Реклама
Реклама
Реклама

Москва виставить на торги понад 180 державних аптек

Фото: m24.ru/Александр Авілов

Москва виставить на продаж більш 180 аптек, які входять в ГУП "Столичні аптеки", розповів в інтерв'ю m24.ru керівник департаменту міського майна Володимир Єфімов. Підприємство попередньо оцінено в п'ять мільярдів рублів. Майбутні власники зможуть розпоряджатися приміщеннями на свій розсуд - обтяження у вигляді конкретної спрямованості павільйонів не буде.

"Ми готуємо до приватизації" Столичні аптеки ". Це велике підприємство, яке включає в себе більше 180 аптек. Думаю, за результатами оцінки, воно буде коштувати близько п'яти мільярдів рублів", - уточнив Єфімов.

Влада не планують зберігати за приміщеннями аптечних функцій, сказав глава департаменту міського майна. Тому майбутній власник зможе використовувати їх на свій розсуд. "Ми таке зобов'язання ставити не будемо. Але, оскільки це діючий прибутковий бізнес, думаю, там все одно залишаться аптеки", - уклав він.

ГУП "Столичні аптеки" було створено в грудні 2005 року. До його складу увійшли державні аптечні підприємства, а також підприємства оптової торгівлі лікарськими засобами. Сьогодні це найбільша в Росії і єдина в Москві державна аптечна мережа. Вона включає більше 180 аптек і аптечних пунктів. Основним завданням "Столичних аптек" є безперебійне і якісне забезпечення населення медикаментами і виробами медичного призначення за доступними цінами. Аптеки працюють в цілодобовому режимі і реалізують понад 13 тисяч різних лікарських препаратів і медичних виробів. Крім цього, підприємство співпрацює з фармацевтичними кафедрами великих вузів столиці.


Столичний уповноважений з прав підприємців Михайло Вишегородцев вважає, що з великою часткою ймовірності новий власник мережі продовжить вести аптечний бізнес.

"Органи влади повинні займатися соціальними програмами, а не бізнесом. Тому цілком логічно, що місто продає аптечну мережу. При цьому продаються не стільки самі приміщення, скільки діючий бізнес. І новий власник мережі також зможе організувати свій аптечний бізнес і як бонус отримає лояльних покупців, які звикли ходити в ці точки ", - вважає він.

Вишегородцев зазначив, що незважаючи на специфіку, аптечний бізнес непогано почуває себе в сучасних економічних реаліях. До того ж, при відсутності будь-яких обмежень за типом діяльності, замість деяких аптек можливо відкрити інші торгові точки. "Тут все залежить від двох чинників: конкурентоспроможності кожної аптеки і спеціалізації інвестора. Бувають випадки, коли на невеличкому п'ятачку стоять 3-4 різні аптеки. У цьому випадку, звичайно, є сенс зайнятися іншим видом бізнесу. Можна відкрити салон стільникового зв'язку, газетний кіоск , точку з продажу суші та ролів або навіть невеликий фітнес-зал, якщо дозволяють площі ", - сказав він.

Керівник відділу досліджень Cushman Денис Соколов вважає, що відсутність закріпленого за об'єктами виду діяльності сприяє залученню більшої кількості інвесторів.

"Вартість об'єктів часто залежить не тільки від метражу і місця розташування приміщень, але і від бренду. Тобто купує інвестор бренд, готовий бізнес - або тільки самі квадратні метри. Зараз важко говорити, що вигідніше, але якщо за приміщення не буде закріплено конкретне призначення , то така пропозиція буде цікавіше для інвесторів. Новий власник зможе самостійно реорганізовувати портфель активів в залежності від ситуації. Це більш вигідну пропозицію ", - пояснив співрозмовник n24.ru.

Посилання по темі

В кінці 2014 років Москва виставила на аукціон три банних комплексу : "Передєлкіно", "Некрасовские лазні" і "Лазні на Дубнинська". Їх початкова ціна становила близько 340 млн рублів. Акції цих об'єктів неодноразово намагалися продати окремо, але заявок не надходило. Тому влада вирішила виставити їх на торги єдиним лотом. Передбачалося, що новий власник буде розвивати їх як спортивно-оздоровчу мережу. А в листопаді 2015 року спеціальні комісії приступили до розгляду долі покинутих будівель, в яких колись розташовувалися школи і лікарні . Всього на балансі міста налічувалося 40 таких приміщень, і по кожному приймалося окреме рішення: здавати в оренду або віддавати під приватизацію.

ПОВНИЙ ТЕКСТ ІНТЕРВ'Ю З КЕРІВНИКОМ ДЕПАРТАМЕНТУ МІСЬКОГО МАЙНА ВОЛОДИМИРОМ Єфімова ЧИТАЙТЕ НА M24.RU У НАЙБЛИЖЧІ ДНІ


Віталій Воловатов, Марина Курганська