Реклама
Реклама
Реклама

Які потрібні документи для відкриття ІП в 2019 році

  1. Оформлення ІП російським громадянином
  2. Як іноземцю отримати статус ІП
  3. Що потрібно ІП для ведення бізнесу

Щоб відкрити ІП, необов'язково звертатися до реєстраторів і платити за юридичні послуги. Справитися з цією процедурою може кожен, хто вирішив зайнятися власною справою. У цій статті ми розповімо про те, що потрібно для оформлення ІП, і як фізичній особі пройти самостійну реєстрацію в податковій інспекції.

Найголовніше для оформлення ІП - це правильно заповнити форму Р21001 відповідно до вимог ФНС. Якщо ви хочете вже через кілька хвилин роздрукувати готову заяву, то зареєструйтеся в особистому кабінеті і дотримуйтесь наших інструкцій.

Які документи потрібні для реєстрації ІП? Список для відкриття ІП в 2019 році наводиться в статті 22.1 закону № 129-ФЗ. Для зручності ми розділили цей довгий перелік на:

  • документи для відкриття ІП росіянином;
  • документи для оформлення індивідуальним підприємцем особи з громадянством іншої країни або без громадянства.

Оформлення ІП російським громадянином

Для відкриття ІП в 2019 році росіянину треба підготувати:

  • форму Р21001 - це заява, в якому фізособа подає відомості, необхідні для того, щоб зареєструвати ІП (повне ім'я, адресу, паспортні дані, коди КВЕД).
  • ксерокопію всіх сторінок російського паспорта.
  • оплачену квитанцію на суму 800 рублів (держмито за розгляд заяви).

оплачену квитанцію на суму 800 рублів (держмито за розгляд заяви)

Додатково може знадобитися:

  • Довіреність на реєстраційні дії, якщо заявника представляє інша особа, наприклад, професійний реєстратор.
  • Повідомлення про перехід на ССО (3 примірники). У більшості випадків спрощений режим виявляється самим вигідним для початківця бізнесмена. Проте, ми радимо попередньо отримати безкоштовну консультацію з податків , Можливо, у вашому випадку буде простіше працювати на ЕНВД або ССО.
  • Якщо заявник не досяг повноліття, то документи для оформлення підприємницького статусу повинні бути доповнені (за вибором): нотаріальним згодою батьків; ксерокопією свідоцтва про шлюб неповнолітнього; ксерокопією рішення органу опіки чи суду про визнання заявника повністю дієздатним.

Документи на реєстрацію ІП в 2019 році можна подати особисто, надіслати поштою або доручити довіреній особі. При особистому візиті в ИФНС завіряти у нотаріуса форму Р21001 і ксерокопію паспорта не потрібно, в інших випадках це обов'язково.

Як іноземцю отримати статус ІП

Зареєструвати ІП і вести законний бізнес в РФ можуть не тільки російські громадяни, а й іноземні. Навіть якщо у фізичної особи взагалі немає громадянства, він може займатися в Росії комерційною діяльністю. Треба тільки довести легальність перебування на території РФ. Які документи потрібні для відкриття ІП, якщо немає громадянства Росії?

  1. Заява Р21001 - та ж сама форма, яку російською мовою заповнюють росіяни. Спеціального бланка не передбачено.
  2. Копія основного документа, що посвідчує особу заявника. Залежно від категорії фізособи це може бути: паспорт країни громадянства, посвідчення біженця, посвідчення отримав тимчасовий притулок в РФ; посвідчення особи особи без громадянства.
  3. Копія свідоцтва про народження, якщо основний документ іноземного громадянина або апатриди не містить відомостей про дату і місце народження.
  4. Підтвердження легального проживання на території Росії: копія дозволу на тимчасове проживання або дозвіл на проживання і оригінал для порівняння.
  5. Підтвердження оплати держмита для того, щоб зареєструвати ІП (сума така ж, як і для росіян).

Важливо: всі оригінали, складені іноземною мовою, повинні бути перекладені і завірені російським нотаріусом.

Детальніше дізнатися про те, які потрібні документи для відкриття бізнесу, чим відрізняється ІП від ТОВ, які особливості існують при державній реєстрації в вашому регіоні можна на безкоштовній індивідуальної консультації.

Що потрібно ІП для ведення бізнесу

Строго кажучи, поняття «Установчі документи ІП» не відповідає букві закону. ІП не засновують, це лише статус, який отримує фізична особа після реєстрації в якості підприємця. Але якщо проводити аналогію з юридичною особою, то установчі документи ІП - це ті папери, які доводять, що ви стоїте на податковому обліку і працюєте легально.

Документи для ІП

Документ, що засвідчує особу

ІП діє від свого імені, його повноваження не треба підтверджувати довіреністю, рішенням, наказом про призначення на посаду і т.п. Щоб ваші партнери або держоргани переконалися, що ви - це ви, треба пред'явити паспорт російського громадянина. Іноземці пред'являють паспорт іноземного зразка або його нотаріально завірений переклад. Особи, які опинилися в Росії в пошуках притулку, підтверджують свою особистість за посвідченням біженця або свідченням отримав тимчасовий притулок.

свідоцтво ІПН

Це доказ постановки на податковий облік. Індивідуальний податковий номер у фізичної особи один. Якщо до моменту відкриття ІП його у вас не було, то свідоцтво видадуть після реєстрації підприємця. Якщо ж ІПН присвоєно раніше, то його треба вказувати в формі Р21001.

Свідоцтво про держреєстрацію ІП

Підтвердження того, що громадянин зареєстрований як підприємець. У ньому вказується номер ІН і дата внесення до держреєстру відповідного запису. З 2017 року свідоцтво про реєстрацію ІП більше не видається. Замість нього підприємцю направляється форма Р60009 .

Виписка з ЕГРІП

ЕГРІП - це державний реєстр індивідуальних підприємців. У листі записи міститься повне ім'я ІП, паспортні дані, коди КВЕД. Перед укладанням угоди контрагенти вимагають свіжу виписку (не пізніше місяця), яку на паперовому носії видає тільки ИНФС. Є й інший спосіб встановити, що відомості про ІП внесені до реєстру. сервіс ФНС дозволяє отримати скорочений варіант листа записи (без паспортних даних), зате це можна зробити онлайн і без оплати.

коди статистики

Інформація про присвоєння суб'єкту підприємництва і статистичних кодів (ОКАТО, ОКТМО, ОКФС, ОКОПФ). Коди необхідні при відкритті рахунку в банку, заповненні платіжок, здачі звітів і ін.

Повідомлення про взяття на облік в фондах

Спочатку Пенсійний фонд самостійно реєструє страхувальника за інформацією ИФНС. Після найму працівників ВП треба додатково ставати на облік в якості роботодавця в ПФР і ФСС.

Чи збираєтеся відкрити ІП? Не забудьте про розрахунковий рахунок - він спростить ведення бізнесу, сплату податків і страхових внесків. Тим більше зараз багато банків пропонують вигідні умови з відкриття та ведення розрахункового рахунку. Ознайомитися з пропозиціями ви можете у нас на сайті .

Ознайомитися з пропозиціями ви можете у нас   на сайті

Які документи потрібні для реєстрації ІП?
Які документи потрібні для відкриття ІП, якщо немає громадянства Росії?
Чи збираєтеся відкрити ІП?