Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити бізнес за кордоном: бізнес в Великобританії, реєстрація компанії у Великобританії

  1. процедура реєстрації
  2. форми бізнесу
  3. обмеження бізнесу
  4. Факти про країну

Великобританія є провідним фінансовим і діловим центром світу, країна займає 8-е місце в рейтингу легкості ведення бізнесу (Doing Business 2015) Світового банку. За даними рейтингу, для того щоб зареєструвати компанію в Великобританії необхідно пройти 6 процедур, на проходження яких йде шість днів. Незважаючи на те, що в підрейтингу "Реєстрація підприємств" Великобританія займає 45-е місце, країна вважається однією з найбільш значущих юрисдикцій для міжнародного податкового планування. При цьому країна не входить ні в один з чорних списків "офшорних" країн.

Згідно з даними Світового банку, Великобританія входить в десятку країн світу за обсягами ВВП. Станом на 2013 рік ВВП країни склавши $ 2 435 174 млн. На сектор послуг припадає близько 2/3 від ВВП країни. Великобританія здійснює 10% світового експорту послуг - банківських, страхових, брокерських, консультативних, а також в області ІТ.

Крім цього, не дивлячись на відсутність більшості сировинних матеріалів, Великобританія є однією з провідних промислово розвинених країн світу. У цьому ключі процвітання економіки залежить від експорту фабричних товарів в обмін на сировину і продовольство. Найбільшими промисловими секторами є машинобудування, електроенергетика, електротехніка і електроніка, а також харчова і текстильна промисловість. Великобританія має великі запаси вугілля, нафти і природного газу. Морська видобуток нафти в Північному морі, яка почалася в 1975 році, покрила більшість нафтових потреб країни.

процедура реєстрації

У Великобританії дуже розвинений інститут підприємництва, зокрема, в кожній країні відкрита локальна організація, що займається підтримкою підприємців:

  1. Англія - National Enterprise Network
  2. Шотландія - Business Gateway
  3. Північна Ірландія - NI Business Info
  4. Уельс - Business Wales

Всі компанії повинні бути зареєстровані в Реєстраційній палаті (Companies House). Для реєстрації компанії з обмеженою відповідальністю потрібно:

  1. Назва компанії
  2. Адреса компанії
  3. По крайней мере, один директор і один акціонер
  4. установчі договору
  5. Заява про розмір капіталу
  6. Статут компанії

Після того як компанію зареєструють, видається "Свідоцтво про реєстрацію", яке підтверджує юридичний статус компанії.

Процедура реєстрації компанії у Великобританії може здійснюватися через інтернет, поштою (скориставшись формою IN01), за допомогою агента, за допомогою стороннього програмного забезпечення. Реєстрація компанії через інтернет зазвичай займає 28 годин і коштує 15 фунтів стерлінгів (оплачується за допомогою дебетової або кредитної карти або рахунки PayPal). Для реєстрації через пошту необхідно заповнити форму IN01 і відправити її в Реєстраційну палату. Реєстраційний внесок в розмірі 40 фунтів стерлінгів відправляється разом з формою, його можна оплатити чеком. Термін реєстрації - від 8 до 10 днів.

Як найменування компанії можна використовувати власне ім'я. Крім того, необхідно включити власне ім'я і / або імена партнерів і найменування фірми в офіційні документи, наприклад, рахунки-фактури та листи.

Для ведення бізнесу в Великобританії іноземна компанія також повинна зареєструватися в реєстраційній палаті. Деякі типи компаній не можуть бути зареєстровані як іноземної компанії у Великобританії, включаючи партнерства і без утворення юридичної особи. Для реєстрації іноземної компанії необхідно заповнити форму OS IN01 і відправити її в Реєстраційну палату протягом місяця. Реєстраційний внесок в розмірі 20 фунтів стерлінгів відправляється разом з формою, його можна оплатити чеком або поштовим переказом.

Читайте також:

форми бізнесу

Більшість підприємств в Великобританії реєструються як індивідуальні підприємства, товариства з обмеженою відповідальністю та партнерства.

Індивідуальний підприємець (Sole trader). Це найпростіший спосіб відкрити власний бізнес у Великобританії. Індивідуальне підприємництво означає, що власник бізнесу одноосібно управляє компанією, може працювати самостійно або наймати інших людей. Він також повністю відповідальний за всі борги і зобов'язання компанії. У Великобританії діє система самооподаткування, що означає, що розмір неоподатковуваного доходу індивідуального підприємця визначається самим платником податків. Для того щоб стати приватним підприємцем необхідно мати номер державного страхування, реєстрацію в системі самооподаткування в HM Revenue and Customs (HMRC).

Компанія з обмеженою відповідальністю (Limited company). Власник бізнесу призначає керівника компанії ( "директора") і реєструє його (або "включає") в Реєстраційну палату. Особисті доходи і доходи підприємства розділені. Щоб зареєструвати компанію з обмеженою відповідальністю, необхідні: адреса компанії, принаймні, один директор і один акціонер, статут і реєстрація платника корпоративного податку.

