Реклама
Реклама
Реклама

Коди і класифікатори валют

  1. коди стандарту ISO 4217 [ правити | правити код ]
  2. коди Класифікатора клірингових валют [ правити | правити код ]
  3. Особливості окремих класифікаторів [ правити | правити код ]
  4. світовий стандарт ISO 6166 ( ISIN ) [ правити | правити код ]
  5. світовий стандарт ISO 10962 ( CFI ) [ правити | правити код ]
  6. світовий стандарт ISO 10646 ( Unicode, Юнікод ) [ правити | правити код ]
  7. Національні стандарти: ОКВ , УКХ [ правити | правити код ]
  8. Російські галузеві стандарти: ККВ , КВ ФНС [ правити | правити код ]
  9. Міждержавні стандарти: МКВ , КВ ТС [ правити | правити код ]
  10. Приватний класифікатор - Коди Тейлора [ правити | правити код ]

Код валюти - відносно коротка послідовність цифр і / або букв , Яка використовується для подання найменування грошової одиниці та її ідентифікації в різних системах передачі інформації. коди валют згруповані в класифікатори валют, які, як правило, є загальносвітовими, міждержавними, національними або галузевими стандартами.

Загальносвітовим стандартом є ISO 4217 .

Існує кілька версій міжнародних класифікаторів різних наднаціональних організацій, куди входить Росія , Наприклад:

Локальні діючі російські стандарти:

Існують також інші класифікатори і стандарти , Які можуть бути використані для локальних цілей.

В класифікатори валют, використовуваних в Росії, застосовуються два основних принципи кодування - стандарту ISO 4217 і Класифікатора клірингових валют .

коди стандарту ISO 4217 [ правити | правити код ]

Найбільш поширеним є стандарт ISO 4217 , Який служить базою для створення інших класифікаторів і включає такі відомості [1] :

При цьому валюти розбиті на три групи:

  • що знаходяться в обігу [2] ;
  • що знаходяться в обігу валютні фонди (дублюються також в списку знаходяться в обігу валют) [3] ;
  • що вийшли з обігу Демократичної Республіки після 1978 роки (від першої публікації стандарту) [4] .

У свою чергу, коди ISO 4217 [1] :

  • літерні - засновані на двобуквений кодах (alfa-2) країн світу стандарту ISO 3166-1 , Які, як правило, стають першими двома буквами коду валюти (третя буква коду валюти - в більшості випадків перша буква в її найменуванні англійською мовою);
  • цифрові - як правило, повторюють цифрові коди країн світу Статистичного відділу ООН .

Більшість інших стандартів і класифікаторів валют (наприклад, Класифікація валют (ОКВ) , Міждержавний класифікатор валют (МКХ) , Класифікатор валют Митного союзу (КВ ТС) ) Повторюють коди ISO 4217 , Але актуалізуються з затримкою на кілька місяців, а в ряді випадків - на кілька років (докладніше див. Розділ «Порівняльна таблиця стандартів»).

Дещо відрізняється принцип формування кодів Тейлора . Основна відмінність полягає в тому, що, крім кодів стандарту ISO 3166-1 для позначення країн і територій, що емітують або емітували власні валюти, використовуються також коди, самостійно розроблені Брайаном Тейлором, автором методики (докладніше див. розділ «Приватний класифікатор - Коди Тейлора»).

коди Класифікатора клірингових валют [ правити | правити код ]

Принципово інший принцип кодування використовувався в Загальносоюзному класифікаторі валют (ОКВ: 1984) і продовжує використовуватися в Класифікаторі клірингових валют (ККВ). В останньому вже самі назви валют істотно відрізняються від прийнятих в інших стандартах. Назва клірингової валюти може містити наступну інформацію (див. приклади нижче):

  • валюта обліку (валюта, в якій ведеться облік, сальдіруются рух товарів і грошових коштів);
  • валюта розрахунків (валюта, в якій виробляються фактичні платежі за контрактом);
  • країна, з якої підписаний контракт;
  • тип контракту.

Залежно від внутрішніх властивостей ( вільно конвертовані , замкнуті ), Від способів використання (наприклад, для клірингу , Для прямих розрахунків), від соціально-політичної системи та рівня економічного розвитку країни-емітента (соцкраїни, країни, що розвиваються ), Спочатку валюти були розбиті на п'ять (пізніше шість) груп, кожній з яких відповідала одна або кілька цифр від нуля до дев'яти . Усередині групи грошовим одиницям привласнювалися двозначні порядкові номери від «00» до «99». Таким чином, код був тризначним цифровим, де перша цифра описувала ключові ознаки самої валюти, її емітента та / або способи використання, а дві останніх були порядковим номером грошової одиниці в групі.

