Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: США офіційно вийшли з ЮНЕСКО

США з 31 грудня офіційно припинили повноправне членство в Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Вашингтон більше не буде робити членські внески і не зможе висувати своїх представників до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

США з 31 грудня офіційно припинили повноправне членство в Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Вашингтон більше не буде робити членські внески і не зможе висувати своїх представників до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

При цьому Сполучені Штати залишаться державою - постійним спостерігачем при ЮНЕСКО та продовжать виконувати положення Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року. Крім того, у США збережеться можливість висувати на розгляд нові об'єкти культурної спадщини.

Вашингтон також братиме участь в охорону всесвітньої культурної спадщини, захисту свободи преси, сприяння науковому співробітництву та освітнього процесу, зазначає ТАСС.

У США знаходяться 23 об'єкти, включених до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед них статуя Свободи, Великий каньйон, Єллоустонський і Йосемитский національні парки. Після виходу держави з ЮНЕСКО їм нічого не загрожує, тому що, згідно з конвенцією 1972 року, що країни самі повинні нести відповідальність за об'єкти всесвітньої спадщини на своїй території.

Держдепартамент США повідомив ЮНЕСКО про вихід з її складу в жовтні 2017 року, пояснивши це заборгованістю по членським внескам (більше 500 мільйонів доларів), необхідністю реформи організації та її "антиізраїльській упередженістю".

Під цим малося на увазі, що в проектах резолюцій ЮНЕСКО для святинь в Старому місті Єрусалиму використані тільки мусульманські назви, а зв'язок з цими місцями єврейського народу ігнорується.

Слідом за Вашингтоном про вихід з ЮНЕСКО оголосив Ізраїль . Прем'єр Біньямін Нетаньяху заявив, що організація перетворилася на театр абсурду, і похвалив президента США Дональда Трампа за "сміливе і високоморальну рішення" залишити її.

У грудні 2017 року, після того, як Генасамблея ООН прийняла резолюцію проти визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю, Нетаньяху доручив почати процедуру виходу з ЮНЕСКО.

У МЗС РФ висловили співчуття в зв'язку з рішеннями США і Ізраїлю, але заявили, що не будуть нікого вмовляти залишитись в ЮНЕСКО. В Німеччині розкритикували позицію Вашингтона, а й саму організацію засудили за політизацію.

У 1984 році під час холодної війни Рональд Рейган ініціював вихід США з ЮНЕСКО, вважаючи організацію ідеологічним союзником СРСР. В якості причин також називалися зайва політизація і нерозумне витрачання бюджету організації. У 2002 році за Джорджа Буша - молодшого Сполучені Штати знову приєдналися до ЮНЕСКО.

У 2011 році за Барака Обами США скоротили фінансування ЮНЕСКО на 80 мільйонів доларів на рік, що становить 22% сукупного бюджету організації. Це стало відповіддю на включення Палестини до складу ЮНЕСКО на правах повноправного члена.