Реклама
Реклама
Реклама

Цього року місця в "народних гаражах" почнуть здавати в оренду

Фото надано ГУП "Дирекція гаражного будівництва"

Машино-місця на критих міських парковках в цьому році почнуть здавати в оренду, розповів M24.ru в.о. глави ГУП "Дирекція будівництва та експлуатації об'єктів гаражного призначення" (ДГС) Ігор Гуров. За його словами, на початок червня перші 100 гаражів по всій Москві обладнають шлагбаумами і паркоматами. Надалі в оренду планується здати понад 38 тисяч машино-місць. Як пояснив Гуров, розробляється кілька тарифів - в тому числі годинний, "нічний", місячний, а також тариф "перехоплюють паркування".

Вартість паркінгу буде нижче середньоміського, зазначив він. Також буде розроблено мобільний додаток з адресами всіх гаражів і тарифами. Нова система дозволить збільшити прибуток від міських гаражів, в тому числі "народних" з 40 до 70 млн рублів на місяць. Автомобілісти також зможуть заробити на своїх машино-місцях: купивши місце на весь день, вони зможуть на кілька годин здавати його в піднайм.

Ігор Гуров пояснив, що автоматизовану систему обліку парковки планується в експериментальному порядку ввести до червня-липня 2015 року. Для початку шлагбаумами і паркоматами оснастять перші 100 гаражів. Машину можна буде залишити на будь-який час за обраним тарифом, а розплатитися готівкою в паркоматі, а також через мобільний додаток. За словами Гурова, в мобільному додатку вкажуть адреси всіх гаражів, ціни і зручні маршрути під'їзду за допомогою "Яндекс.Карт". За його словами, точні тарифи ще розраховуються, але вже відомо, що вони будуть на 10-15% нижчими від среднегородских. Зараз в середньому в місті залишити машину на критій стоянці, наприклад, у торгового центру, стоянці коштує 100 рублів за годину.

"Тарифи будуть розраховані таким чином, щоб ціна привернула жителів і мотивувала їх паркуватися в підземних і наземних паркінгах. На даний момент ми проводимо дослідження ринку для розробки тарифів", - зазначив Гуров.

За його словами, система цін за машино-місце буде гнучкою - наприклад, планується передбачити "нічний тариф" і тариф "перехоплюють паркування". Також буде розроблена система знижок при укладанні довгострокових контрактів. "Зробимо знижки при укладенні договору на місяць, рік, при 100% і 50% оплаті", - зазначив він.

Крім того, ДГС розглядає можливість комбінованих тарифів: "Власник місця їде в 7 ранку і ввечері приїжджає, за домовленістю з ним ми його машино-місце здаємо, і половину цього доходу отримує він", - зазначив Гуров.

На даний момент в розпорядженні ДГС знаходиться 44 628 машино-місць. Це як "народні гаражі", так і надземні і підземні паркінги, які місто отримало по інвестконтракта. Міські машино-місця в критих гаражах є у всіх округах Москви. З них 6 474 машино-місць в цьому році виставлять на торги, в оренду планується здати 38 154 машино-місць. За розрахунками ДГС, нова система дозволить збільшити прибуток установи з 40 до 70 млн рублів на місяць.

Програма "Народний гараж" - будівництво капітального паркінгу від двох до восьми поверхів, запущена в Москві в 2005 році, завершиться в цьому році. Керівник Москомстройінвеста Костянтин Тимофєєв говорив, що на зміну їй прийде програма "Інвестиційний гараж", але програма досі не узгоджена. На даний момент ДГС активно продає машино-місця на торгах.

Нагадаємо, що паралельно місто створює систему відкритих площинних охоронюваних парковок. В цьому році має бути відкрито 44 таких стоянки. Як пояснювали M24.ru в ЦКУ "Адміністратор московського паркувального простору", зараз в центрі Москви функціонує 10 площинних парковок загальною місткістю 846 машино-місць. Парковки розташовані за адресами: вулиця Новий Арбат, володіння 11-21 (6 парковок); Трубна площа, Театральна площа, володіння 1, вулиця Мисливський Ряд, володіння 2, вулиця Болотна, володіння 10-18. Вартість години стоянки - 100 рублів.


Віце-президент громадського руху "Комітет по захисту прав автомобілістів" Олексій Дозорів вважає найкращим рішенням тариф "перехоплюють паркування". За його словами, багато жителів спальних районів Москви, а також Підмосков'я, зможуть скористатися такими стоянками. "Однак це підійде тільки для гаражів, розташованих недалеко від станцій метрополітену. Якщо до гаража потрібно буде їхати на автобусі, то він може бути зручний тільки місцевим жителям", - зазначив Дозорів.

Посилання по темі

Заступник голови "Московського міського союзу автомобілістів" Максим Воротілкін вважає, що при гнучкій ціновій політиці послуга критих гаражів буде користуватися великою популярністю в багатьох районах міста - як в центрі, так і на околицях.

"Однозначна ця ціна повинна бути нижче вартості міського паркінгу на дорожньої мережі - в центрі це від 60 до 80 рублів, вартість години на відкритій парковці біля ВДНГ від міського паркінгу - 100 рублів. Значить, ціна парковки в гаражі повинна бути нижче, щоб мотивувати городян шукати їх ", - зазначив Воротілкін. За його словами, оптимальна ціна за годину від 40 до 70 рублів, в залежності від віддаленості від центру.

Воротілкін зазначив, що "нічним тарифом" можуть користуватися як жителі найближчих будинків, що стежать за машиною, так і гості. "Оптимальна ціна, яку більшість автомобілістів готові заплатити за ніч - це 100-200 рублів", - пояснив експерт.

Він пояснив, що багато паркінги, побудовані за програмою "Народний гараж", знаходяться в районах, де відсутні паркувальні місця на дорозі. "Наприклад, в районах Мар'їно і Мітіно практично немає місць для тривалого зберігання авто, проте купувати гараж захочуть небагато. Оренда на місяць, а то й рік - оптимальний варіант в цьому випадку", - пояснив Воротілкін.

За словами Воротілкіна, власники "народних гаражів" і раніше могли здавати в оренду свої машино-місця. "Швидше за все, дирекція піде таким шляхом: спочатку укладе договір з довгостроковим орендарем, а потім від його особи зможемо здавати його машино-місце в короткострокову оренду", - зазначив він.

сюжет: проекти