Згодом перша цифра коду була замінена на велику літеру кирилиці (В редакції класифікатора клірингових валют, виданого Державним митним комітетом Російської Федерації ; ККВ ГТК) або на велику літеру латинського алфавіту (у редакції Центрального банку Російської Федерації ; ККВ ЦБ РФ). При цьому у зв'язку з тим, що майже всі соціалістичні країни встали на капіталістичний шлях розвитку , багато замкнуті валюти перетворилися в вільно конвертовані , Але при цьому зберегли свої вихідні коди, початкові групи класифікатора втратили своє значення. В даний час клірингові коди в більшості випадків являють собою не більш ніж тризначні буквено-цифрові порядкові номери валют в класифікаторі. Для прикладу - перші десять кодів чинній редакції класифікатора (ККВ ЦБ РФ) [5] :

Нижче представлені існуючі валюти, і мають станом на 12.01.2012 код в одному з діючих класифікаторів і відсортовані за кодом alfa-3 стандарти ISO 4217 (В рамках розділу таблиці «Існуючі валюти, включені в ККВ або в класифікатор Тейлора» - за кодом alfa-3 класифікатора Тейлора). При цьому:

  • жовтим кольором виділені коди ISO 4217 , Відсутні в Класифікація валют (інші невідповідності двох стандартів відзначені примітками з буквою a);
  • зеленим - літерні (alfa-3) коди стандарту ISO 3166-1 , Що збігаються з одним з кодів ISO 4217 ;
  • блакитним - цифрові (number-3) коди стандарту ISO 3166-1 , Що не збігаються з кодом базової валюти відповідної держави в стандарті ISO 4217 ;
  • фіолетовим - коди Тейлора, що не збігаються з кодом відповідної валюти в стандарті ISO 4217 ;
  • хакі - коди Тейлора, що збігаються з кодом іншої валюти в стандарті ISO 4217 ;
  • помаранчевим - коди Тейлора, відповідні коду вийшла з обігу валюти, але збереглися в класифікаторі Тейлора, очевидно, через його рідкісного поновлення;
  • сірим - коди валют, що не входять в ISO 4217 , Але включених у версію стандарту, яка опублікована європейським союзом .

Не включені коди стандарту ISO 6166 ( ISIN ), Оскільки безпосередньо грошовим одиницям вони присвоюються рідко.

У стандарті Юнікод може бути зазначено, що конкретний символ позначає конкретну грошову одиницю ( - символ шекеля ), А може бути дано пояснення, що знак відповідає родової назви групи валют (наприклад, - будь-яка з рупій ). При цьому на практиці деякі символи можуть використовуватися для позначення і тих валют, які не згадані в стандарті (наприклад, $ для позначення болівіано , Паанга , Патакі , реала , Тали та ін.). У таблиці відповідності між назвами грошових одиниць і кодами їх знаків дані виключно на підставі даних самого стандарту; для тих валют, у яких в Юникоде символ не вказано, в таблиці проставлено знак валюти ( англ. general currency, currency sign) - ¤ (U + 00A4).

розбіжності між ISO 4217 і ОКВ з точки зору вказівки країн, що використовують ті чи інші валюти:

  1. 1 2 3 4 5 6 Держава (територія) не згадується в ОКВ
  2. Згідно ISO 4217, не включена в список країн, що використовують євро ; згідно ОКВ - включена

Особливості окремих класифікаторів [ правити | правити код ]

світовий стандарт ISO 4217 [ правити | правити код ]

ISO 4217 був затверджений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) в 1978 році і в даний час входить в шорт-лист восьми найбільш затребуваних [41] і в трійку найбільш просуваються самої ISO стандартів [42] .

В оригіналі стандарт публікується на англійською і французькому мовах [1] . Офіційний, авторизований Міжнародною організацією зі стандартизації переклад на російська та інші мови світу не провадиться. Однак на основі ISO 4217 розробляються національні стандарти - наприклад, Класифікація валют або український Класифікатор валют ( укр. Класифікація валют ). У ряді країн застосовується безпосередньо ISO 4217, у всіх інших випадках він є лише рекомендацією для країн-учасниць ISO , А не обов'язковим до виконання документом.

Область застосування ISO 4217 - «для використання в документах і повідомленнях, що відносяться до міжнародних торговельних угодах ... при будь-яких торгових, банківських або адміністративних операціях, в яких назви валют або фондів повинні бути вказані у вигляді коду» [43] .

Характерними відмінностями ISO 4217 є наявність таблиці, присвяченої кодами валют, які вийшли з обігу Демократичної Республіки після 1978 роки (після першої публікації стандарту), а також даних про розмінних (похідних, дрібних) грошових одиницях .

В Європейському союзі (ЄС) стандарт ISO 4217 є документом прямої дії [44] . При цьому регламент його використання доповнений низкою довідкових матеріалів [45] :

Крім того, класифікатор ЄС доповнений кодами ще трьох грошових одиниць, які не включені в ISO 4217, - гернсійского , Джерсійський і Менська фунтів. Їх коди побудовані за принципами ISO [46] :

Нарешті, на сайті EC стандарт опублікований на 23 мовах, включаючи англійську і французьку; перекладу на російську мову немає, оскільки жодна держава, що використовує російську мову в якості офіційного, в Євросоюз не входить.

