Реклама
Реклама
Реклама

Нова ставка ПДВ не викличе зростання цін

  1. Потрібні гроші на проекти
  2. Громадяни підвищення ПДВ не помітять

Фото: РИА Новости / Григорій Сисоєв

Зміна ставки податку на додану вартість (ПДВ) щорічно даватиме до бюджету додаткові 620 мільярдів рублів. Їх спрямують на охорону здоров'я та освіту. При цьому коригування Податкового кодексу не спровокує значне зростання цін: на соціально значущі товари, продукти і послуги збережеться пільгова ставка в 10 відсотків.

Потрібні гроші на проекти

На пленарному засіданні 18 липня депутати Держдуми прийняли у другому читанні урядовий законопроект про підвищення ставки ПДВ до 20 відсотків. Зміна податку направлено на залучення додаткових коштів до бюджету, яких потрібно ні багато ні мало близько восьми трильйонів рублів. Саме стільки потрібно, щоб до 2024 року виконати всі соціально-економічні зобов'язання, намічені травневим указом президента.

За задумом Уряду майже половину необхідної суми можна виручити, скорегувавши ставку ПДВ. Це податок з дуже широкою базою, і навіть незначне його підвищення збільшить надходження в бюджетну систему. За попередніми підрахунками Мінфіну, зміни принесуть в казну близько 620 мільярдів рублів щорічно, або 3,7 трильйона рублів за шість років.

Отримані від зростання ПДВ з 18 до 20 відсотків коштів Уряд планує направити на фінансування інфраструктурних проектів, охорони здоров'я та освіти. Про це раніше заявив перший віце-прем'єр, міністр фінансів Антон Силуанов.

620 мільярдів рублів щорічно, або 3,7 трильйона рублів за шість років, принесе бюджету зміна ПДВ.

За оцінками РАНХиГС, зміна ПДВ призведе до зростання ВВП, споживання, інвестицій, експорту та імпорту приблизно на 0,4-0,6 відсотка. При цьому в Мінфіні вважають, що коригування податку прискорить інфляцію на 1-1,5 відсотка в 2019 році. Однак на думку все того ж Силуанова, з урахуванням нинішніх прогнозів три відсотки підсумкова інфляції буде укладатися в цільові показники Центрального Банку - чотири відсотки.

Громадяни підвищення ПДВ не помітять

Очікується, що поправки до Податкового кодексу вступлять в силу з 2019 року. При цьому законопроектом пропонується зберегти пільгову ставку податку в 10 відсотків для соціально значущих товарів. За рахунок цього, як зазначав у ході розгляду документа в першому читанні заступник міністра фінансів Ілля Трунін, зростання цін через збільшення податку виявиться мінімальним.

Наприклад, ВЕБ прогнозує зростання споживчих цін на 0,7-0,8 відсотка, а ЦБ - в межах 0,8-1,25 відсотка. Підвищення ПДВ в першу чергу позначиться на товарах тривалого користування: автомобілі, телевізори, телефони та інша побутова техніка стануть дорожчими.

У той же час не повинні зрости ціни на овочі, макарони, хлібобулочну і молочну продукцію, м'ясо та рибу (за винятком делікатесів), а також ліки і дитячі товари. На них поширюється пільгова ставка в 10 відсотків. До того ж більшість звичних для росіян побутових операцій і послуг, включаючи пасажирські перевезення міським громадським транспортом, комунальні платежі і техогляд, як і раніше будуть взагалі звільнені від ПДВ.

Крім того, поправками, прийнятими в другому читанні, будуть продовжені до 2025 року нульові ставки ПДВ для пасажирських авіаперевезень в Крим і назад. «До 2025 року ми встановлюємо нульову ставку і на пасажирські авіаперевезення по території Далекосхідного федерального округу», - заявив в ході обговорення голова думського Комітету з бюджету і податків Андрій Макаров .

«Таким чином, коли говорять про те, що зміняться ціни на продукти харчування, на ліки - це просто спекуляція. Нічого подібного не відбудеться », - підкреслив депутат.