Реклама
Реклама
Реклама

Страхові внески ІП 2019

  1. Що таке страхові внески Страхові внески - це обов'язкові платежі на пенсійне, медичне та соціальне...
  2. Розрахунок страхових внесків ІП за себе
  3. Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.
  4. Що вважати доходом при розрахунку страхових внесків
  5. Терміни сплати страхових внесків ІП
  6. Страхові внески ІП з працівниками
  7. Як зменшити суми податків до виплати за рахунок страхових внесків
  8. Внески ІП на ССО з об'єктом оподаткування «Доходи»
  9. Внески ІП, що застосовує ЕНВД
  10. Внески ІП при суміщенні УСН і ЕНВД
  11. Внески ІП при суміщенні УСН і патенту
  12. ІП на ССО «Доходи мінус витрати»
  13. ІП на загальній системі оподаткування
  14. Звітність ІП по страхових внесках
  15. Відповідальність ІП за несплату страхових внесків

Що таке страхові внески

Страхові внески - це обов'язкові платежі на пенсійне, медичне та соціальне страхування працівників і індивідуальних підприємців. З 2017 року контроль за розрахунком і сплатою внесків знову переданий Федеральній податковій службі, яка до 2010 року вже займалася збором таких платежів під назвою ЄСП (єдиний соціальний податок).

У Податковий кодекс внесено новий розділ 34, яка регулює розрахунок і сплату внесків на:

  • обов'язкове пенсійне страхування;
  • обов'язкове медичне страхування;
  • соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та материнства.

Платити ці види внесків треба вже не до фондів, а в свою податкову інспекцію. Внески на травматизм за працівників залишилися в введенні Фонду соціального страхування, щодо них нічого не змінилося.

Серед платників страхових внесків, перерахованих в розділі 34 НК РФ, названі і індивідуальні підприємці. Індивідуальний підприємець має подвійний статус - як фізична особа і як суб'єкт підприємницької діяльності. ІП - сам собі роботодавець, тому обов'язок забезпечувати собі пенсію і медичне страхування лягає на нього.

Хто повинен сплачувати страхові внески

Порядок нарахування і сплати обов'язкових страхових внесків викликає безліч суперечок. Підприємці, які не ведуть діяльність або які не одержують від неї прибуток, вважають, що оплата обов'язкових страхових внесків до таких ситуаціях не обгрунтована. Держава ж виходить із того, що людина, яка продовжує числитися в державному реєстрі ІП, незважаючи на відсутність діяльності або прибутку від неї, має на те свої причини. Умовно кажучи, ніхто не заважає йому, в зв'язку з відсутністю доходів, припинити підприємницьку діяльність, знятися з реєстраційного обліку, а при необхідності пройти реєстрацію знову.

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Судові інстанції, в тому числі вищі, завжди вказують, що обов'язок по сплаті страхових внесків виникає у ІП з моменту набуття ним такого статусу і не пов'язана з фактичним здійсненням діяльності та отриманням доходів.

Розрахунок страхових внесків ІП за себе

Індивідуальний підприємець зобов'язаний вносити страхові внески за себе весь той час, поки він має статус суб'єкта підприємницької діяльності, за винятком пільгових періодів за їх несплату.

Стаття 430 НК РФ дає можливість індивідуальним підприємцям не сплачувати страхові внески на обов'язкове пенсійне і медичне страхування, якщо вони тимчасово не ведуть діяльність у випадках:

  • проходження військової служби за призовом, догляду за дитиною до півтора років, дитиною-інвалідом, інвалідом 1-ої групи, літніми людьми старше 80 років;
  • проживання з чоловіком - військовослужбовцям за контрактом при відсутності можливості працевлаштування в цілому до п'яти років;
  • проживання за кордоном з чоловіком, спрямованим в диппредставництва і консульства РФ, (також не більше п'яти років).

Відсутність діяльності в такі періоди треба підтверджувати документально, а про призупинення сплати внесків треба заявити в свою ИФНС.

Якщо ж ІП має право на пільгу, але продовжує отримувати дохід від підприємницької діяльності, то повинен сплачувати страхові внески на загальних підставах.