світовий стандарт ISO 6166 ( ISIN ) [ правити | правити код ]

Ще один світовий стандарт - ISO 6166 [En] , Відповідно до якого розробляються 12-розрядні буквено-цифрові коди ISIN (від англ. International Securities Identification Number - міжнародний ідентифікаційний код цінного паперу). Вони використовуються для ідентифікації перш за все цінних паперів , Проте іноді присвоюються валют і навіть їх похідним , Наприклад:

Префікс з двох букв відповідають коду держави, де розташований емітент цінного паперу або грошової одиниці, в стандарті ISO 3166-1 , Символи з третього по одинадцятий є національним ідентифікатором цінного паперу або валюти ( англ. National Securities Identifying Number, NSIN; ці коди відповідно до стандарту привласнюють уповноважені національні нумеруються агентства), останній символ служить перевірочним числом . У порівнянні з ISO 4217 основна сфера застосування цих кодів набагато вже - біржові операції , Їх облік, розрахунки і кліринг за ними. Валюти в даному випадку розглядаються виключно як об'єкт біржової торгівлі [51] [52] [53] .

світовий стандарт ISO 10962 ( CFI ) [ правити | правити код ]

коди ISIN не містять інформації, що характеризує фінансовий інструмент (Тип, форма випуску, особливості обігу, погашення, інші істотні відомості), і служать лише для однозначної ідентифікації конкретних цінних паперів. Ці дані представлені в кодах CFI (від англ. Classification of Financial Instruments - класифікація фінансових інструментів), правила присвоєння яких регулюються стандартом ISO 10962 [En] . CFI являє собою 6-розрядний код, що складається з букв латиниці , Де I розряд вказує на категорію цінного паперу (стандарт виділяє шість основних типів фінансових інструментів), II розряд конкретизує групу всередині категорії, розряди III-VI вказують на найбільш суттєві характеристики фінансового інструмента. Таким чином, коди CFI не є чимось унікальним, але суттєво доповнюють і, як правило, використовуються разом з кодами ISIN [54] [52] [55] .

Валют відповідно до стандарту ISO 10962 присвоюється код MRCXXX, що характеризує їх як окремого типу об'єктів біржової торгівлі :

  • M - Категорія «Різне (Інше)» ( англ. Miscellaneous (Others));
  • R - Група «Референтні (довідкові) інструменти» ( англ. Referential Instruments);
  • C - Підгрупа « валюти »( англ. Currencies), включаючи також прямі і крос-курси валют.

Крім валют, в групі MR також виділяються:

Станом на початок 2012 року Національний розрахунковий депозитарій , Уповноважена російське нумеруються агентство, присвоїло код MRCXXX двом фінансовим інструментам: російського рубля [47] і крос-курсу рубля до євро ( ISIN - RU0001458465) [56] .

світовий стандарт ISO 10646 ( Unicode, Юнікод ) [ правити | правити код ]

Крім кодів найменування валют можуть бути коротко представлені скороченнями (абревіатурами) або спеціальними знаками (символами) . Міжнародним стандартом, який регламентує використання таких знаків, зокрема, при розробці шрифтів , є Юнікод [57] (Його ранні версії синхронізовані зі стандартом ISO 10646 [En] ). Коди стандарту - чотирьох- або п'ятизначна послідовність літер і цифр, де перші три (для п'ятизначних кодів - чотири) символу вказують на колонку кодової таблиці, а останній - на рядок. Таким чином, код в цілому є номером конкретної комірки в кодової таблиці, якій і відповідає конкретний символ. Крім того, попереду коду додається префікс U +, який вказує на те, що це код саме стандарту Юнікод .

Однак якщо коди ISO 4217 або ISO 6166 мають однозначні відповідності з найменуваннями валют, то їх символи, включені в Юнікод , У багатьох випадках багатозначні. Зокрема, символ $ може бути одночасно використаний для позначення близько сорока існуючих валют, які називаються доларами , песо , ескудо і т. д. Крім того, в частині знаків валют Юнікод по суті фіксує лише відповідність конкретного коду назвою графеми (Dollar Sign, Hrivnia Sign і т. Д.), Але не її зовнішнім виглядом. Конкретне накреслення - завдання розробників шрифтів. Так, в залежності від використаного шрифту символ долара може бути представлений як з двома вертикальними рисками, так і з одного. При цьому і тому, й іншому символу відповідає одна позиція юникода - U + 0024. Навпаки, символам ліри (₤) і фунта (£) відповідають різні позиції - відповідно U + 20A4 і U + 00A3. При цьому і той, і інший можуть бути представлені як з однієї горизонтальною лінією, так і з двома [58] . Коди ISO 4217, будучи набором заголовних (рідше малих ) Букв базової латиниці [59] , Байдужі до шрифту, використаного для їх виведення.

