Реклама
Реклама
Реклама

Смольний допоможе «Газпрому» з трубами

Смольний збирається допомогти «Газпрому» з ремонтом труб в Петербурзі. Це дешевше, ніж перераховувати тариф. Смольний збирається допомогти «Газпрому» з ремонтом труб в Петербурзі

Антон Ваганов / Інтерпресс

Опалювальний сезон «Тепломережа Санкт-Петербурга», як кажуть, почала з молебню в Кронштадтському морському соборі. Якщо допомогло, то не сильно - проривів, в тому числі резонансних , Все одно вистачало, а Смольний розкритикував компанію за велику кількість аварій і низькі темпи ремонту. Але не виключено, що провидіння просто спрацювало за нестандартною схемою: допомога прийшла звідки не чекали. Місто вперше за 7 років готовий запропонувати «Тепломережі» разом фінансувати ремонтну програму.

З початку опалювального сезону на трубах «Тепломережі Санкт-Петербурга» відбулося близько 1700 пошкоджень (262 на магістральних мережах і 1428 - на квартальних). У минулому - 2 097 проривів. У ГУП «ПЕК», з яким газпромівська «Тепломережа» ділить 90% ринку міста, з початку жовтня було 2 164 дефекту при 3 008 за минулу зиму. Однак при порівнянні треба мати на увазі, що і протяжність мереж у «ПЕК» значно вище: 4 596 км проти 2 490 км. Так що за питомою пошкоджуваності «Тепломережа», звичайно, далеко попереду. До того ж значна частина аварій доводиться не на опалювальний період, а на літні випробування. І якщо порівняти дані за календарний 2017-й, то виходить, що у ГУП «ПЕК» - 3 655 проривів, у «Тепломережі» - 5 092.

Статистику «Фонтанка» вирішила підбити не випадково. Увечері в п'ятницю, 23 березня, Смольний і «Газпром» на засіданні профільного ради обговорили проміжні підсумки чергової угоди про взаємодію; вона була підписана в 2017-м і розрахована на 2 роки. Як навмисне, в ніч перед цим на 9-й Радянської черговий фонтан окропу пробив асфальт і посунув автомобілі. Однак насправді інформаційна арт-підготовка була проведена раніше: на засіданні міжвідомчої комісії 21 березня віце-губернатор Ігор Албіна заявив представникам «Тепломережі Санкт-Петербурга»: «В інвестиційній програмі 2017 роки ви декларували 24 км мереж, за фактом відремонтували 17, на 2018 рік ви плануєте 32 км, але ця цифра включає у вас технологічні підключення, а за фактом вся ваша програма щодо приведення в нормативний стан мережі - 14 км. П'ять тисяч дефектів ми нарахували з вами за минулий опалювальний сезон! Це означає, що програма ваша недостатньо збалансована, обсяги робіт - символічні, стан - гнітюче ».

Не те щоб це було несподіванкою. Смольний постійно нагадує про поганий стан мереж газпромівської «внучки» і малих обсягах ремонту. За даними комітету з енергетики, всього в місті потрібно перекладка близько 400 км труб на рік, реконструюється трохи більше 200 км. І переважна більшість припадає на ГУП «ПЕК». Навіть якщо взяти по максимуму, то «Тепломережа» заявила на 2018 рік 32,5 км, міське підприємство - 135 км. Програма «ПЕК» - 5,58 мільярда рублів; у «Тепломережі» фінансування ще не затверджено на раді директорів, однак, за словами самої компанії, на оновлення вона спрямовує близько 2,3 млрд рублів на рік (в минулому році на 25 км закладалося трохи більше 3 млрд ).

Представник «Тепломережі» традиційно упирав на брак фінансування. Позиція компанії відома: міські Жилкомсервіс заборгували за тепло близько 2,5 млрд, а за рахунок бюджету ніхто гасити ці борги не збирається; ТГК-1 не покладаються субсидії від міста, які отримують інші постачальники, хоча саме для газпромівської структури встановлено найнижчий тариф (1678,72 руб. / Гкал проти 2 498,36 руб. / Гкал у ГУП «ПЕК»). У відповідь на це віце-губернатор кілька разів нагадав співрозмовнику, що компанія приходила в місто як інвестор.

