Реклама
Реклама
Реклама

Ведення бухгалтерського обліку ІП

  1. Самостійне ведення бухгалтерського обліку ІП
  2. Невеликий обсяг або стартап
  3. наймані працівники
  4. система оподаткування
  5. Сторонні послуги бухгалтерського обліку
  6. Хто приходить бухгалтер
  7. Постійний бухгалтер в офісі
  8. Аутсорсинг бухгалтерських послуг

Одним з важливих питань, які можуть виникнути після реєстрації ІП - хто буде вести бухгалтерський облік? Залежно від вибору податкової системи, а також особливостей ведення діяльності, наприклад, обсяг передбачуваних робіт або ж наявність найманих працівників - можна вести облік як самостійно, так і віддавши це право аутсорсинговим компаніям. Розглянемо більш докладно.

Зміст статті

Самостійне ведення бухгалтерського обліку ІП

Ведення обліку ВП у певних випадках можна без особливих труднощів здійснювати самостійно, навіть не маючи при цьому бухгалтерського або економічної освіти, в тому числі, якщо ви і зовсім не знаєте, що таке бухгалтерія і не проходили спеціальних курсів Ведення обліку ВП у певних випадках можна без особливих труднощів здійснювати самостійно, навіть не маючи при цьому бухгалтерського або економічної освіти, в тому числі, якщо ви і зовсім не знаєте, що таке бухгалтерія і не проходили спеціальних курсів.

Відзначимо, що підприємець, на відміну від ТОВ не зобов'язаний вести повноцінний бухгалтерський облік, в обов'язок входить лише ведення Книги Обліку доходів і витрат .

Невеликий обсяг або стартап

Якщо ви тільки відкрили свою справу, і у вас немає великих обсягів, то ймовірно ви зможете вести облік ІП самостійно, не вдаючись до додаткових витрат у вигляді найманих бухгалтерів. Тим більше якщо у вас навіть немає відкритого розрахункового рахунку, то у вас буде мінімум бухгалтерії. Залежно від системи оподаткування кожен підприємець повинен надавати певну звітність.

Увага! Незалежно від того, є чи ні співробітників у ІП, він повинен щорічно сплачувати внески в ПФР за себе .

наймані працівники

Ще один фактор, який ускладнює облік - це наявність найманих працівників. Адже при цьому ще додаються додаткові види звітності за працівників, такі як 2-ПДФО , Звіт по середньооблікової чисельності - надаються щорічно, 6-ПДФО , РСВ-1, 4-ФСС - надається щоквартально, а СЗВ-М - щомісяця. Однак при бажанні можна і з ними розібратися, в цьому ми постараємося вам допомогти.

система оподаткування

Наступний фактор - це система оподаткування, яка буде застосовуватися в компанії. Найпростіший варіант - це патент , Який практично не передбачає складання звітності. Далі за складністю йде спрощена системи (ССО) - 6% (по доходах), ЕНВД і ЕСХН . Дещо складніше буде вести облік на ССО - 15% (доходи, зменшені на величину витрат), тут у вас буде набагато більшою тяганини.

Найскладнішим видом оподаткування є загальна система (ОСНО) , Причому деякі види діяльності можна здійснювати, лише застосовуючи даний режим. В цьому випадку вам, ймовірно, не обійтися без кваліфікованого бухгалтера або, як варіант застосовувати бухгалтерський аутсорсинг. При цьому варто відзначити, що існують заборонені види діяльності для ІП , Які можуть вести лише організації.

Увага! Одним з рішень по веденню самостійного обліку - це бухгалтерія онлайн. Вести її можна за допомогою спеціалізованих онлайн ресурсів, наприклад, використовуючи Сервіс Моя справа , Ознайомитися з тарифами і можливостями системи ви зможете, перейшовши за цим посиланням.

Плюс: Безумовно найбільшою перевагою буде те, що ви не буде платити зайві гроші за ведення обліку Плюс: Безумовно найбільшою перевагою буде те, що ви не буде платити зайві гроші за ведення обліку. При цьому, при належному старанні будете представляти всю економіку своєї справи і, відповідно самі себе не обдурите.

Мінус: Якщо ви не уявляєте собі, що таке ведення обліку, то необхідно буде розбиратися в нюансах, витрачати час на освоєння та ведення обліку, а також на спілкування з податковими органами Мінус: Якщо ви не уявляєте собі, що таке ведення обліку, то необхідно буде розбиратися в нюансах, витрачати час на освоєння та ведення обліку, а також на спілкування з податковими органами. А це в свою чергу вимагає відповідних навичок.

Сторонні послуги бухгалтерського обліку

Якщо ж ви не хочете витрачати час на ведення обліку або ж боїтеся допустити помилку, в такому випадку це справа можна довірити фахівцеві.