Необхідно також відзначити, що в Юникоде є три символи розмінних грошових одиниць :

Національні стандарти: ОКВ , УКХ [ правити | правити код ]

Класифікація валют (ОКВ) був розроблений ВНДІ класифікації, термінології та інформації по стандартизації та якості (ВНИИКИ) і Центральним банком Російської Федерації і вперше опублікований в 1994 році (ОКВ: 1994), замінивши Загальносоюзний класифікатор валют (ОКВ: 1984). У 2000 році була затверджена друга редакція стандарту (ОКВ: 2000). Обидві редакції майже в точності повторюють основну таблицю ISO 4217 по валютах, що знаходяться в обігу, але не містять інформації про наявність у валюти розмінних грошових одиниць, а також про деякі валютних фондів (наприклад, редакція 2000 року - кодів долара наступного дня , сукре , Розрахункових одиниць Європейського союзу ) І валютні цінності (наприклад, кодів золота , срібла та інших дорогоцінних металів ).

Область застосування ОКВ - «для використання при прогнозуванні зовнішніх економічних зв'язків, обліку валютних надходжень і платежів, бухгалтерський та статистичному обліку, оперативної звітності за операціями, пов'язаними з міжнародними розрахунками, контролі за дотриманням договірної та платіжної дисципліни» на території Російської Федерації [60] .

Україна також є країною, де ISO 4217 не є документом прямої дії, і на його основі розробляється локальний національний Класифікатор валют ( укр. Класифікація валют ). При цьому в порівнянні з російською локалізацією українська є більш якісною. Зокрема, український стандарт так же не містить даних про розмінних (дрібних) грошових одиницях , Але в ньому більш повно представлені валюти і валютні цінності, згадані в ISO 4217 , Наводяться найменування валют і держав англійською мовою, є додаткова таблиця кодів валют, що вийшли з обігу [61] .

Російські галузеві стандарти: ККВ , КВ ФНС [ правити | правити код ]

Існує кілька спадкоємних редакцій Класифікатора клірингових валют (ККВ). Спочатку все клірингові валюти були включені в перелік умовних цифрових позначень валют (УЦОВ) Внешторгбанка СРСР , Який став основою для розробки Загальносоюзного класифікатора валют (ОКВ: 1984). На початку 1997 року в зв'язку з тим, що в новий Класифікація валют (ОКВ: 1994) клірингові в яких одиницях отримувати включені не були, в рамках Державного митного комітету РФ був затверджений і незабаром анульований окремий Класифікатор клірингових валют (ККВ ГТК). У тому ж році з'явилася редакція Центрального банку Російської Федерації ( ККВ ЦБ РФ ), Яка до теперішнього часу використовується в митних органах і в банківській сфері. Область застосування:

  • в термінології ЦБ РФ - для «проведення єдиної облікової політики та забезпечення однозначної ідентифікації валют за міжурядовими угодами, (клірингових валют) в автоматизованих системах обробки банківської інформації, уніфікації системи класифікації та кодування, що використовується в банківських автоматизованих системах» [62] ;
  • в термінології митних органів - для «забезпечення функціонування митно-банківської системи валютного контролю за валютними операціями, пов'язаними з переміщенням товарів через митний кордон Російської Федерації за контрактами, які передбачають розрахунки в клірингових валютах» [63] .

Характерними особливостями класифікатора є згадка таких грошових одиниць, як Менська , шотландський фунти , Фарерські крона , Деяких інших локальних валют, а також благородних металів , Які не включені в стандарт ISO 4217 , А також те, що вихідні найменування клірингових валют, як правило, не змінюються, навіть якщо вони вийшли з обігу. У чинній редакції класифікатора лише зазначається, який сучасної валюті відповідає вихідна валюта обліку.

Ще один приклад галузевого класифікатора валют - Кодифікатор валют Федеральної податкової служби , Який опублікований, наприклад, в якості додатку до Листа «Про відсутність необхідності порядкового перекладу електронного авіаквитка» [64] .

Позиції кодификатора ФНС складаються з наступних полів:

  • Назва валюти російською мовою, яке в ряді випадків дещо відрізняється від назв, що використовуються в Загальноросійському класифікаторі валют ;
  • Назва валюти на англійській мові, яке, як правило, повторює назву грошової одиниці в стандарті ISO 4217 ;
  • Трилітерний алфавітний «внутрішній код» ФНС на базі кирилиці ;
  • Трибуквених алфавітний код ISO 4217 ;
  • Код держави, що представляє собою транскрипцію на кирилиці двобуквений алфавітних кодів держав в стандарті ISO 3166-1 .

Станом на 1 грудня 2009 року внутрішні коди ФНС були присвоєні наступним валют [64] :

Міждержавні стандарти: МКВ , КВ ТС [ правити | правити код ]

будучи членом СНД и Митного союзу Білорусії, Казахстану и России , З одного боку, и не застосовуючі стандарт ISO 4217 в якості документа прямої дії, з іншого, Росія зобов'язана дотримуватися двох міждержавних класифікаторів валют, створених в рамках зазначених вище організацій, - Міждержавного класифікатора валют (МКХ) і класифікатора валют Митного союзу (КВ ТС). Перший затверджений в квітні 1997 року Міждержавною радою по стандартизації, метрології та сертифікації (МГС), другий - у вересні 2010 року Комісією Митного союзу .