І тим не менше, одним аргументом у «Тепломережі» скоро може стати менше. Ще недавно в ТГК-1 говорили, що «з 2011 року Санкт-Петербург жодного разу не скористався правом для додаткового фінансування в рамках адресної інвестиційної програми щодо АТ« Тепломережа Санкт-Петербурга ». Для порівняння: до 5,58 мільярда рублів програми самого ГУП «ПЕК» в 2018 році за АИП додадуть ще 4 млрд. Однак напередодні п'ятничного засідання ради міста і «Газпрому» стало відомо, що Смольний готовий вийти з пропозицією щодо співфінансування. «Ми розуміємо, що в уряду Петербурга блокуючий пакет, ми партнери з« Газпромом », - розповів« Фонтанці »Албіна. - Ми готові виробити заходи щодо співфінансування заходів ». Обговорити це передбачалося 23 березня.

За інформацією «Фонтанки», пропозиція була озвучена на першому ж після цієї новини засіданні, але конкретики не було. В офіційному повідомленні йдеться про очікування двох нових станцій газомоторного комплексу, про транспортне забезпечення «Лахта Центру». Формулювання учасників обтічні. «Налагоджено ефективну взаємодію між урядом Петербурга і ПАТ« Газпром », - розповів« Фонтанці »Ігор Албіна. - У сфері наших взаємних інтересів - питання теплоенергетики, благоустрою міського середовища, формування інфраструктури для перекладу на екологічне газомоторне паливо громадського та особистого автотранспорту міста, створення об'єктів спортивної інфраструктури, включаючи басейни і льодові арени. Крім усього іншого, «Газпром» є найбільшим платником податків міста ».

За інформацією «Фонтанки», буде сформована робоча група, яка і виробить подальші рішення. У комітеті з енергетики повідомили, що конкретні параметри співфінансування не визначені. Однак можна зробити висновок, що плани щодо купівлі «Тепломережі» містом відкладені. «Фонтанка» докладно описувала багаторічні переговори з цього приводу: по ходу обговорювалася додемісія акцій і міна газпромівських мереж на котельні ГУП «ПЕК», а ціна активу коливалася від 1 рубля до 6 млрд (згідно з останньою оцінкою, замовленої самим «Газпромом», - близько 14 млрд). Співфінансування програми означає, що місто готове виділяти гроші, але з тією умовою, щоб вони осідали на міських мережах, а не йшли в газпромівські дивіденди.

Не виключено, що співчутливість Смольного пов'язана з новим раундом боротьби за фізичний метод розрахунку тарифу. Цьому спору - не один рік. Зараз місто вважає витрати підприємств комбінованого виробництва (електро- і теплоенергії) з використанням особливого коефіцієнта. До таких підприємств відноситься і ТГК-1, але насправді витрати енергетиків залежать від ККД кожної котельні: якщо перераховувати таким чином, то виходить, що витрати енергетиків на вироблення тепла значно вище, а значить, і тариф треба піднімати. Ще в 2016 році в Смольному говорили, що такий підхід збільшив би тариф на третину. Переписати радикально цифри у квитанціях не дозволяють урядові обмеження, так що все навантаження лягло б на бюджет.

«У грудні 2016 року ФАС Росії підтвердила правомірність переходу ПАТ« ТГК-1 »на« фізичний метод », - кажуть в компанії. - Проте на 2017-2018 роки комітет з тарифами Санкт-Петербурга затвердив тарифи, не враховуючи «фізичний метод», що призвело до випадних доходів ПАТ «ТГК-1» в сфері теплопостачання на суму 2,5 млрд рублів на рік ». 21 березня, в той же день, коли Смольний вичитував «Тепломережа», арбітраж прийняв позов ТГК-1 до комітету з тарифів.

Микола Кудін, «Фонтанка.ру»