Існує чотири основних типи компаній:

  • Компанія з обмеженою акціями відповідальністю (Private company limited by shares) або просто компанія з обмеженою відповідальністю (private limited company). Відповідальність власників компанії обмежена тими засобами, які вони сплатили при придбанні акцій.
  • Компанія з обмеженою гарантією відповідальністю (Private company limited by guarantee). Відповідальність учасників обмежена змістом гарантійних зобов'язань, які вони повинні виконати в разі ліквідації компанії.
  • Компанія з необмеженою відповідальністю (Private unlimited companies). Відповідальність учасників нічим не обмежена.
  • Компанія відкритого типу (public limited company). Відрізняється від компанії з обмеженою відповідальністю тим, що акції можуть пропонуватися для продажу широкому загалу.

Партнерство з обмеженою відповідальністю (Limited liability partnership, LLP). Партнерство з обмеженою відповідальністю передбачає наявність двох або більше партнерів. Партнером може бути як фізична, так і юридична особа будь-якої резидентності. Кожен член партнерства платить податки зі своєї частки прибутку, але не несе особистої відповідальності за борги і зобов'язання підприємства. Їх відповідальність по боргах і зобов'язаннях обмежена в межах заздалегідь визначеної між партнерами сумою.

У партнерства обов'язково повинен бути зареєстрований адреса і договір LLP (документ, в якому прописані правила роботи LLP). Адреса повинен знаходитися в тій країні, в якій зареєстровано партнерство, наприклад, якщо LLP зареєстровано в Шотландії, то і адреса має бути зареєстрованим в Шотландії.

Адреса повинен знаходитися в тій країні, в якій зареєстровано партнерство, наприклад, якщо LLP зареєстровано в Шотландії, то і адреса має бути зареєстрованим в Шотландії

Обмежене партнерство (Limited partnership, LP). Для реєстрації партнерства необхідні, принаймні, один генеральний партнер та один партнер з обмеженою відповідальністю. Генеральний партнер і партнер з обмеженою відповідальністю мають різні обов'язки та зони відповідальності. Всі партнери сплачують податок зі своїх часток прибутку. Для реєстрації обмеженого партнерства необхідно зареєструвати адресу в тій країні, в якій зареєстровано партнерство.

Генеральний партнер несе необмежену відповідальність за зобов'язання і управляє партнерством, обмежений партнер несе відповідальність за зобов'язання лише своїм внеском в партнерство і не бере участі в управлінні LP. Обмежене партнерство не зобов'язана подавати фінансову звітність в регістр і платити податки у Великобританії, якщо директора і засновники нерезиденти і компанія не отримує прибуток у Великобританії. Таким чином, створюється безподаткова компанія, з "британським особою", яка не зобов'язана вести звітність.

Прибутковий податок з компаній застосовується по всьому прибуткам компаній резидентів. Ставки податку прийняті в розмірі 33% і 24% для підприємств малого бізнесу. У Великобританії діють три ставки ПДВ: 0, 8 і 17,5%. Нульова ставка податку застосовується до 17 груп товарів: продуктів харчування; водопостачання і каналізації; книгам і посібниками для сліпих; паливу і опалення; транспортним засобам; міжнародним послуг; одязі та взутті; благодійності. Ставка в 8% застосовується до послуг з комунальним видам забезпечення. Ставка в 17,5% застосовується до всіх інших видів товарів (послуг і робіт).

обмеження бізнесу

У Великобританії існує безліч видів бізнесу, які вимагають отримання ліцензії. Для пошуку необхідних дозволів і ліцензій використовується спеціальна пошукова система Licence finder .

Факти про країну

  1. Великобританія є лідером офшорної вітроенергетики і планує утримувати лідируючі позиції шляхом збільшення своїх офшорних вітроенергетичних потужностей до 10 ГВт до 2020 року.
  2. Великобританія відома своїми низькими показниками продуктивності праці в порівнянні з іншими країнами. За одну робочу годину британський працівник виробляє приблизно на 20% менше продукції, ніж працівники інших країн "великої сімки".
  3. Складені руки під час ділової зустрічі є для британців знаком нудьги і незацікавленості. У Великобританії жест два пальця у вигляді букви V означає перемогу, якщо долоня повернута від себе. В іншому випадку цей жест набуває непристойний характер і означає "писок".
  4. У Великобританії дуже люблять пити чай. Ця країна знаходиться на третьому мрії після Туреччини та Ірландії за споживанням чаю на душу населення. В середньому кожен британець споживає 1,942 кг чаю на рік.
  5. Англійська мрія нічим не схожа на американську. Більшість британців мріє бути власником маєтку. І хоче основну частину свого часу проводити за роботами в саду.