Область застосування МКВ - «для використання в процесі обміну інформацією при міжнародному взаємодії в економічній, науковій, культурній, спортивній та ін. Областях, при прогнозуванні зовнішніх економічних зв'язків, обліку валютних надходжень і платежів, бухгалтерський та статистичному обліку, оперативної звітності за операціями, пов'язаними з міжнародними розрахунками, контролі за дотриманням договірної та платіжної дисципліни »на території СНД [66] . КВ ТС використовується для заповнення митних декларацій в рамках Митного союзу [67] .

Обидва цих класифікатора ідентичні ОКВ і мають ті ж відмінності від ISO 4217 , Що і російський національний стандарт.

Приватний класифікатор - Коди Тейлора [ правити | правити код ]

Коди Тейлора створені за тими ж принципами, що і літерні коди ISO 4217 , Але покликані доповнити його деякими регіональними , приватними , історичними , Перехідними, тимчасовими і паралельними (готівкою і безготівковими, але не колекційними ) Валютами, які не були в загальносвітовий стандарт. Так само, як і в ISO 4217, код Тейлора складається з двох частин :.

  • перша група букв (від двох до п'яти) є ідентифікатором емітента валюти (дві літери, як правило, використовуються для існуючих валют і повторюють коди alfa-2 стандарту ISO 3166-1 ; три букви служать, наприклад, для опису припинили існування держав; чотири літери використовуються для опису територій всередині держави, п'ять - ще більш дрібних адміністративних утворень, наприклад, міст);
  • друга група букв (від однієї до двох) є ідентифікатором валюти (перша буква) і її різновиди (друга буква).

Існує також префікс X, який, як і в ISO 4217, присвоюється колективним валют. У кодах Тейлора також використовується дефіс (наприклад, для опису випусків колективних валют з якимись відмінними національними ознаками) [68] .

Таким чином, теоретично коди Тейлора можуть включати від трьох до семи літер, але в дійсності найдовшими є пятібуквенние.

В даному розділі в порівняльному вигляді представлені дані про класифікаторах валют, актуальних (у формі рекомендації, як ISO 4217 , Або документа прямої дії, як ОКВ ) Або колишніх актуальними для Російської Федерации . Стандарти розташовані в порядку убування дати їх останнього оновлення.

стандарт

( класифікатор ) Видавець
стандарту Тип
стандарту Країн-користувачів
стандарту Мова
стандарту Тип коду валюти дробові
одиниці
територія
Звернення
валюти історичні
валюти
Основні дати [72] буквений цифровий Затверджено Вступив
в силу Останнє
оновлення Втратив
силу Діючі стандарти і класифікатори ISO 4217: 2008 ISO світовий 163 [73] Англійська, французька (   класифікатор   ) Видавець   стандарту Тип   стандарту Країн-користувачів   стандарту Мова   стандарту Тип коду валюти   дробові   одиниці   територія   Звернення   валюти   історичні   валюти   Основні дати   [72]   буквений цифровий Затверджено Вступив   в силу Останнє   оновлення Втратив   силу Діючі стандарти і класифікатори   ISO 4217: 2008   ISO   світовий 163   [73]   Англійська, французька   Y   Y   Y   Y   Y   [74]   2008 2008 31 Y Y Y Y Y [74] 2008 2008 31.08.2012 [75] діє ККВ ЦБ РФ ЦБ РФ ,
ФТС РФ Національний, галузевої 1 Русский Змішаний N N N 28.07.1997 [62] 01.01.1998 [76] (01.09.1997 [62] ) 21.08.2012 [5] діє КВ ТС Комісія МС Міждержавний 3 [77] Русский Y Y N Y N 20.09.2010 [67] 01.01.2011 [67] 16.08.2012 [67] діє ISO 4217: EU ЄС Європейський 27 [78] 23 мови Повторює ISO 4217: 2008, який для апарату Євросоюзу є документом прямої дії;
додатково включає три валюти, найменування дрібних грошових одиниць 05.06.2012 Діє ОКВ 2000 Держстандарт Національний 1 Русский Y Y N Y N 25.12.2000 [60] 01.07.2001 [60] 24.05.2012 [60] діє Unicode 6.1.0
( ISO 10646 ) Unicode
( ISO ) Приватний
(Світовий) Десятки організацій [79]
(163 [73] ) Англійська Змішаний Y [80] N Y [80] 1991 (1993) [81] 1991 (1993) [81] 31.01.2012 [82] діє КВ ФНС ФНС РФ Національний, галузевої 1 Русский Y [83] N N Y N н / д н / д 01.12.2009 [64] діє МКВ МГС ( СНД ) Міждержавний 11 [84] Русский Y Y N Y N 25.04.1997 [66] 25.04.1997 [66] 11.11.2009 [66] діє коди Тейлора GFD Приватний - Англійська Y N Y Y Y [85] <28.01.2001 [86] - 16.04.2004 [86] Діє Недіючі стандарти ОКВ: тисяча дев'ятсот дев'яносто чотири Держстандарт Національний 1 Русский Y Y N Y N 26.12.1994 [87] 01.07.1995 [87]
(01.07.1997) [88] 26.01.2001 [87] 01.07.2001 [87] ККВ ГТК ГТК РФ Національний, галузевої 1 Русский Змішаний N N N 06.01.1997 [89] 01.01.1997 [76] 24.04.1997 [76] 01.01.1998 [76] ОКВ: 1984 Держстандарт Національний 1 Русский Y [90] Y N N N 22.03.1984 [91] 01.01.1986 [92] 21.01.1994 [91] 01.07.1995 [87]
(01.07.1997) [88] УЦОВ Внешторгбанк Національний,
міжгалузевий 1 Русский Y [90] Y N N N н / д н / д 21.01.1994 [93] 01.07.1995 [87]
(01.07.1997) [88] ISO 4217: один тисяча дев'ятсот вісімдесят один ISO Світовий н / д Англійська, французька Y Y N Y N 1981 1981 н / д 1 987 ISO 4217: 1 978 ISO Світовий н / д Англійська, французька Y N N Y N +1978 [43] 1978 [43] н / д 1981