А тепер найголовніше - про які ж суми обов'язкових внесків ІП йде мова? За себе в 2019 році індивідуальний підприємець повинен перераховувати платежі тільки на обов'язкове пенсійне та медичне страхування. Перерахування внесків за соціальне страхування для отримання лікарняного і декретних виплат ІП виробляє в добровільному порядку.

Страхові внески ІП в 2019 році більше не залежать від розміру МРОТ (мінімального розміру оплати праці), а являють собою фіксовані суми, затверджені Урядом:

  • Внески на обов'язкове медичне страхування (ОМС) - 6 884 рублів на рік.
  • Внески на обов'язкове пенсійне страхування (ОПВ) частково диференційовані і складаються з фіксованої суми в 29 354 рублів і додаткового внеску.
  • Додатковий внесок сплачується, якщо доходи ІП більше 300 тис. Рублів на рік. Розраховується він як 1% від суми доходів, що перевищують цей ліміт.

Калькулятор страхових внесків за 2019 рік:

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

Приклад

Припустимо, що підприємець отримав в 2019 році доходів на суму 1 200 000 рублів. Розрахуємо суму страхових внесків ІП до сплати:

  • внески на пенсійне страхування будуть розраховуватися таким чином: 29 354 + ((1 200 000 - 300 000) * 1%) = 38 354 руб.
  • внески на медичне страхування залишаться на одному рівні і складуть 6 884 рублів при будь-якому рівні доходів.

Разом: загальна сума страхових внесків за себе в цьому прикладі дорівнює 45 238 рублів.

Введено також і верхнє обмеження розміру внесків на ОПС - в 2019 році ця сума не може перевищувати цифру в 234 832 рубля.

У наведених вище формулах був показаний розрахунок вартості повного страхового року, якщо ж підприємець був зареєстрований не на початку року або припинив діяльність до його закінчення, то все розраховані суми пропорційно зменшуються. У цих випадках треба враховувати лише повні місяці і календарні дні (при неповному місяці), в яких людина мала статус підприємця.

Підведемо підсумки:

  • У 2019 внески ІП за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів, у тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї, становитимуть 36 238 рублів, з розрахунку: 29, 354 рублів внесків на ОПС плюс 6 884 рублів внесків на ОМС .
  • Якщо величина доходів перевищує 300 тис. Руб., То сума до сплати складе 36 238 рублів плюс 1% від доходів, що перевищують 300 тис. Рублів.

Що вважати доходом при розрахунку страхових внесків

Визначення доходів для розрахунку внесків ІП залежить від обраної системи оподаткування:

У нашому сервісі Ви можете абсолютно безкоштовно підготувати повідомлення про перехід на ССО для ІП (актуально на 2019 рік):

Якщо ІП поєднує податкові режими, то доходи на різних режимах підсумовуються.

Щоб вибрати найбільш вигідну систему оподаткування конкретно для вашого бізнесу, рекомендуємо скористатися безкоштовним радою професіоналів, які допоможуть підібрати режим з мінімальними виплатами.


Терміни сплати страхових внесків ІП

Страхові внески за себе в частині доходів, що не перевищують 300 тис. Руб., (Тобто суму в 36 238 руб.) Підприємець повинен сплатити до 31 грудня поточного року. При цьому варто скористатися можливістю зменшити, в деяких випадках, суми нарахованих податків за рахунок сплати страхових внесків поквартально, про що докладніше буде розглянуто в прикладах.

Зверніть увагу: немає такого поняття, як «страхові внески ІП за квартал». Головне - виплатити всю суму в 36 238 рублів до 31 грудня поточного року будь-якими частинами і в будь-який час. Розбивка зазначеної суми на чотири рівні частини застосовується тільки для умовних прикладів.

Наприклад, якщо на ССО у вас не передбачається доходів в першому і (або) другому кварталі, то немає сенсу поспішати зі сплатою внесків. Можливо, вам буде вигідніше сплатити 3 \ 4 або навіть всю річну суму в третьому або четвертому кварталі, коли очікується значний дохід. І навпаки - якщо основний дохід очікується тільки на початку або в середині року, то і основну суму внесків треба заплатити в цьому ж кварталі.

