Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути водійські права

Зустрічаються на дорозі проблемні ситуації, при яких можна позбутися водійських прав після бесіди з інспектором ДАІ, проте в ряді випадків - при правильному поводженні і знанні нюансів заповнення протоколу - цього цілком можна уникнути, або в подальшому з успіхом повернути собі водійські права на законних підставах. Зустрічаються на дорозі проблемні ситуації, при яких можна позбутися водійських прав після бесіди з інспектором ДАІ, проте в ряді випадків - при правильному поводженні і знанні нюансів заповнення протоколу - цього цілком можна уникнути, або в подальшому з успіхом повернути собі водійські права на законних підставах

Спробуємо висвітлити кілька важливих моментів, які допоможуть у вирішенні зазначеної проблеми. Хоча слід визнати, що в поодинці, не вдаючись до допомоги адвоката, повернути права буде вкрай складно - до сих пір це вдавалося лише одиницям. З іншого боку, юрист також виявиться безсилий без вашої допомоги і безпосередньої участі, тому розглянемо правила вашої поведінки при заповненні протоколу і в момент дорожнього правопорушення, а також при розгляді вашої справи в суді.

  • Порушення правил дорожнього руху мають термін давності 2 місяці, оскільки відносяться до адміністративних правопорушень. Про що це говорить? Судова ухвала не може бути винесено через це терміну, а значить - слід тягнути час, як тільки це можливо, щоб в зазначений період судовий процес не відбувся. Деякі намагаються відтягнути судовий процес, перевівши розгляд справи з суду за місцем вчинення правопорушення до суду за місцем проживання, але це тупиковий варіант. Справа в тому, що при такому перекладі термін давності «ставиться на паузу» до моменту надходження документів до іншого суду. Інша справа - клопотання про переведення розгляду справи в суд за місцем реєстрації транспортного засобу, на це ви маєте право згідно зі статтею 47 Конституції РФ, в якій мовиться, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в тому суді і тим суддею, до підсудності яких воно віднесено законом. Також, в частині 4 статті 29.5 КоАП говориться, що «справа про адміністративне правопорушення, яке тягне за собою позбавлення права керування транспортним засобом, може бути розглянуто за місцем обліку транспортного засобу». Не всі знають, але час пересилки документів в місце обліку автомобіля включається до строку давності, іншими словами, якщо вони будуть йти пару місяців, то після закінчення цього терміну вас ніхто не позбавить водійських прав. А вся справа в тому, що в законодавстві згадується, що термін давності переривається на час пересилання документів за місцем проживання, а ось щодо місця обліку транспортного засобу немає ніяких згадок. Отже, в протоколі про адміністративне правопорушення ходатайствуете про розгляд справи за місцем реєстрації транспортного засобу.
  • Іншим варіантом затягування справи в суді є неналежне повідомлення про час і місце розгляду справи. Про те, що суд не може розглядати справу за відсутності доказів належного оповіщення відповідача, сказано в пункті 2 статті 25.1 КоАП РФ, що означає, якщо процес пройшов без вашої участі і під час відсутності даних про належному оповіщенні, постанова може бути без праці скасовано. Що ж вважати належним повідомленням? Верховний суд Росії роз'яснює, що повідомлення можуть надсилатися будь-якими засобами зв'язку, що надають можливість контролю отримання інформації особами, яким вони призначені, при цьому розпис в протоколі про адміністративні правопорушення, де сказано про час і місце судового процесу, належним повідомленням не є. Суди зазвичай відправляють повідомлення замовними або «судовими» листами. Звичайне рекомендований лист буде чекати вас на пошті місяць, а «судовий» - тільки тиждень, тому вам пощастить, якщо до вас відправлять повідомлення рекомендованим листом, адже в цьому випадку ви зможете протягнути мінімум чотири тижні, так як у суду не буде матися даних про вашому сповіщенні. Через місяць рекомендований лист відправлять назад до суду з поміткою про те, що адресат за отриманням не з'явився або закінчився термін давності. Кожен суд окремо може розцінити неотримання повідомлення як відмова від прийому порядку, або ж взяти до уваги факт, що ви могли і не отримувати повідомлень, наприклад, через зламаного поштового ящика.
  • Прохання про перенесення судового процесу може бути задоволена, якщо ви хворі і у вас є документальні свідчення хвороби, при цьому лікарняний лист можуть не прийняти і зажадати довідку про перебування вас в стаціонарі. У клопотанні має бути вказана поважна причина, по якій ви просите суд відкласти розгляд справи, щось на зразок відряджень не підійде. Дуже важливо, щоб документ складений грамотно, тому краще довірити його заповнення професійного адвоката.
  • Визнання протоколу недійсним і виправдання через відсутність складу правопорушення. Цього можна домогтися, якщо протокол складений з порушеннями, наприклад, в ньому не були вказані важливі дані або його дописували після підписання. Тому: уважно читайте протокол, всюди, де є зведені графи - поставте прочерк, щоб виключити подальше дописування. Згідно із законом вам повинні роз'яснити права та обов'язки, тому, якщо до моменту підписання протоколу цього зроблено не було, обов'язково вкажіть в протоколі, що права і обов'язки роз'яснені були. Якщо вас підозрюють в нетверезому стані і просять «дихнути» в алкотестер, вам повинні надати 2-х понятих. Без цього не може з вами запрошувати на медичний огляд куди б то не було. І на закінчення - не забудьте забрати у інспектора копію протоколу про адміністративні правопорушення, який вам знадобитися для детального аналізу у досвідченого адвоката.
  • Всі прилади - як алкотестери, так для вимірювання швидкості - повинні мати відповідні документи про перевірку і справності. Якщо сертифікати вам інспектором надано не було, то неодмінно напишіть про це в протоколі: сертифікат на прилад відсутній, з обвинуваченням не згоден.

Отже, ми розглянули основні моменти, яких слід суворо дотримуватися, якщо вас зупинили за серйозне правопорушення. Дотримання зазначених рад допоможе виграти час під час розгляду справи або отримати виправдання через некоректні дії інспектора під час складання протоколу.

Про що це говорить?
Що ж вважати належним повідомленням?