У наочному вигляді хронологічні рамки і області застосування класифікаторів валют, що діяли в СРСР і Російської Федерації, можуть бути представлені наступною схемою:

  1. 1 2 3 ISO, 2011 , Ref. 1 149 dd 31.07.2008 New 2008 edition of ISO standard on currency codes .
  2. ISO 4217: Table A.1, 2011 .
  3. ISO 4217: Table A.2, 2011 .
  4. ISO 4217: Table A.3, 2011 .
  5. 1 2 ККВ ЦБ РФ, 2007 .
  6. Найменування держав наводяться відповідно до традицій, прийнятими в російськомовній Вікіпедії
  7. Коди країн та територій, де знаходиться емітент відповідної валюти; наводяться по CIA, 2011 , Appendix D: Cross-Reference List of Country Data Codes
  8. Для валют, які не включені в ОКВ, найменування наводиться в неофіційному перекладі (транслітерації)
  9. Розмінна (дрібна, похідна) грошова одиниця ( англ. Minor Unit):
    0 і NA - немає дрібних одиниць;
    2 - дрібна одиниця дорівнює 1/100 базової валюти;
    3 - дрібна одиниця дорівнює 1/1000 базової валюти
  10. Коди наводяться за чинною редакцією класифікатора - ККВ ЦБ РФ, 2007 . При цьому в разі якщо валюті відповідає один код, він приводиться в таблиці; якщо валюті відповідає кілька кодів, то в дужках вказується їх число; також в дужках наводяться вже недіючі коди
  11. 1 2 GFD 2010 , GHOS Excel Worksheet (Xls-файл).
  12. Unicode, 2012 , Розділи Currency Symbols (Range: 20A0-20CF) , Currency Symbols (15.1) .
  13. согласно ISO 4217 , Не використовують постійно якісь певні валюти
  14. 1 2 код Нідерландських Антильських островів , Що розпалися в результаті конституційної реформи 2010 року
  15. до 14.12.2011 арубанскій флорин іменувався в Загальноросійському класіфікаторі валют арубанскім гульденом
  16. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Валютний фонд ( англ. Fund)
  17. Також U + 5143 (元), U + 5706 (圆), U + 5713 (圓)
  18. 1 2 3 Також U + 5143 (元), U + 5713 (圓)
  19. 1 2 3 4 5 6 Залежно від використовуваного шрифту символ може виводитися як Rs (символ всіх рупій, крім індонезійської) або Rp (символ індонезійської рупії)
  20. Також U + 20A8 (₨), U + 0BF9 (ரூ), U + 09F3 (৳), U + 0AF1 (૱)
  21. Також U + 5186 (円), U + 5143 (元), U + 5713 (圓)
  22. Малагасійська мадагаскарський складається не з 100, а з 5 іраймбіланья
  23. мавританська угія складається не з 100, а з 5 Хумс
  24. 1 2 3 4 У класифікаторі Тейлора валюта вважається вийшла з обігу
  25. У ряді випадків ЦБ РФ використовує код 810 - код СРСР и російського рубля до деномінації 1998 року
  26. Також U + 5713 (圓)
  27. З 31.08.2012 назву змінено з Bolivar Fuerte на Bolivar; см. ISO 4217: Latest amendment, 2012
  28. Крім того, в якості самостійних валют Тейлор виділяє:
    • франк КФА Конго - XAF-C;
    • франк КФА Камеруну - XAF-E;
    • франк КФА ЦАР - XAF-F;
    • франк КФА Габону - XAF-L
    • франк КФА Екваторіальної Гвінеї - XAF-N;
    • франк КФА Чаду - XAF-P
  29. 1 2 3 4 Розрахункова одиниця ринку облігацій ( англ. Bond Markets Unit)
  30. Крім того, в якості самостійних валют Тейлор виділяє:
    • долар Антигуа і Барбуди - XCD-A;
    • долар Домініки - XCD-D;
    • долар Гренади - XCD-G;
    • долар Монтсеррата - XCD-M;
    • долар Сент-Кітс і Невіс - XCD-K;
    • долар Сент-Люсії - XCD-L;
    • долар Сент-Вінсента і Гренадін - XCD-V;
    • долар Ангильи - XCD-U
  31. Крім того, в якості самостійних валют Тейлор виділяє:
    • франк КФА Кот-д'Івуару - XOF-A;
    • франк КФА Буркіна Фасо - XOF-C;
    • франк КФА Нігеру - XOF-H;
    • франк КФА Сенегалу - XOF-K;
    • франк КФА Беніну - XOF-B;
    • франк КФА Малі - XOF-D;