Суть можливості знизити нарахований єдиний податок в тому, щоб в кварталі, в якому очікується значний авансовий платіж з податку, ви змогли врахувати внесену в цьому ж кварталі суму страхових внесків. При цьому внески повинні бути перераховані до того, як ви будете розраховувати суму єдиного податку до сплати.

Що стосується ЕНВД, то для нього немає поняття нульових декларацій за поставлений податку. Якщо ви є платником цього податку, то відсутність доходів не буде підставою для його несплати. Заплатити поставлений податок, розрахований за спеціальною формулою, все одно доведеться за підсумками кварталу на підставі квартальної декларації. для ЕНВД як раз і буде розумним виплачувати страхові внески кожен квартал рівними частками, якщо квартальні суми поставлений дохід не змінюються.

Додаткову суму, рівну 1% від річних доходів, що перевищують 300 тис. Рублів, треба перерахувати до 1 липня 2020 року (раніше термін був до 1 квітня року, наступного за отчтетним). Але якщо ліміт перевищено вже на початку або в середині року, то ці додаткові внески можна внести і раніше, тому що вони теж можуть бути враховані при розрахунку податків. Тут діє те ж правило - зменшення податку за рахунок внесків, сплачених в тому ж кварталі до того, як буде розраховуватися податок до сплати.

Страхові внески ІП з працівниками

Ставши роботодавцем, додатково до внесків за себе, підприємець повинен сплачувати страхові внески за своїх працівників.

Детальніше:   Як ІП організувати ведення бухгалтерського обліку Детальніше: Як ІП організувати ведення бухгалтерського обліку?

У загальному випадку, суми страхових внесків за працівників за трудовими договорами становлять 30% від усіх виплат в їх користь (крім тих, що не підлягають обкладенню в цих цілях) і складаються з:

  • внесків на обов'язкове пенсійне страхування працівників ОПС - 22%;
  • внесків на обов'язкове соціальне страхування ОСС - 2,9%;
  • внесків на обов'язкове медичне страхування ОМС - 5,1%.

Додатково в сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань - від 0,2% до 8,5%. За цивільно-правовими договорами винагороду виконавцю у обов'язковому порядку оподатковується страховими внесками на ОПВ (22%) і на ОМС (5,1%), а необхідність внесків на соціальне страхування повинна бути передбачена договірними умовами.

Після того, як з початку року розмір виплачених працівникові сум перевищить граничну величину бази для нарахування страхових внесків (в 2019 році це 1 150 000 рублів), тарифи платежів на ОПВ знижуються до 10%. Гранична величина бази для нарахування страхових внесків на ОСС в 2019 році дорівнює 865 000 рублів, після чого внески для виплати лікарняних і по материнству не нараховуються.

На відміну від внесків ІП за себе, страхові внески за працівників треба платити щомісяця, не пізніше 15 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Якщо вам потрібна допомога в підборі видів діяльності, які передбачають найменші страхові внески за працівників, радимо скористатися безкоштовною консультацією наших фахівців.

Цікаво, що підприємець має право бути найманим працівником у іншого ІП, але не може оформити трудову книжку сам на себе. При цьому страхові внески, що сплачуються за нього, як за працівника, не звільняють ІП від сплати внесків за себе.

Як зменшити суми податків до виплати за рахунок страхових внесків

Одним з плюсів при виборі організаційно-правової форми ІП, в порівнянні з ТОВ, є можливість зменшувати нарахований податок на перераховані страхові внески. Суми можливого зменшення податку до сплати будуть відрізнятися від обраного податкового режиму і наявності працівників.

Важливо: самі суми страхових внесків ІП, розраховані вище, зменшити не можна, але в деяких випадках за рахунок сплачених внесків можна зменшити суми самих податків.

