Реклама
Реклама
Реклама

Повернення грошей при покупці квартири

  1. Ситуації, при яких покупець може відмовитися від купленого житла
  2. Повернення грошей при покупці квартири в судовому порядку
  3. Повернення грошей за квартиру при оформленні іпотеки

Так як покупка житла є, скажімо прямо, задоволенням недешевим, особливо в умовах великого міста, кожен хоче бути впевнений як у безпеки угоди, так і в тому, що всі умови, обумовлені при покупці квартири , Будуть виконані продавцем або забудовником вчасно і в повному обсязі. Так як   покупка житла   є, скажімо прямо, задоволенням недешевим, особливо в умовах великого міста, кожен хоче бути впевнений як у безпеки угоди, так і в тому, що всі умови, обумовлені при   покупці квартири   , Будуть виконані продавцем або забудовником вчасно і в повному обсязі

Інший раз виникають деякі розбіжності і покупець хоче відмовитися від придбаної квартири і при цьому повернути гроші, сплачені за неї. Ми спробуємо розібратися, в яких випадках він має право це зробити і як правильно оформити повернення грошей за квартиру, щоб не опинитися в збитку.

Ситуації, при яких покупець може відмовитися від купленого житла

Законодавством передбачено кілька ситуацій, при яких покупець може відмовитися від придбаної їм квартири і вимагати розірвання угоди і повернення коштів, а саме:

1. Розірвання договору можливе у випадках, коли:

  • одна зі сторін відмовляється від виконання будь-яких його умов;
  • є порушення в самому договорі або не дотримані процедура його оформлення;
  • можливо з обопільної згоди сторін, коли і продавець, і покупець не мають один до одного претензій.

2. Визнання угоди недійсною, якщо вона визнана заперечної або нікчемною:

  • оспоримая угода визнається недійсною в судовому порядку;
  • нікчемним правочином вважається та, яка підписана з порушенням законодавчих норм (шахрайство, продаж квартири відразу декільком покупцям, документи підписані неповнолітньою або недієздатною особою і т.п.).

Повернення грошей при покупці квартири в судовому порядку

На підставі вимоги однієї зі сторін, в нашому випадку покупця, угода може бути розірвана або визнана недійсною в судовому порядку:

  1. Якщо інша сторона (покупець) допустила суттєві порушення умов договору (Наприклад, відмовляється виплачувати борги за квартиру при їх наявності, відмовляється виписуватися з квартири або є родичі, які не хочуть або не можуть бути виписані, є малолітні діти і їхні інтереси ущемлені умовами угоди і т.д.).
  2. Якщо продавець не надав необхідні відомості або їм були надані неправдиві відомості щодо квартири.
  3. Якщо покупець не отримує бажаний результат, який мався на увазі при підписанні договору купівлі-продажу, або йому було завдано збитків.
  4. Також умови припинення угоди можуть бути передбачені пунктами самого договору.

Спочатку, покупець повинен звернутися до протилежної сторони (продавця) з пропозицією анулювати угоду і добровільно повернути гроші. І тільки в разі відмови або ненадання письмової відповіді в терміни, передбачені законодавством (протягом тридцяти днів з дати звернення) або іншого терміну, передбаченого умовами договору, він може звернутися з позовною заявою до суду . В цьому випадку краще буде скористатися послугами грамотного перевіреного юриста.

Повернення грошей за квартиру при оформленні іпотеки

На сьогоднішній день існує дві можливості повернути гроші при поверненні квартири, на яку оформлений договір іпотеки. У цьому випадку єдиною відмінністю є те, що повернення квартири оформляється не з продавцем, а з банківською організацією, з якою був підписаний договір іпотеки. При бажанні повернути назад вкладені в квартиру гроші, або виплачену на останній момент, згідно умов договору іпотеки, частина грошей, можна піти двома шляхами:

  1. Спробувати укласти договір з банком на повернення квартири.
  2. Укласти договір про відступне.

федеральним законом «Про іпотеку» передбачено право для заставодержателя (покупця квартири) і заставодавця (банківська організація, що надала кредит) укласти між собою добровільне угоду про звернення стягнення без залучення до цього судових інстанцій. Особливістю такої угоди є те, що воно в обов'язковому порядку реєструється у нотаріуса.

Підписання договору про відступне цієї процедури не передбачає. У цьому випадку підписується додаткова угода, в якості відступного банку надається квартира, яка знаходиться в заставне майно. порядок повернення грошових коштів , Сплачених за іпотекою, і терміни обумовлюються в договорі.

При необхідності повернути гроші, витрачені на придбання квартири, в разі, якщо ви хочете відмовитися від угоди, вам обов'язково знадобляться послуги фахівців. Юристи допоможуть повернути гроші за квартиру за прийнятний гонорар і в найбільш короткі терміни. Вони будуть супроводжувати клієнта на всіх етапах вирішення питання від попередньої консультації до судового супроводу та, в разі необхідності, оскарження рішення суду у вищих інстанціях.