    • франк КФА Того - XOF-T;
    • франк КФА Гвінеї-Бісау - XOF-S
  32. Код, зарезервований для тестових цілей
  33. Кредити та гранти The African Development Bank Group: African Development Bank (ADB), African Development Fund (ADF) і Nigeria Trust Fund (NTF)
  34. Код, зарезервований для негрошових транзакцій
  35. 01.01.2013 проведена деномінація зі зміною кодів на ZMW і 967; см. ISO 4217: Latest amendment, 2012
  36. Назва валюти на англійській мові наводиться за класифікатором Європейського союзу, російською (якщо в примітці не обумовлено інше) - в неофіційному перекладі; число розрядів розмінних грошових одиниць в базовій валюті наводиться в форматі стандарту ISO 4217 за даними класифікатора Європейського союзу
  37. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Назва валюти російською мовою наводиться по ККВ
  38. 1 2 В ККВ ЦБ РФ проставлено відповідність курсу даної валюти курсу фунта стерлінгів (GBP)
  39. Назва валюти на англійській мові наводиться за класифікатором Тейлора, російською (якщо в примітці не обумовлено інше) - в неофіційному перекладі; число розрядів розмінних грошових одиниць в базовій валюті наводиться в форматі стандарту ISO 4217 за даними класифікатора Тейлора
  40. У стандарті ISO 4217 код відповідає південносуданському фунту
  41. ISO, 2011 , Розділ Widely used standards .
  42. ISO, 2011 , Ref. 871 dd 30.09.2003 ISO reaffirms free-of-charge use of its country, currency and language codes .
  43. 1 2 3 ISO 4217: Рекомендація №9, 1996. .
  44. ISG, 2011 , Розділ 7.3.2. Order of the currencies and ISO codes .
  45. ISG, 2011 , Annex A5. List of countries, territories and currencies .
  46. ISG, 2011 , Annex A7. Currency codes .
  47. 1 2 НРР, 2012 , Розділ « Детальна інформація за фінансовими інструментами: Код RU000A0G9HE0 ».
  48. ЦДЦБ, 2012 , Розділ « Довідник кодів ISIN і CFI ».
  49. BVMF, 2012 , Розділ Market - Consult - ISIN code: BRBCBRBRL016 .
  50. BVMF, 2012 , Розділ Market - Consult - ISIN code: BRBCBRBRL032 .
  51. ANNA, 2012 , Розділ ISINs & ISO 6166 .
  52. 1 2 НРР, 2012 , Розділ « Цілі присвоєння фінансовими інструментами кодів ISIN і CFI ».
  53. НРР, 2012 , Розділ « Загальні принципи присвоєння кодів ISIN ».
  54. ANNA, 2012 , Розділ CFI & ISO 10962 .
  55. НРР, 2012 , Розділ « Загальні принципи присвоєння кодів CFI ».
  56. НРР, 2012 , Розділ « Детальна інформація за фінансовими інструментами: Код RU0001458465 ».
  57. Unicode, 2012 , Розділ Currency Symbols (Range: 20A0-20CF) .
  58. Unicode, 2012 , Розділ 15.1 Currency Symbols .
  59. Unicode, 2012 , Розділ C0 Controls and Basic Latin (Range: 0000-007F) .
  60. 1 2 3 4 ОКВ, 2000. .
  61. КВ України 2010 .
  62. 1 2 3 ККВ ЦБ РФ, 1997. .
  63. ККВ ЦБ РФ, 1998. .
  64. 1 2 3 КВ ФНС 2010 .
  65. Відповідно до кодифікатором ФНС
  66. 1 2 3 4 МКВ, 1997. .
  67. 1 2 3 4 КВ ТС 2010 .
  68. GFD 2010 , Розділи ISO Codes , Country Codes , Currency Codes , Prefixes and Suffixes , Currency History Descriptions , Currency History Descriptions .
  69. Період обертання приводиться відповідно до оригіналу без виправлення помилок
  70. 1 2 3 4 5 6 Відповідає коду ISO 4217
  71. Ймовірно, в класифікаторі помилка; маються на увазі Татарстан ( англ. Tatarstan) і його перший президент Мінтімер Шаймієв ( англ. Mintimer Shaimiev)
  72. У дужках вказані дати вступу в силу або припинення дії в банківській сфері
  73. 1 2 ISO, 2011 , Розділ ISO members .
  74. У частині валют, що вийшли з обігу після 1978 року і виключених зі стандарту
  75. ISO 4217: Latest amendment, 2012 .