Хто приходить бухгалтер

Даний варіант підійде для невеликої організації або на етапі Start-up, яка застосовує такі системи оподаткування, як ЕНВД, УСН і Патент Даний варіант підійде для невеликої організації або на етапі Start-up, яка застосовує такі системи оподаткування, як ЕНВД, УСН і Патент.

У деяких випадках, при невеликому документообіг можна покласти послуги бухгалтерського обліку та при загальній системі оподаткування, однак при збільшенні обсягу роботи такий варіант вже не підійде.

плюси: плюси:

  • Хто приходить співробітник не займає робоче місце, тому для вас не буде потрібно його облаштовувати, до того ж, якщо ви займаєтеся, наприклад, лотковою торгівлею, то у вас його просто немає.
  • У зв'язку з тим, що даний співробітник може приходити 1-2 рази в тиждень, то його послуги будуть коштувати не так дорого на увазі його часткової зайнятості.

мінуси: мінуси:

  • Часткова зайнятість може бути і мінусом, адже, якщо у вас не буде касира, то оформлення первинної документації та ведення каси буде покладено на вас.
  • Можливо, здача підготовленої звітності бухгалтером буде покладено на вас.

Як варіант можна обговорити з даним співробітником і часткове присутність в офісі, щоб по максимуму покласти на нього ведення обліку. В такому випадку вам буде потрібно мінімум часу на облік.

Постійний бухгалтер в офісі

Якщо у вас зріс документообіг і приходить бухгалтер вже не справляється, в такому випадку може виникнути необхідність прийняти в штат компанії штатного бухгалтера Якщо у вас зріс документообіг і приходить бухгалтер вже не справляється, в такому випадку може виникнути необхідність прийняти в штат компанії штатного бухгалтера. Починати можна з однієї людини і далі по мірі зростання компанії збільшувати штат, якщо ви бачите, що один головбух не справляється.

Крім цього на бухгалтерію можна покласти і ведення кадрового обліку в компанії, тим більше, якщо у вас відбувається збільшення чисельності. У такому випадку ви зможете трохи компенсувати витрати на такий штат, за рахунок покладання більшості функцій на відділ.

Крім цього спілкування кваліфікованого бухгалтера з податкової інспекцій дозволить уникнути ряду штрафів і суттєво зменшить ймовірність помилок у веденні обліку.

плюс: плюс:

  • Послуги бухгалтерського обліку приходять бухгалтером програють в обсяг покладеної навантаження на штатних співробітників і як результат, вам не потрібно виділяти багато часу на спілкування з податковою.
  • За рахунок постійного знаходження в офісі штатної бухгалтерії в обліку виникає менше помилок.
  • Можна покласти на відділ ведення відділу кадрів.
  • Повністю ведеться первинні документи і здійснюється повний документообіг.

мінуси: мінуси:

  • Виникає необхідність в офісі і організації додаткових робочих місць, що в свою чергу збільшує витрати компанії або ІП.
  • Послуги штатної бухгалтерії обходяться набагато дорожче приходить бухгалтера.

Аутсорсинг бухгалтерських послуг

Аутсорсинг бухгалтерії - це надання ведення бухгалтерського обліку сторонньою компанією, в штаті якої складаються кваліфіковані бухгалтера Аутсорсинг бухгалтерії - це надання ведення бухгалтерського обліку сторонньою компанією, в штаті якої складаються кваліфіковані бухгалтера. В даному випадку послуги бухгалтерського обліку вам обійдуться дорожче приходить бухгалтера, але швидше за все, дешевше, ніж утримувати свій штат співробітників. При цьому вам не потрібно буде організовувати зайві робочі місця.

Даний варіант має досить багато плюсів: Даний варіант має досить багато плюсів:

  • Послуги бухгалтера для ІП або ТОВ обійдуться дешевше, ніж власний штат співробітників, але дорожче приходить бухгалтера.
  • Найчастіше ІП або ТОВ намагаються не укладати трудові договори з приходять співробітниками, що не дуже добре. В даному випадку, ви укладаєте договір з компанією, яка відповідає за ваш бухгалтерський облік і взаємодіє з податкової інспекцій від вашого імені за дорученням.
  • Немає необхідності організовувати робочі місця, а значить, вам не потрібно буде проводити спеціальну оцінку робочих місць, що входить в обов'язки всіх роботодавців.
  • При нарахуванні податків в залежності від кількості співробітників, в разі ЕНВД або Патенту, у вас не буде збільшуватися податкова база, що буде економити ваші фінанси.
  • Як правило, в таких компаніях встановлені програми для надання звітності електронними засобами комунікації, і вам обійдеться дешевше оплата за дану послугу, ніж встановлювати такий пакет програмного забезпечення у себе на комп'ютерах.

мінуси: мінуси:

  • До мінусів можна віднести, що все ж ведення первинної документації вам необхідно буде покласти або на себе, або на бухгалтера (касира) по первинці.