Реклама
Реклама
Реклама

Ведення переговорів

  1. види переговорів
  2. Як зробити переговори вигідними
  3. Основні прийоми ведення переговорів

Ведення переговорів - це дуже важливе вміння не тільки для індивідуального підприємця, а й для кожної людини. Здатність конструктивно вести розмову дає можливість стати успішним практично у всьому. Адже людям властиво вирішувати всі свої справи в розмові один з одним.

види переговорів

Рішення ділових питань в спільній розмові називаються переговорами. Вони бувають трьох видів щодо результату зустрічі. Переговори «Програш-програш» характеризуються повним нерозуміння сторін, які намагаються виробити спільний план дій. Нульовий результат переговорів не дає жодній стороні почати розвиватися. Другий варіант переговорів «Програш-виграш» означає, що одна сторона придбала імпульс до подальшого розвитку і вигоду, а друга - ні. Угоди після таких переговорів є поодинокими і до повторного досвіду співпраці не призводять. І найпозитивніші Ділові перемовини «Виграш-виграш», коли дотримані інтереси обох сторін, є прогрес в розвиток кожної з них, угода є корисною для кожної фірми і, як правило, повторних угод буває ще багато.

Як зробити переговори вигідними

Для того, щоб переговори провести по третій схемі, треба дотримуватися деяких правил. По-перше, на переговорах треба намагатися спілкуватися з людиною, не звертаючи уваги на його особистісні якості. Якщо він вам неприємний сильно, то просто знайдіть іншого партнера, якщо вже ви сіли з ним за стіл переговорів, то відкиньте всі упередженості до людини.

У своїй мові не виділяйте мети тієї або іншої фірми, сформулюйте спільні цілі, тоді вам і вашим партнерам стане зрозуміліше, чому треба діяти разом. Порахуйте, який прибуток (а це не тільки гроші), може вийти і у вас, і у партнера, якщо ви укладете угоду. Загальні цілі не тільки об'єднають вас, ваші сили зростуть у багато разів через ефект синергії.

Підготуйте перед переговорами кілька варіантів співпраці. Виходячи із загальних цілей, ви з партнером обов'язково виберете один з підготовлених варіантів.

Правила ведення переговорів включають в себе об'єктивні критерії, за якими буде вироблятися спільне рішення. Тут не повинно бути ухилу в чию-небудь сторону, нереальних прибутків і супер-умов для однієї зі сторін.

Основні прийоми ведення переговорів

Прийомів ведення переговорів дуже багато, у кожного вони свої. Але є і загальні головні моменти.

Завжди перевіряйте, чи зрозумілі були ваші слова. Якщо партнер, який вас слухає, видає соціальні «підтакують» звуки або киває головою, то все в порядку, вас чують і слухають. Після кожного виступу підводите підсумок. Це важливий момент, він дасть можливість обом сторонам всю зустріч поступально підійти до повноцінного висновку.

Чітко структуруйте переговори. Якщо людина приступає до мови, починається обговорення сказаного, це треба позначити словами, інакше в переговорах буде безлад, до фіналу їх буде підвести неможливо.

У переговорах важливо задавати більше питань, щоб всі тонкощі діла не залишилися не обговореними. Так само треба вміти на ходу аналізувати сказане, і відкрито реагувати на поведінку і пропозиції партнерів: висловлювати задоволення, незгоду, обурення, радість від розуміння.

Під час зустрічі робіть записи про її ході, а після переговорів обов'язково проведіть «розбір польотів» і запишіть всі свої помилки, що не повторювати їх у майбутньому.