  76. 1 2 3 4 ККВ ГТК (ред. 2), 1997. .
  77. ТС, 2011 , Розділ « Про Митний союз ».
  78. EU-27, acceding state and candidate countries
  79. Unicode, 2012 , Розділ The Unicode Consortium Members .
  80. 1 2 обмежене число
  81. 1 2 Unicode, 2012 , Appendix C. Relationship to ISO / IEC 10646 .
  82. Unicode, 2012 , Розділ History of Unicode Release and Publication Dates .
  83. коди ISO 4217 , Також власні коди ФНС на базі кирилиці
  84. СНД, 2011 , Розділ « Держави - учасниці СНД ».
  85. Валюти, що використовували в XVIII-XX століттях, а також деякі давніші грошові одиниці
  86. 1 2 GFD 2010 , Дата створення і останньої редакції xls-файлу .
  87. 1 2 3 4 5 6 ОКВ, 1994 .
  88. 1 2 3 Р-164, 1997. .
  89. ККВ ГТК (ред. 1), 1997. .
  90. 1 2 У класифікаторі в якості довідкової інформації були приведені коди ISO 4217
  91. 1 2 ОКВ, 1984 .
  92. ОКВ, 1986 .
  93. УЦОВ, 1985 .
  • International Organization for Standardization (ISO) . - Офіційний сайт. - Geneva: ISO , 2011 року.
  • Міждержавні класифікатори валют
  • Національні класифікатори валют
  • галузеві класифікатори
    • Класифікатор валют, використовуваних для цілей таможеного оформлення . - Додаток № 6 (в ред. Наказу ГТК РФ від 05.07.94 № 343) до Наказу ГТК РФ від 25.04.1994 № 162 (ред. Від 27.01.1998) «Про затвердження Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації». - Державний митний комітет Російської Федерації, 1994.
    • Перелік використовуваних клірингових валют . - Додаток (в ред. Листи ГТК РФ від 24.01.97 № 14-15 / одна тисяча триста п'ятьдесят три) до Листа ГТК РФ від 06.01.1997 № 01-15 / 143 «Про кодах клірингових валют». - Державний митний комітет Російської Федерації, 1997..
    • Класифікатор клірингових валют . - Додаток № 1 до Вказівкою ГТК РФ від 24.04.1997 № 01-14 / 529 «Про кодах клірингових валют». - Державний митний комітет Російської Федерації, 1997..
    • Таблиця відповідності першої позиції кодів клірингових валют, використовуваних уповноваженим банком, і кодів, які використовуються для митних цілей . - Додаток № 2 до Вказівкою ГТК РФ від 24.04.1997 № 01-14 / 529 «Про кодах клірингових валют». - Державний митний комітет Російської Федерації, 1997..
    • Про введення в дію «Класифікатора валют за міжурядовими угодами, які використовуються в банківській системі Російської Федерації» ( «Класифікатора клірингових валют») . - Розпорядження ЦБ РФ від 28.07.1997 № Р-212 (разом з «Порядком присвоєння кодів валют (кліринговим) за міжурядовими угодами»). - Центральний банк Російської Федерації, 1997..
    • Класифікатор клірингових валют . - Додаток (в ред. Розпорядження ГТК РФ від 13.08.98 № 01-14 / 875) до Розпорядження ГТК Росії від 24.06.98 № 01-14 / 694 «Про кодах клірингових валют» (разом з «Класифікатором валют за міжурядовими угодами, використовуваних в банківській системі Російської Федерації (класифікатором клірингових валют) »). - Державний митний комітет Російської Федерації, 1998..
    • Таблиця відповідності клірингової валюти і базової валюти за ЄДРПОУ валют . - Додаток № 17 до Наказу ФМС РФ від 21.08.2007 № 1003 (ред. Від 18.04.2012) «Про класифікаторах та переліках нормативно-довідкової інформації, що використовуються для митних цілей». - Федеральна митна служба, 2007.
    • кодифікатор валют . - Таблиця № 3 (за станом на 1 грудня 2009 року) до Листа ФНС РФ від 26.04.2010 № ШС-37-3 / 656 @ «Про відсутність необхідності порядкового перекладу електронного авіаквитка». - Федеральна податкова служба, 2010 року.
  • Інші джерела