Реклама
Реклама
Реклама

Фірми "сплять", квартири зникають ...

Схоже на те, що той вид шахрайства, на який нещодавно звернула увагу чеська Генеральна прокуратура, родом з Південної Чехії Схоже на те, що той вид шахрайства, на який нещодавно звернула увагу чеська Генеральна прокуратура, родом з Південної Чехії. По крайней мере, дві кримінальні справи про продаж нерухомості іноземців за допомогою фальшивих векселів були заведені поліцією саме в цьому регіоні країни. Як констатує один з керівників чеської прокуратури Властіміл Рампула,

«Ми зареєстрували два випадки, коли фірма, нічого не підозрюючи, втратила свою нерухомість».

Шахраї навчилися знаходити будинки і квартири, власники яких постійно в Чехії не живуть і відповідно не читають пошту, що приходить на їх ім'я. Вірніше, власниками нерухомості виступають фірми, відкриті іноземцями: оскільки до останнього часу вони, як фізичні особи, купувати нерухомість в ЧР не мали права. Продовжує прокурор Рампула:

«Шахраї знаходять фірму, що володіє нерухомістю, яку можна легко продати. Їх цікавлять саме гроші, які можна виручити на продажу нерухомості, а не сам будинок або квартира. Засновниками фірми є іноземці. Ми такі фірми називаємо «сплячими», тому що, як правило, вони не діють. Мова, по суті, про компанії, які відкривають іноземні громадяни лише з метою подальшого придбання нерухомості ».

Шахраї пред'являють фірмі до оплати фальшивий вексель на суму, приблизно відповідну вартості нерухомості. Власник фірми, зрозуміло, про векселі нічого не знає, оскільки пошту не отримує.

«Злочинці використовують для власного збагачення вексель, який заповнюється ними на певну суму і скріплюється підробленим підписом власника« сплячою »фірми. З неоплаченим векселем шахраї звертаються до суду з вимогою стягнути з боржника потрібну суму. У суду ніяких сумнівів в достовірності векселя не виникає, оскільки з боку фірми-боржника ніхто не виступає із запереченнями. Фірма просто не знає про існування фальшивого векселя. Після задоволення вимоги позивача суд повертає йому оригінал документа, і потім дуже складно довести, ким був оформлений вексель ».

Прокурор Рампула попереджає, що жертвами шахраїв можуть стати не тільки ті фірми, які не перевіряють свою пошту, а й ті, хто не користуються належним чином своїми електронними скриньками - технічною новинкою, введеної для спрощення контактів фірм з державними структурами Прокурор Рампула попереджає, що жертвами шахраїв можуть стати не тільки ті фірми, які не перевіряють свою пошту, а й ті, хто не користуються належним чином своїми електронними скриньками - технічною новинкою, введеної для спрощення контактів фірм з державними структурами.

«Якщо юридична особа, чиї засновники знаходяться за кордоном, не подбає про своє електронній скриньці за допомогою будь-якого уповноваженого, адвоката або інших осіб, то може настати така ж ситуація, як і зі звичайною поштою».

Про інші витівки житлових шахраїв в Чехії розповідає Андрій Ядевіч, менеджер інтернет-проекту з продажу нерухомості «Property-info».

«Спроби незаконно заволодіти нерухомістю існують, причому, деякі з них досить прості. Наприклад, люди знімають квартиру, а потім з'ясовують, що власники квартири живуть за кордоном, в Росії, скажімо. У квартиронаймачів є ключі, є вся інформація про власників і їх фірмі, включаючи паспортні дані. І вони починають видавати себе за господарів фірми і квартири і намагаються продати її задешево. Вони запрошують людей на перегляди, а потім катують продаж якимось чином оформити. Це один тип шахрайства, має місце в тих випадках, коли власники в квартирі не живуть, але хочуть, щоб вона приносила хоч якісь гроші. Другий варіант - знайти квартиру і спробувати відібрати її у суді. Це, як мені здається, менш прохідний варіант - щоб суд прийняв рішення про продаж майна боржника, він повинен розглянути безліч документів, і я не вірю, що це можна зробити без присутності господаря. Це складно. По-моєму, в цій схемі для її успішності повинен бути задіяний і суд, і сам судовий виконавець ».

Як уберегти свою власність від шахраїв, теж знає фахівець з нерухомості Андрій Ядевіч.

«Як від цього захиститися «Як від цього захиститися? Перша справа - залучити в саму ситуацію якомога більше людей. Щоб прибирання робили одні, за квартирою дивилися інші, щоб хтось забирав пошту. Тоді при спробі провернути корумповану угоду злочинцям довелося б домовлятися з великою кількістю учасників. Другий варіант, найнадійніший - це внести під власну квартиру обтяження. Фірма володіє квартирою, я власник фірми. Я складаю договір про те, що даю власній фірмі кредит, який йде на покупку нерухомості. Багато на цьому і зупиняються, а треба зробити ще один крок - оформити, що гроші, отримані від засновника - це кредит, під який оформлений заставу. І саму квартиру слід в кадастрі нерухомості опломбувати. Тепер фірма тепер гарантує повернення цього кредиту своєму засновнику даною квартирою. У кадастрі нерухомості з'явиться напис, що фірма обтяжена договірними умовами. Такі квартири відразу втрачають привабливість в очах шахраїв, тому що їх не можна перепродати. Це неліквідний товар, і мало хто піде на ризик заради квартири, яку складно продати. Якщо ж хтось все-таки купить у шахраїв таку квартиру, вона все одно повернеться до своїх господарів, які мають право забрати свою квартиру за борги. Щоб зняти обтяження, треба знову підробляти документи - це більш важкий шлях, і шахраї навряд чи по ньому підуть ».

«Як від цього захиститися?