Реклама
Реклама
Реклама

Цінний папір вексель. Завантажити, приклади, зразки

  1. Вексель це цінний папір! Вексель - є цінний папір, що засвідчує боргове зобов'язання. Виражається...
  2. Договір купівлі-продажу векселя.
  3. Акт прийому передачі векселя.
  4. Протест векселя у неплатежі.
  5. Векселі Ощадбанку Росії.
  6. Дивіться відео: Що таке вексель і як його використовувати?
  7. Завантажити бланк векселя.
  8. Завантажити бланки векселів за такими адресами:

Вексель це цінний папір!

Вексель - є цінний папір, що засвідчує боргове зобов'язання. Виражається оне зобов'язання завжди в грошовій формі (ніколи в натуральній). Права по документу, тобто право стягнення боргу, можуть неодноразово передаватися третім особам. Існує 2 види векселів:

  • Простий - безумовне зобов'язання повернути зазначену в папері суму в обумовлений термін. По суті, це боргова розписка, яка може купуватися і продаватися. Його, як правило, виписує покупець будь-якого товару на ім'я продавця, який одночасно є кредитором;
  • Перекладної - розпорядження векселедавця (його ще називають трасантом) другій особі (трасату) сплатити зазначену в документі суму третій особі (його також називають ремитентом). Папір є наказ про переведення боргу з однієї людини на іншу. Як правило, векселедавець за допомогою тратти зобов'язує свого позичальника заплатити своєму кредитору.

Простий вексель також називають соло-векселем, а перекладної вексель - траттой. Обидва можуть бути середньостроковими (3-12 міс.) Або довгостроковими (від 12 міс.).

Зразок простого векселя.

Вексель - це лише один з різновидів боргових зобов'язань. Щоб зобов'язання регулювалося вексельним правом, воно повинно бути складено по визначеній законодавством формі.
Щоб дотриматися всіх вимог найпростіше купити бланки векселів. Як соло-вексель, так і тратта повинні містити реквізити:

1. Назва документа - вексель. Воно повинно бути на одній мові з основним текстом.
2. Найменування підприємства або ПІБ платника, якщо складається тратта.
3. Зобов'язання безумовно сплатити зазначену суму.
4. Термін платежу. Реквізит може вказуватися у вигляді конкретної дати, а може виражатися у вигляді тимчасового періоду від дати складання чи дати пред'явлення. Якщо термін векселі не вказано, тоді папір повинна бути погашена за пред'явленням. Рядок термін платежу теж може містити відповідну вказівку - погасити за пред'явленням.
5. Місце платежу. Якщо даний рядок не заповнена, то місцем платежу вважається місцезнаходження або місця проживання платника, а також інше місце, вписане поряд з реквізитами платника.
6. Найменування або П.І.Б. одержувача платежу і / або векселедавця.
7. Дата складання паперу.
8. Місце складання. Якщо воно не відображено, тоді їм вважається адреса векселедавця або інший адресу, вказану поруч з векселедавцем.
9.Підпис векселедавця. Якщо папір видається юридичною особою, то обов'язковою є тільки підпис керівника. Однак якщо підпис головбуха все ж варто, тоді вона має силу поруки.

Такий звичний реквізит як печатку фірми не є обов'язковим, навіть якщо на бланку є місце для друку.

При всій строгості вимог вексель не є БСО (бланком суворої звітності), як наслідок можна бланки векселів завантажити (наприклад, у нас на сайті в кінці цієї статті), а не тільки купити вже готові.

Договір купівлі-продажу векселя.

Вексель часто підкріплюється договором. Складання договору не обов'язково. Законодавство цього не вимагає. Папір буде мати силу і без нього. Однак судова практика говорить про те, що договір має значення і може вплинути на судове рішення в спірних випадках.

При цьому слід розуміти, що багаторазово продана папір не може бути опротестована на підставі договору, тобто стоять на ній підпису (індосамент) мають юридичну силу незалежно від договору. Таким чином, якщо векселеполучателю була проведена оплата векселем, то вона не може бути скасована на підставі відсутності договору або визнання його недійсним.

Як правило, папір видається в забезпечення будь-якої угоди, тобто має товарне покриття. Папір, що не має покриття і засновану лише на договорі купівлі-продажу, називають бронзовим векселем.

При певних обставинах його можуть визнати недійсним. А ось договір купівлі-продажу, складений додатково до товарної угоді, буде хорошим інструментом.

З його допомогою можна відрегулювати ряд аспектів, які не відображені в самому папері, а також захиститися від недобросовісного партнера, який може відмовитися від зобов'язань. Довести силу векселя, підкріпленого договором, буде набагато простіше.

Акт прийому передачі векселя.

На додаток до договору, якщо такий складався, додається акт прийому-передачі. В акті також зазначається підстава для передачі паперу. Наприклад, якщо договір укладається між юридичними особи, тоді він повинен бути оплатним. Дарування векселі однієї комерційної організацією інший за законом не допустимо.

Акт, також як і договір, є захистом від недобросовісних партнерів, з якими здійснюються розрахунки векселями, особливо якщо оні зобов'язання важко буде підкріпити іншими документами.

Протест векселя у неплатежі.

Протест векселя - це офіційне (нотаріальне) вимога платежу. Якщо боржник своєчасно не погасив зобов'язання по папері, тоді вона повинна бути опротестована в певні терміни.

Ця процедура дозволяє власникові реалізувати свої права. Порушення термінів, також як і невиконання протесту, тягне за собою втрату права на погашення. Платник за опротестованим документу може погасити борг добровільно, після повідомлення нотаріусом.

У разі непогашення векселедержатель може стягнути борг по суду з урахуванням відсотків за користування коштами в період прострочення, пені та компенсації витрат по стягненню.

Додатково перекладний вексель може супроводжуватися протестом в неакцепті або в недатованому акцепт. Здійснювати протест на території РФ може тільки нотаріус.

Векселі Ощадбанку Росії.

В останні роки російський ринок векселів складається головним чином з банківських паперів. Лідирує, зрозуміло, найбільший банк країни - Сбербанк. "Фінансові" векселі СБ РФ є привабливим інструментом, що дозволяє отримувати дохід з вільних грошових коштів.

Цінний папір вексель відрізняється стабільністю котирувань. Прибутковість тут мало залежить від кон'юнктури, традиційно складається з політичної та макроекономічної інформації.

Якщо він купується у надійного підприємства, то ризик втратити гроші мінімальний. Надійність СБ як банку з державною участю робить інвестиції низькоризиковані.

Крім того, цінний папір випускається Ощадбанком на захищених бланках. Банк має базу векселів, що дозволяє покупцеві паперу у третьої особи упевнитися в її справжності.

Дивіться відео: Що таке вексель і як його використовувати?

Дивіться відео: Що таке вексель і як його використовувати

Завантажити бланк векселя.

Ті, хто шукає, де купити бланк векселі, можуть його просто завантажити на нашому сайті. Хоча багато підприємств, що активно користуються цим цінним папером (такі великі як Ощадбанк), виготовляють їх на захищеному папері і враховують як БСО, допускається оформляти даний документ на звичайному чистому аркуші.

А для того щоб партнери не сумнівалися в автентичності документа і чесності власника папери, можна додатково оформити договір і підкріпити його актом.

Завантажити бланки векселів за такими адресами:

1. Бланк простого векселя (Word): завантажити >>
2. Бланк переказного векселя (Word): завантажити >>

Дивіться відео: Що таке вексель і як його використовувати?
Дивіться відео: Що таке вексель і як його використовувати?