перенесла засідання на 15 грудня.

Залишаючи суд, спадкоємці за другим заповітом Квачадзе звинуватили протилежну сторону в затягуванні процесу. «Вони всіма силами намагаються зганьбити висновок найавторитетнішого установи нашої країни», - стверджує Лариса Ігнатова. На її думку, зволікатиме з ухваленням рішення відповідачам вигідно, оскільки, згідно з даними ріелторів, однокімнатна квартира в збройовому провулку приносить щомісячний дохід в 80 тисяч рублів. За словами Ігнатової, мешканці будинку кажуть, що квартиру здає в оренду Вертинська, а Мініну вони там ніколи не бачили.

Представник Анастасії Вертинською, в свою чергу, був небагатослівний в коментарях. Кирило Яшенков заявив BFM.ru, що при вирішенні спору «має бути врахована думка лікарів із різних галузей медицини». Він стверджує, що Іветта Квачадзе була в курсі продажу «одинички» в збройовому провулку: «З нею обговорювали умови продажу. Угоду було укладено за чинною довіреності, ніким не скасованої і в той момент, коли Квачадзе ще була жива ». Адвокат відкинув думку, що папери могли бути оформлені заднім числом. «Угода абсолютно законна і відповідає чинному законодавству», - вважає він. Втім, з ним не згодні подруги покійної.

«Договір купівлі-продажу квартири був зданий на реєстрацію в УФРФ по Москві через 2 тижні після смерті Іветта по простроченої довіреності», - зазначила ще одна подруга покійної Валентина Малюкова, також згадана як одна зі спадкоємиць. Вона вважає, що осудність Квачадзе не викликає сумнівів: «Лікуючий лікар Іветта в Німеччині, керівництво німецької клініки, а також нотаріус, який складав заповіт, засвідчили дієздатність пацієнтки».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?