Зменшити сам нарахований податок можна тільки на режимах ССО «Доходи» і ЕНВД, а зменшити податкову базу, тобто ту суму, з якої податок буде розрахований, можна на ССО «Доходи мінус витрати», ЕСХН і на ОСНО. Підприємці, що працюють тільки на патентній системі, без поєднання режимів, зменшити вартість патенту на суму страхових внесків не можуть. Це стосується внесків ІП і за себе, і за працівників.

Наші фахівці можуть допомогти вам підібрати найбільш вигідний податковий режим і підкажуть, як правілько зменшити страхові внески.

Внески ІП на ССО з об'єктом оподаткування «Доходи»

Підприємці на цьому режимі, що не мають працівників, мають право зменшити нарахований єдиний податок на всю суму сплачених внесків (ст.346.21 НК РФ). Про це не потрібно сповіщати податкові органи, а треба відобразити сплачені внески в Книзі обліку доходів і витрат та в річній податковій декларації з ССО. Розглянемо кілька спрощених прикладів.

Приклад

1.ІП, який використовує податкову систему ССО «Доходи» і працює самостійно, отримав річний дохід в сумі 380 000 рублів. Розрахований податок склав 22 800 руб. (380 000 * 6%). Протягом року було сплачено 36 238 руб. страхових внесків, тобто тільки фіксована сума (додатковий внесок в 1% від доходу понад 300 000 рублей ІП перерахує до 1 липня наступного року). Всю суму єдиного податку можна зменшити на сплачені внески, тому податку до виплати за підсумками року не буде взагалі (22 800 - 36 238 <0).

2.Тот же підприємець отримав річних доходів на суму 700 000 рублей. Нарахований єдиний податок становив 42 000 руб. (700 000 * 6%), а внески, сплачені протягом року поквартально - 40 238 руб., З розрахунку (36 238 + 4 000 (( 700 000 - 300 000) * 1%) . Сума податку до сплати складе тільки (42 000 - 40 238) = 1 762 рублів.

3.Якщо ж підприємець на цьому режимі використовує найману працю, то він має право зменшити нарахований єдиний податок за рахунок сум сплачених внесків (при цьому враховують внески і за себе і за працівників) не більше ніж на 50%.

Розглянутий вище ІП з річним доходом 700 000 крб. має двох співробітників і сплатив в якості внесків за себе і за них 80 000 руб. Нарахований єдиний податок складе 42 000 руб. (700 000 * 6%), при цьому зменшити його при наявності працівників можна тільки на 50%, тобто на 21 000 руб. Решта 21 000 руб. єдиного податку треба перерахувати в бюджет.

Внески ІП, що застосовує ЕНВД

ІП на ЕНВД без найманих працівників можуть зменшувати податок на всю суму внесків, сплачених в тому ж кварталі (ст.346.32 НК РФ). Якщо застосовується найману працю, то до 2017 року дозволялося враховувати тільки внески, сплачені за працівників, і в розмірі не більше 50% податку. Але в 2019 році порядок зменшення квартального податку на ЕНВД за рахунок внесків точно такий же, як і на ССО Доходи, тобто ІП-роботодавці мають право враховувати і внески, сплачені за себе.

При використанні оподаткування у вигляді ЕНВД, податок розраховується для кожного кварталу окремо. У тому кварталі, в якому не використовувалася наймана праця, податок можна зменшувати до 100%. А в кварталі, коли залучалися наймані працівники, податок зменшують тільки до 50%. Таким чином, важливою умовою зменшення податку до виплати на ССО «Доходи» і ЕНВД є перерахування внесків поквартально і до того, як сплачений сам податок.

Внески ІП при суміщенні УСН і ЕНВД

При поєднанні таких режимів потрібно звернути увагу на працівників, зайнятих в цих видах діяльності. Якщо в «спрощеної» діяльності працівників немає, а у «накинутого» вони прийняті в штат, то податок ССО можна зменшити на внески ІП за себе, а податок ЕНВД можна зменшити тільки до 50% на суму внесків, перерахованих за працівників (лист Мінфіну № 03-11-11 / 130 від 03.04.2013).

І, навпаки, при відсутності працівників на ЕНВД, внески ІП за себе можна віднести на зменшення «поставлений» податку, а «спрощений» податок можна зменшити до 50% на суму внесків за працівників (роз'яснення Мінфіну №03-11-11 / 15001 від 29.04.2013).

Згідно ст. 346.18 НК, при поєднанні спеціальних режимів, платники податків повинні вести окремий облік доходів і витрат, який може виявитися досить складним і зажадати звернення до фахівців.

Внески ІП при суміщенні УСН і патенту

Вище вже говорилося, що підприємці на патентній системі оподаткування не можуть зменшити його вартість на суму внесків. У разі ж суміщення ССО і патенту, підприємець, який не має працівників, може зменшити суму єдиного податку по діяльності на спрощеній системі на всю суму сплачених за себе страхових внесків (лист ФНС Росії від 28.02.2014 № ГД-4-3 / 3512 @).

ІП на ССО «Доходи мінус витрати»

Підприємці на цьому режимі враховують сплачені внески у витратах, тим самим зменшуючи податкову базу для розрахунку єдиного податку. У витратах можна враховувати як внески ІП за себе, так і внески за працівників. Зменшити сам податок до виплати вони не можуть, тому зекономлені суми будуть менше, ніж на ССО «Доходи».

ІП на загальній системі оподаткування

Ці підприємці включають сплачені внески до своїх витрат і, таким чином, зменшують суму доходу, з якої буде нарахований ПДФО.

Звітність ІП по страхових внесках

Індивідуальний підприємець, який не має працівників, не повинен здавати звітність по сплаті страхових внесків за себе. У 2019 року ІП - роботодавець повинен здавати наступну звітність, де відображає перераховані за своїх працівників суми внесків:

  • в ПФР щомісяця, за формою СЗВ-М - Чи не пізніше 15-го числа місяця, наступного за Звітним місяцем;
  • в ФСС щоквартально за формою 4-ФСС - не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом;
  • в ИФНС щокварталу за формою 6-ПДФО - не пізніше кінця наступного місяця після закінчення звітного кварталу;
  • в ИФНС щокварталу за формою єдиного розрахунку - не пізніше 30 числа наступного місяця після закінчення звітного кварталу;
  • в ИФНС раз на рік за формою 2-ПДФО - не пізніше 1 квітня за попередній рік.

Відповідальність ІП за несплату страхових внесків

У 2019 за неподання звітності та несвоєчасну сплату страхових внесків передбачені наступні санкції:

  • Неподання розрахунку у встановлений термін - 5% від не сплачена в строк суми внесків, які підлягають сплаті, за кожен повний або неповний місяць з дня, встановленого для його уявлення, але не більше 30% суми і не менше 1000 рублів (ст. 119 (1 ) НК РФ).
  • Грубе порушення правил обліку, що призвело до заниження бази для нарахування страхових внесків - 20% від суми несплачених страхових внесків, але не менше 40 000 рублів (ст. 120 (3) НК РФ).
  • Несплата або неповна сплата страхових внесків в результаті заниження бази їх нарахування, іншого неправильного обчислення страхових внесків або інших неправомірних дій (бездіяльності) - 20% від несплаченої суми страхових внесків (ст. 122 (1) НК РФ).
  • Навмисна несплата або неповна сплата сум внесків - 40% від несплаченої суми страхових внесків (ст. 122 (3) НК РФ).
  • Неподання в установлений строк або подання неповних або недостовірних відомостей персоніфікованої звітності в ПФР - 500 рублів щодо кожної застрахованої особи (ст. 17 № 27-ФЗ)

Если ви хочете избежать прикрити ФІНАНСОВИХ Втрата, нужно, в Першу Черга, грамотно організуваті ведення бухгалтерії. Щоб ви без будь-якіх матеріальніх різіків могли спробуваті варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вірішіті чи Підходить ВІН вам, ми спільно з Фірмою 1С Готові надаті нашим користувачем місяць безкоштовно бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

А тепер найголовніше - про які ж суми обов'язкових внесків ІП йде мова?